IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доходността по 10-годишните германски ДЦК спадна до рекордно дъно в историята

Властите в Берлин пласираха облигации на обща стойност 4,1 млрд. евро при средна доходност от 0,93%

14:35 | 01.10.14 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Доходността по 10-годишните германски ДЦК спадна до рекордно дъно в историята

Доходността по най-широко търгуваните германски държавни ценни книжа (ДЦК) – тези с падеж след 10 години, спадна до рекордно дъно в историята. Причината е отслабването на икономиката на еврозоната и необходимостта от стимули от страна на Европейската централна банка (ЕЦБ), което намали разходите по заеми в региона.

Берлин пласира книжа на обща стойност 4,1 млрд. евро с падеж през август 2024 г. при средна доходност в размер на 0,93% – най-ниското равнище от началото на проследяването на данните от страна на Bloomberg през 1993 г. Германското финансово министерство е приело заявки на стойност 4,66 млн. евро, което означава коефициент на покритие от 1,136.

Публикуваните по-рано в сряда данни показаха, че активността в промишления сектор в еврозоната е продължила да се забавя през септември, засилвайки тревогите около икономиката на региона на фона на двустранните санкции между Европейския съюз и Русия.

Официалният секторен индекс на мениджърите по продажбите спадна до 50,3 пункта през септември от отчетените в предходния месец 50,7 пункта. Анализаторите очакваха резултат от 50,5 пункта.

"Промишлеността в еврозоната загуби инерцията, натрупана по-рано през годината, приближавайки се по-близо до стагнация. Перспективата в краткосрочен план също изглежда притеснително. Поръчките намаляват за пръв път от юни миналата година, сигнализирайки, че производството може да започне да се забавя през четвъртото тримесечие", коментира главният икономист в Markit и автор на изследването Крис Уилямсън.

Пазарните участници са в очакване на утрешното заседание на ЕЦБ, като прогнозите са, че институцията ще даде пълна яснота за предстоящия си план за изкупуване на токсични активи от региона.

"Доходността в Германия се очаква да остане ниска в продължение на много дълго време", казва Алън фон Мерен, главен анализатор в Danske Bank в Копенхаген. "Имаме облекчаване от ЕЦБ и доста нисък растеж. Пазарът е позициониран към количествени улеснения", допълни той пред Businessweek.

Същевременно доходността по 10-годишните ДЦК на вторичния пазар спадна с два базисни пункта, или 0,02 процентни пункта, до 0,91%. Равнището намаля до рекордно дъно от 0,866% на 28 август.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:15 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 1
Димитър Вучев
преди 9 години
Забележката е коректна, благодарим за включването :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 1
ravnovesie
преди 9 години
ХАйде да си оправите заглавието, доходността по 10 годишните германски дцк бе под 1% и в края на августhttp://***.bloomberg.com/quote/GDBR10:IND
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още