IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БСП загуби и последните „червени“ крепости

ГЕРБ печели в почти всички области, с изключение на пет, където начело е ДПС

13:38 | 06.10.14 г. 12
БСП загуби и последните „червени“ крепости

Пълен крах претърпя БСП – с новото име (БСП Лява България) и нов председател (Михаил Миков), на последните парламентарни избори, сочат предварителните резултати на ЦИК.

Този път "червените" загубиха области, в които печелеха по традиция, като сред най-тежките загуби е тази в Кюстендилска област, където водач на лявата листа беше Мая Манолова. Разликата между ГЕРБ и БСП Лява България в тази област е 10 процентни пункта. С такава разлика е победата на формацията с лидер Бойко Борисов и в Монтана, Ловеч, Перник и Плевен.

По-умерени, но все пак отстъпления от традиционни бастиони сочат резултатите за Стара Загора и Ямбол, където партията на Бойко Борисов води с преднина от около 5 процентни пункта.

ГЕРБ успяха да покорят и Видин, макар и с разлика от около 3 пункта. Водач на листата на БСП в тази област беше новият лидер на партията Михаил Миков. Досегашните партньори от ДПС пък събират едва 6% от гласовете на видинчани.

Всъщност ГЕРБ печели в почти всички области (и общо 31 избирателни района), с изключение на Търговище, Кърджали, Силистра, Разград и Шумен. В тези региони убедително начело е ДПС. БСП Лява България не печели в нито една област. 

Този път БСП Лява България признава недвусмислено резултатите като загуба, но отговорността за тях отново ще бъде поета след традиционните анализи и вътрешно-партийни оценки, стана ясно по време на пресконференцията на партията в НДК. Вината беше прехвърлена към допуснати грешки в съвместното управление с ДПС.

Избирателите така и не разбраха какви политики е започнала червената партия и не я подкрепиха, коментира с болка един от червените лидери – Жельо Бойчев, в нощта на изборите. Корнелия Нинова беше още по-крайна – ниската избирателна активност означава, че на хората им е омръзнало от всички нас, категорична беше тя.

От резултатите от тези избори обаче е трудно да бъдат обявени победители и победени. Макар и водеща с убедително мнозинство (повече от сбора на втората и третата политическа сила), ГЕРБ няма да може да състави самостоятелен кабинет и ще трябва да води преговори и трудно ще се лиши дори и от няколко гласа в шарения парламент.

Засега разговорите са задочни, а условията, които се поставят – нееднозначни, като всеки посочва различията на опонента, но не и приликите между тях. Коментират се принципните позиции, разбира се, различни между различните политически сили, но не и точните цели, които да помогнат за разрешаването на основните проблеми, дефинирани еднозначно от всички.

