IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жилищните цени в Лондон с първи спад от 2012 г.

Цените в национален мащаб на Острова са в стагнация, прекъсвайки 19 месеца на растеж, според данни на Hometrack

10:16 | 26.09.14 г. 1
Жилищните цени в Лондон с първи спад от 2012 г.

Цените на жилищата в Лондон са се понижили за първи път от две години през септември на фона на свиващото се търсене и отслабващия пазар на имоти, сочат данни на Hometrack Ltd., цитирани от Bloomberg.

Резултатите от проучването на компанията сред брокери на имоти сочат, че цените на жилищата в британската столица са се понижили с 0,1% за месеца – първият спад от ноември 2012 г. През следващите месеци се очакват още умерени спадове, посочва се в доклада й.

Същевременно цените в национален мащаб са в стагнация, прекъсвайки 19 месеца на растеж, показва още статистиката на Hometrack.

Данните съвпадат и със статистиката на други анализатори, соред които пазарът на имоти в Лондон се забавя след резкия ръст на цените с по около 25% на година през последните няколко години. Като основни причини за негативните тенденции се посочват затегнатите условия за кредитиране, особено на купувачите на първи дом, политическата несигурност, както и перспективите за скорошен ръст на лихвите, които очертава Bank of England.

“Несигурността на купувачите нараства на фона на вероятността за ръст на лихвите, приближаващите избори през следващата година и предупрежденията за опасност от спукване на жилищен балон”, коментира Ричард Донъл, директор проучвания в Hometrack.

По думите му най-сериозно засегнати от забавянето на пазара са най-скъпите и престижни квартали. Проблемът се задълбочава със затягането на кредитирането и ограничаването на рисковите ипотеки.

Все по-малко са продавачите в Лондон, а и в цяла Англия, които успяват да получат исканите за имотите им цени. Затова и предлагането на пазара също показва признаци на намаляване. Резултатът – спад на активността, който ще се задълбочи през следващите месеци, прогнозират от консултантската компания.

Допълнителен натиск върху пазара оказва и свиването на разполагаемия доход на домакинствата, което ограничава силно достъпността на жилищата на фона на резкия ценови ръст от последните години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 0
studioaa
преди 9 години
След няколко месеца ще бъде въведена специална такса от до 50 хил. хили (2.5%) годишно за всички скъпи имоти с пазарна оценка над 2 милиона лири. Е ясно, че се американските/китайските инвеститори ще бъдат ударени сериозно от новия данък и цената тръгва надолу. Ех кога ли Борисов/Фандъкова ще се научат как се пука балон?? Може би трябва да поканим английския Станишев Ед Милибанд да им демонстрира упражнението с шиша??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още