IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Графика на деня: Как страните от ЕС се справят с европейското законодателство

Към края на 2013 година срещу България има заведени 42 наказателни процедури, сочи справка на ЕК

15:10 | 01.10.14 г. 2
Графика на деня: Как страните от ЕС се справят с европейското законодателство

България е по средата на класация на Европейската комисия за брой заведени наказателни процедури за неизпълнение на задълженията като член на ЕС. Данните към 31 декември 2013 година показват, че срещу страната ни са открити 42 процедури, 11 от които са за закъсняло транспониране на европейското законодателство, показа справка на Комисията.

Наказателните процедури се завеждат при неизпълнение или непълно транспониране на европейските закони и практики в националното законодателство. От тази гледна точка най-зле се представят южните държави - Италия (със104 отворени процедури), Испания (90 процедури) и Гърция (79 процедури).

На обратния полюс се нареждат Латвия (20 процедури), Малта (21 процедури) и Естония (22 процедури).

Източник: ЕК

Всъщност страната с най-малко регистрирани прегрешения е Хърватия – само 2 открити процедури през миналата година. Тя обаче е член на ЕС едва от 1 юли 2013 година. Така че реалните резултати на Загреб ще станат ясни в статистиката за 2014 година, отчитат в Брюксел.

Данните на ЕК показват плавно намаление през годините на броя на наказателните процедури, водени срещу държавите членки. През 2009 година например отворените процедури са били 2900, а през 2013 година броят им вече е 1300, включително и 14 дела в Съда на ЕС с искания за финансови наказания за неизпълнените задължения. Сред държавите, срещу които има подадени искове, е и България.

Основната част от наказателните процедури към края на 2013 година са заради неизпълнени задължения в областта на околната среда (334 случая), данъчното облагане (174 случая) и транспорта (165 случая). 

Европейската комисия изготвя детайлни справки за страните и как те се справят с транспонирането на европейското законодателство от 1984 година насам. Тези доклади се подготвят по искане на Европейския парламент. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:27 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 6 rate down comment 0
deant
преди 9 години
хах... кой каза, че ние сме най-неизрядния член? Според тази графика сме в златната среда и преди да изгонят нас има бая други да изгонят. Хахах дори Германия е по-зле от нас. А все нас клатят?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 2
nobel
преди 9 години
Ако страните от ЕС не се справят с европейското законодателство, европейското законодателство ще се справи с тях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още