IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ВАС отхвърли жалба на клиент на КТБ срещу специалния надзор

Адресат на решението на централната банка е само КТБ и клиентите нямат право да подават жалби срещу него, постанови съдът

22:44 | 30.09.14 г. 1
ВАС отхвърли жалба на клиент на КТБ срещу специалния надзор

Върховният административен съд (ВАС) отказа да разгледа жалба на клиент на КТБ срещу специалния надзор, назначен на банката с решение на БНБ. 

Тричленен състав на съда прие, че жалбата на клиента на КТБ е процесуално недопустима, защото е насочена срещу индивидуален административен акт на БНБ в част, в която оспорващата страна не е адресат. Решението на БНБ за поставяне под особен надзор на КТБ не създава права за жалбоподателя, респективно не се отнемат негови права и съответно не му се възлагат определени задължения.

Видно от съдържанието на административния акт на БНБ за налагане на специален надзор адресат е само Корпоративна търговска банка, посочват още от ВАС. Жалбоподателят няма правен, пряк и личен интерес от оспорване на съответния акт, посочват съдиите.

"Наличието на облигаторни отношения между жалбоподателя и търговската банка, по отношение на която е взета процесната мярка, не може да обоснове правен интерес от оспорване на цитираното решение на УС на БНБ в съответната му част", посочват съдиите.

От съда отбелязват, че този надзор е наложен по Закона за кредитните институции и е насочен към съхраняване на жизнеспособността на банката.

Тази мярка трябва да осигурява защитата на тези лица и гарантира обществения интерес от стабилизиране на банката и възстановяване на нормалната й дейност, посочва се още в мотивите на съда.

Решението на тричленния състав на ВАС не е окончателно и то може да бъде обжалвано в седемдневен срок пред петчленен състав на съда.

Новините около КТБ можете да следите тук

Свързани компании:

ТБ Корпоративна търговска банка АД - в несъстоятелност(6C9)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 33 rate down comment 0
Натрий
преди 9 години
Защо решението на ВАС ми напомня за вица "по принцип и де факто" ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още