IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Заради дъждовната година разрешиха на избите да слагат захар във виното

Ще има проверки да не се превишават разрешените количества, заяви директорът на Изпълнителната агенция по лозата и виното

13:55 | 29.09.14 г. 1
<p>
	Дъждовете през пролетта и лятото са основната причина тази година да имаме недостиг на грозде. <em>Снимка: БТА</em></p>

Дъждовете през пролетта и лятото са основната причина тази година да имаме недостиг на грозде. Снимка: БТА

Заради неблагоприятните климатични условия, при които гроздето нямаше възможност да узрее добре, Изпълнителната агенция по лозата и виното (ИАЛВ) разреши на избите в цялата страна да повишат естественото алкохолно съдържание на гроздето. Това коментира прeд Investor.bg изпълнителният директор на Агенцията Красимир Коев.

На практика това означава, че във виното ще се добавя захар. Според еврорегламентите е допустимо да се добавят до 1,5 г на литър, за да се получи по-хубаво вино.

Красимир Коев поясни, че по принцип най-често типичният български сорт мавруд се нуждае от такова подсилване.

Озахаряването било честа практика в северните европейски райони, например в Германия, където температурите са по-ниски, няма достатъчно слънчева топлина и светлина, за да узрее гроздето.

През последните пет години в България обаче не е имало случай извънредната технологична манипулация да бъде разрешена на територията на цялата страна.

Директорът на ИАЛВ определи ситуацията като добиви и качество на гроздето като „доста тревожна“.

Той припомни, че още през пролетта имахме интензивни дъждове и градушки, които съсипаха голяма част от реколтата. Сега гроздоберната кампания също не върви, тъй като на много места няма два – три последователни дни, в които да не вали и така стопаните не могат спокойно да приберат гроздето.

В Агенцията са постъпили предложения на производители, подкрепени от браншовите организации, за повишаване на захарното съдържание в рамките на количествата, разрешени от еврорегламентите.

Всяко предприятие, което ще се възползва от подсилване, ще го прави под контрола на ИАЛВ, заяви Красимир Коев. Той беше категоричен, че ще има мониторинг, за да не се допусне недобросъвестни производители да сложат повече захар от разрешеното количество, за да увеличат обема на виното.

„Има апаратура, която да засече такива опити. Минаха времената, когато можеше безконтролно да се добавят по 5 – 10 грама на литър“, заяви Красимир Коев.

На въпрос какво вино ще пием тази година той отговори, че по принцип хубавото вино се прави още на лозето, а технологичното оборудване на всички винарски предприятия е добро.

„Тази година ситуацията не е добра. Няма драматизъм, но съдържанието на естествената захар в плода ще е по-ниско. Ако 2013 г. 80% от виното беше на топ ниво, сега качеството на виното ще е една-две степени по-ниско от миналогодишното“, прогнозира той.

Коев допълни, че пак заради неблагоприятните климатични условия беше решено за 2014 г. да не се прилага мярката „Събиране на реколта на зелено“ по Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор 2014-2018 г. Мярката се прилага в години със свръхдобив, когато има риск производителите да не могат да приберат реколтата. Тази година обаче при всички случаи ще имаме недостиг на грозде, допълни Коев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 8 rate down comment 1
Karo
преди 9 години
Честито, да слагат повечко захар, може и малко водичка за разреждане и да продават първокачествено българско вино :)Виното у нас скоро ще последва пътя на нашенската бира, разредено, добавен алкохолчец, още водичка, и така ... Накрая хората щат-нещат си купуват вносна бира, щото нашенската стана отврат. Като гледам и виното е на път.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още