IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Порожанов: Предишният кабинет е заложил доста амбициозни приходи

Финансовият министър защити актуализацията на бюджета пред бизнеса и синдикатите

12:24 | 01.10.14 г. 2
Порожанов: Предишният кабинет е заложил доста амбициозни приходи

Финансовият министър Румен Порожанов защити предлаганата от служебния кабинет актуализация на бюджета, като изтъкна, че предишното правителство е заложило „доста амбициозни приходи“.

„Това, което сме предложили, е абсолютно експертно, без натиск или комуникация за едно или друго нещо по какъвто и да е политически признак“, заяви той на заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество, на което се разглежда проектът за ремонт на бюджета.

Заложеният дефицит в държавният бюджет е 3,6% от БВП, а по Консолидираната фискална програма – до 4% от БВП. Финансовото министерство предлага и поемане на нов държавен дълг в размер до 4,5 млрд. лв. в рамките на годината. С предлаганата актуализация министерствата получават общо 448 млн. лв. допълнително.

Порожанов призна, че разходите не се насочват към реформирани системи и посочи, че в нереформирани сектори следващият бюджет би бил със същите проблеми.

Той изтъкна, че има фактори, които нагнетяват натиск върху бюджета, като посочи ръста на заплатите и осигуровките в МВР, заложен в новия закон за ведомството, за което са необходими около 170 млн. лв.

Вътрешното министерство получава допълнително 125 млн. лв., Министерството на труда и социалната политика  – 50 млн. лева, Министерство на здравеопазването - 24 млн. лв., Министерството на регионалното развитие - 16,4 млн. лв., Министерството на отбраната– 10 млн. лв., също толкова са предвидени за Висшия съдебен съвет и т.н.

По думите му 1,061 млрд. лева е очакваното неизпълнение на приходите спрямо планираните.

Министърът посочи, че очакваното неизпълнение на ДДС от внос е в размер на 670 млн. лв, от акцизи 318 млн. лв., от корпоративни данъци – 79 млн. лева.

С около 45 млн. лв. по-малко са очакваните дивиденти, изтъкна министърът, като посочи, че основните предприятия, които внасят дивидент, са в енергийния сектор, който формира по-скоро дефицити, отколкото печалба.

По отношение на разходната част Порожанов заяви, че за да бъде осигурен ресурс за Публичната инвестиционна програма средно с 12% са намалени бюджетите на министерства и ведомства от предишния кабинет. Той напомни и за заложения 5%-ен буфер във вече намалените бюджети.

Порожанов каза, че в края на октомври и началото на ноември се очаква положително решение и отваряне на ОП „Околна среда“, където са спрени 378 млн. лв. До средата на октомври направените разходи по програмата се очаква да бъдат около 350 млн. лв.

Още новини за България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 8 rate down comment 2
vzhekoff
преди 9 години
Някак абсурдно е, когато нямаш приходи, да увеличаваш разходите ! Вместо да рИвете всеки ден, вместо да вдигате разходите (за кооето даже нямате право), свивайте *** администрация, режете разходите и се вмъквайте в бюджета. Вие сте просто едни временни чиновници. Няма какво да разсъждавате какъв е законът за бюджета, просто го изпълнявайте !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още