IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Венецуелският боливар поевтиня до историческото дъно от 100 за долар

Пазарът няма доверие в способността на правителството да държи нещата под контрол, смятат експерти

17:56 | 27.09.14 г. 3
Венецуелският боливар поевтиня до историческото дъно от 100 за долар

Поевтиняването на валутата на Венецуела доведе до ново историческо дъно от 100 боливара за един долар на черния пазар в петък, съобщава The Wall Street Journal. Новината изпрати поредният сигнал за влошаването на недостига на валутни резерви, пред който е изправено правителството на президента Никола Мадуро.

Според икономистите боливарът губи позиции въпреки опитите за намеса на венецуелците власти, които се борят с високия темп на инфлация от над 60%. Въпреки всичко правителството, което ограничава достъпа до долара, намали покупките си на чуждестранни валути тази година, което доведе до разрастването на черния пазар в страната.

Боливарът поевтиня до 100,7 за долар в петък според DolarToday.com – уебсайт, който следи паралелния черен пазар във Венецуела, към който гражданите и бизнеса се насочват при невъзможност да закупят чуждестранни валути поради строгите правителствени регулации.

Отслабването на покупателната сила на венецуелските пари провокира някои анализатори да припомнят, че по ирония на съдбата официалното име на паричното средство е "силен боливар". Новата валута бе пусната в обращение на 1 януари 2008г., като целта пред не беше да увеличи доверието на потребителите и да улесни финансовите сделки.

"Боливарът е силeн, когато хората имат доверие в него. Това не бе така в продължение на десетилетия, а още по-малко сега", каза Хенкел Гарсия, директор на базираната в Каракас консултантска компания Econometrica.

Социологическите проучвания сочат, популярността на президента Мадуро е намаляла тази година с оглед на недостига на основни стоки, вариращи от моторно масло до болкоуспокоителни. Въпреки честите политически обещания за коригиране на икономическите неволи анализаторите смятат, че досега правителството не е успяло да предостави адекватни мерки за излизане от кризата.

"Изглежда, че пазарът няма голямо доверие в способността на правителството да държи нещата под контрол", каза Ръс Далън, партньор в брокерската къща Capital Markets в Каракас.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:34 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 5
michaelis
преди 9 години
Ем долара, кой аз ли ? Да се забрани със закон да си продават петрола в друга валута, нема цел живот да са спонсори на тея на север
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 3
Sakamano
преди 9 години
Да бе, доларът им е виновен, а не социалистическите простотии на Чавес и Мадуро.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 6
michaelis
преди 9 години
Кво им дреме за тоя долар ей ги следващите кандидати за юана, с него долара нямя да им преебва икономиката и ше си купуват от извора направо, и така лека полека всички латиноси и нека долара да си скача колкото си иска ... :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още