IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС може да обяви "Южен поток" за незаконен

Предложението е записано в проект на документ, ограничаващ влиянието на руски фирми в енергийния сектор на общността

10:48 | 01.10.14 г. 31
ЕС може да обяви "Южен поток" за незаконен

Европейският съюз може официално да обяви проекта за газопровод „Южен поток“ за незаконен, става ясно от предложение за мерки, чиято цел е да ограничат влиянието на руски компании като „Газпром“ например в европейския енергиен сектор.

Проектодокументът ще бъде разгледан на среща на лидерите на ЕС, която ще се проведе през октомври, пише Ройтерс.

Темата на разговорите ще бъде дали да бъдат наложени нови санкции на Москва, отбелязва още агенцията.

Предложението е да бъде приет закон за защита на енергийната система на ЕС от руското влияние. В подготвеното предложение е записано още, че мерките, които се предлагат, са продиктувани от нуждата от „ефективно и последователно прилагане на записаното в Третия енергиен пакет“.

Ройтерс припомня, че България вече е прекратила дейността си по проекта след натиск от страна на Брюксел. Страната обаче е една от най-застрашените от нова газова криза, породена от разрива в отношенията между Москва и Киев, отбелязва агенцията.

Припомняме, че от началото на 2014 година се водят преговори с Русия на ниво ЕС относно съвместимостта на „Южен поток“ с европейското законодателство. Проектът нарушава Третия либерализационен пакет в три точки, които се отнасят до собствеността на мрежата, липсата на достъп на трети страни до газопровода и определянето на транзитните такси.

В подобно положение беше и „Северен поток“, но за него Москва поиска изключение от правилата и го получи от Европейската комисия. По отношение на „Южен поток“ обаче руската позиция е, че той е международен проект и няма нужда да се съобразява с европейското законодателство.

В преговорите, които замряха след анексирането на Крим, Москва нееднократно коментира, че по отношение на „Южен поток“ ЕК работи срещу интересите на цялата общност, защото газопроводът подобрява, а не намалява енергийната сигурност на Европа, заобикаляйки Украйна.

В отговор ЕС започна да търси начини да намали зависимостта си от руския природен газ. С доставките от „Газпром“ се задоволяват около 1/3 от нуждите от газ на Европа. Около половината от тези количества се транзитират през газопреносната мрежа на Украйна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

