IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Истинската битка с ебола тепърва предстои

Световната общност е длъжна да предприеме много по-масирана кампания, ако иска да предотврати катастрофа, пише Financial Times

10:02 | 26.09.14 г. 1
<p>
	Актьори на шествие в кампания срещу ебола в Кот д&#39;Ивоар. Снимка: Ройтерс</p>

Актьори на шествие в кампания срещу ебола в Кот д'Ивоар. Снимка: Ройтерс

Колкото повече се бави овладяването на хуманитарните кризи, толкова по-скъпи и трудно преодолими стават те. Епидемията от ебола, вилнееща из несигурните западноафрикански страни Гвинея, Либерия и Сиера Леоне, е ужасяващ пример за това, пише в редакционна статия британският в. Financial Times, след като проблемът беше повдигнат на специална среща на високо равнище в ООН.

Заплахата за общественото благосъстояние и социална стабилност, която поражда вируса, се увеличава главоломно след крещящо неадекватната реакция след появата на първите случаи в началото на годината. Световната общност е длъжна да предприеме много по-масирана кампания, ако иска да предотврати катастрофа, отбелязва вестникът.

С появата на ебола системите за здравеопазване в засегнатите държави се срина. Първите предупреждения на организацията "Лекари без граници" бяха представени от някои агенции и експерти като паникьорски. Възцари се страх, търговията и туризмът на континента пострадаха, полетите до засегнатите страни бяха прекратени, затворени бяха граници.

Вярно е, че в миналото много хора умираха от предотвратими заболявания, които привличат по-малко внимание, но при сегашната ситуация няма място за сравнение. Срещу ебола няма надеждно лечение и вирусът предизвиква паника, каквато малко други болести са предизвиквали в най-новата ни история.

Официалните данни на Световната здравна организация са сериозни, но реалните цифри вероятно са много по-стряскащи, предвид това колко трудно се откриват и проследяват случаите на зараза. Гвинея показва напредък, Нигерия и Сенегал заслужават похвала за спирането на епидемията, но ускоряващото се разпространение на болестта в Либерия и Сиера Леоне кара експертите да смятат, че през ноември броят на заразените може да достигне 20 хил., което надвишава значително прогнозите само отпреди месец, посочва вестникът.

Ако светът не реагира по-експедитивно, това ще е безпрецедентна в съвременната история епидемия, показват дългосрочните прогнози. Експертите от Американските центрове за контрол и превенция на заболяванията смятат, че ебола може да засегне до 1,4 милиона души до януари. Според най-мрачния сценарий болестта може да доведе до пълен колапс на реда и законността в Либерия и Сиера Леоне, които все още се възстановяват от гражданска войни.

Впоследствие ебола може да се превърне в постоянна характеристика на живота в Западна Африка, възпрепятствайки търговията и инвестициите, внесли известна "светлина в тунела" за настрадалото се население, предупреждава изданието.

Специалистите смятат, че не е твърде късно за такъв развой, но болестта продължава да се разпространява с по-бързи темпове от прилагането на мерките за овладяването й.

Президентът на САЩ осъзна мащаба на предизвикателството и изпраща 3000 войници да изграждат медицински центрове и да обучават здравни работници, но примерът му трябва да се последва и от други. Европа може да започне от това да приеме препоръките на академични представители и здравни експерти за изпращане на място на професионални доброволци.

СЗО смята, че за финансирането на спешните мерки за справяне с епидемията са нужни 1 милиард долара. Парите идват бавно.

Онова, от което има по-спешна необходимост обаче са професионален опит и хора на място, а също централизирана административна структура, която да координира глобалната кампания. В Африка имаше достатъчно кризи, от които да се поучим. Ако не овладеем заплахата, която поражда настоящата, тя ще добие световни размери, заключава редакционният екип. 

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 0
Людени
преди 9 години
А ДАЛИ искаме да я предотвратяваме .... катастрофаТА ?!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още