31
rate up comment 1 rate down comment 1
STRAHO
преди 9 години
"Джими Картър за пореден път разкритикува агресорската външна политика, която САЩ води.Можете да погледнете хронологията: след края на Втората световна война до днес САЩ практически са били постоянно във война някъде. Има около 30 държави, с които ние сме предизвикали въоръжен конфликт, заяви пред изданието Салон бившият президент на Съединените щати.Картър припомни и лицемерното изказване на държавния секретар на САЩ Джон Кери, че да се атакува и нахлуе в чужда държава през 21в. е неприемливо. Интервюиращия журналист запитал бившия президент не е ли това същото, което САЩ направиха с Ирак, например.Напълно вярно, отговорил Картър. Ние направихме това. И през цялото време правим това. За съжаление, такъв е Вашингтон. И това продължава вече много години, отговорил Джими Картър."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 2 rate down comment 12
STRAHO
преди 9 години
." Те завзеха газопроводите (и това е ключов момент), а в края на годината Украйна ще влезе в НАТО. Това не е предположение, не е прогноза, а реален сценарий, и аз съм напълно уверен в това, и ви съветвам да не храните никакви илюзии по този въпрос. А за да не се съпротивява руското население от украинския изток, с тях започнаха война, със предварително подготвените от американците сили на бандеровските отряди. Не считате ли, чe Русия днес не e толкова силна, че да противостои на Америка и Запада, въобще? Така е. Но Путин няма избор. Всичко се случва, пряко желанията му. Него го удрят и той е принуден да реагира. Той не напада, а се отбранява. Нека сравним: западните лидери бяха на майдана 47 пъти: Виктория Нуланд, Джон Маккейн, Кетрин Ештън, Доналд Туск и други, вкл. Министрите на вътрешните работи. И ни един руски министър. По мои сведения, на руския посланик в Киев е било дадено указда си стои в посолството и въобще да не се появява. Защо ?.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 2 rate down comment 12
STRAHO
преди 9 години
http://***.epohalnivremena.com/201403/140812140.html"Да, Европа е напълно подчинена на Америка. Днес никой от европейските лидери не е свободен човек, даже и ръководителите на сърцето на Европа Германия... Америка създава пари от нищото, и това не може да продължава вечно, а година-две, не повече...Не случайно Обама открито заяви, че САЩ ще доставя газ на Европа, вместо Русия, и така ще ви нанесат загуба от 100 милиарда долара годишно. И европейските лидери нямат сили да се противопоставят на този план, защото са под всеобхватния контрол и шантаж на САЩ, и са загубили свободата си на действие. Прибавете нарастващия дефицит на природни ресурси енергийни, селскостопански, и това, при бурно растящото население на планетата... Когато обедините всичките тези фактори, ще видите, че се готви Третата световна война, и натискът на Америка над европейските лидери става все по-силен и откровен. Да не говорим за бизнеса, където много хора искрено искат да работят с Русия."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 11 rate down comment 4
Dimat
преди 9 години
До 23: То в България бъка от "нормални",европейски бизнес проекти - кеф ти ЕРП-та,кеф ти банки,кеф ти монополи,кеф ти инвеститори,привлечени от ниски заплати,кеф ти концесионери,заграбили природните богатства,кеф ти родна олигархия,*** на европейската мафия.Голям прогрес от "нормален" бизнес - вече сме в състояние сами да си произвеждаме въжетата за бесене от възторг от небивалия просперитет на аборигените.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 2 rate down comment 14
STRAHO
преди 9 години
Те в Русия как се оправят нас не ни касае. По колко ще се вместят в договорената цена си е техен проблем. Ощетяват собствените си граждани. Нас ни касае да няма наши такива по трасето. Както и да е. Щом не желаем , не желаем. Глас народен глас божи. :) Моето е просто мнение. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 11 rate down comment 5
bgMan
преди 9 години
То за мераците на червеноармейските пиявици е ясно.Защо обаче Русия не действа с нормалните бизнес практики относно Южен Поток? Ето това постоянно питам но изглежда тези, които знаят истината се правят че не чуват този въпрос. ТОВА Е ПРИЧИНАТА всъщност ЕК да има различна позиция по този проект и да не го третира като "северния".Ние като част от ЕС какви точно бизнес субекти сме в него? Нормални или съдружници (пионки) на мафиоти и гадове?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 3 rate down comment 7
STRAHO
преди 9 години
Ние би ТРЯБВАЛО да сме част в определянето на НОРМАЛНОСТТА в ЕС! Нали сме семейство? Защо не ни питат? Съгласен съм с теб че мераците на хора които искат да ни "смучат" през проекта трябва да бъдат пресечени! Пръчка трябва там да играе през ръцете на крадливите ни сънародници както и на чуждите такива!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 8 rate down comment 3
Tony
преди 9 години
Супер!Убеден съм, че южен поток е престъпна схема на кремълската мафия в бг.Да обявят и 7-ми реактор за престъпна схема!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 13 rate down comment 4
bgMan
преди 9 години
Аз съм за Южен Поток, но само ако е реализиран като нормален европейски бизнес проект.Айде стига празни разсъждения на тема необходим ли е или не. Разбира се, че е, но само АКО е нормален бизнес проект а не опит за измама на наш гръб.Пак питам кое пречи на Русия да реализира Южен Поток по абсолютно същия начин (и същите правила) като Северен Поток? Някой ще каже ли нещо конкретно или ще продължите да спамите из форума като безработни социалисти чакащи на опашка за социални подаяния?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 1 rate down comment 12
STRAHO
преди 9 години
В какво се изразява "хитростта" ? Приемаш ли да разсъждаваме?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още