А резултатите от вота са такива, че партиите днес имат рядък шанс да покажат чий интерес ги ръководи. Въпросът е дали ще се възползват. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:19 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 3 rate down comment 2
IMRO
преди 9 години
Не знам кое е остарял или оновял метод, квалификации не мога да давам, но е очевидно, че пропорционалната система в България НЕ работи и създава пълни чудовища, политически брокери и олигархични партии.При представител за всеки район в страната (ако са 100 нар. представителя, област като Кюстендил ще има 2 представителя - един за Кюстендил и района и един за Дупница и Бобовдол и района) поне всеки в избирателния район ще знае кой му е представителя и ще му държи ясна сметка за това какво става там. Другите предимства ги изброих вече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 0
IMRO
преди 9 години
Отнякъде да покажеш данни за тези 1,3 млн? Или просто ги поставяш на око? Защо да не са 3 млн? Или 5? Или 15? Като сме тръгнали с черпака, поне дай по-смело.Световната банка работи с 8,8% *** за България. От различните изследвания през годините се очертава и бройката и характера на *** групи, които не се самоопределят като роми - около 200 000 турски *** (*** квартали в Пловдив, Варна, Търговище, Хасково, Пазарджик, Силистра, и т.н. и села като Голеш (Сил), Ковачево и Исперихово (Паз), Розино (Плд), Черно море (Бур), Долни Чифлик и целия район около него (Вар), около 30-40 000 влашки *** (копанари/рудари - м.др. най-добре интегрираната и сходна с българите подгрупа) в Аксаково, Въглен (Вар), Златарица (ВТ), Летница (Лов) и т.н. и не повече от 30-40 000 българеещи се ***, основно сиви гълъби в южна България, ограничен брой цоцомани в северозападна България и асимилирани *** из цялата страна.Общо около 700 000, което е и средната бройка, която се дава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 1
Ricco
преди 9 години
Териториалното райониране, макар и все още по традиция да се прилага, е остарял метод! Няма логика да теглиш една черта на картата и да ме задължиш да избирам от хората, които са от тази страна на чертата. Ами аз може да познавам и да искам да избера някой от съседния квартал или дори от друг град. Териториалното деление е работело добре в предишни времена когато фактора "земляк" е бил силен. Днес обаче не е нужно да си земляк с някого за да имате общи интереси. Това е на ниво държава. За местните въпроси си има местна власт и там вече териториалния елемент си важи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 10
studioaa
преди 9 години
Това проучване е много далеч от действителността, ромите у нас са малко над 1.3 милиона и от тях около 800 хил. имат право на глас. ако 70% от тях бяха гласували за ДПС можеше да бие ГЕРБ. Истината, е че максимум 30% от ромите реално подкрепят ДПС или Местан прибира най-много 250 хил. гласа от тях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 7 rate down comment 0
IMRO
преди 9 години
Задължителното гласуване не работи съвсем добре (не можеш да заплашиш хората със затвор, най-много административно наказание).Не е ли по-добре да се въведе избирателна система, сходна с английската, но на 2 тура?Тоест, страната се разделя на 240 (или по-малко) едномандатни избирателни района, това гарантира безпроблемно мнозинство за спечелилия изборите и напълно елиминира брокерски бизнеспартии като ДПС или Барекиадата. Единственият минус е, че ще трябва да се прерайонира страната преди всеки отделен вот съобразно измението в населението (или може да е след всяко преброяване).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 28 rate down comment 3
popo323
преди 9 години
Отдавна в България трябваше да се въведе задължително гласуване , и то трябваше да е въпрос на дълг за всеки българин . Отделно неграмотни , хора не знаещи български и не живели поне 6 месеца през последната година в България да не могат да гласуват тук. Как може някакъв пълен *** и *** да определя живота на всеки българин без да може и един ред на български да прочете . Как някакви турци които от 20 години не живеят тук ще идват с незнайно от кого платени рейсове за да определят живота на хората в една европейска държава .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 23 rate down comment 1
popo323
преди 9 години
БСП и ДПС имат един основен електорат , и това са *** . Още на евроизборите се видя ,че ДПС купиха доста от бесепарските *** . Сега тази тенденция се зъдълбочи пък и тяхното общо създание *** Бареков , реално дръпна гласове от БСП . Те го създадоха ,за да привлече гласове от ГЕРБ , но Бареков е такова тъпо парче , че успя да грабне гласовете само на простолюдието в БСП . Реално БСП почти нищо не е загубила , нейните гласове са пак същите , но са разделени между *** в ДПС и Бареков + Гоцевото АБВ .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 32 rate down comment 1
IMRO
преди 9 години
Истината е, че слабообразованото възрастно население, което традиционно гласуваше носталгично за БСП, си отива, но на тяхно място идват слабообразовани *** в младите кохорти, които гласуват за ДПС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 26 rate down comment 2
IMRO
преди 9 години
Съвсем обективен екзит-пол на Алфа Рисърч ясно показва, че за ГЕРБ са гласували 7% от ***, а за ДПС 44% от тях. Цифрите не включват около 200 000 турски *** (милиет), които се самоопределят като турци (напр. в Столипиново или Аспарухово във Варна) и които също гласуват за ДПС, с тях процентът скача на 70%.Оформят се ясни линии на деление между етническите общности в страната, като всички малцинства са обсебени от ДПС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 17
Jack Bauer
преди 9 години
БСП загуби "червените" крепости по простата причина че така наречените червени бабички и върли комунисти просто измряха и продължават да *** с всяка година и всеки следващи избори ще стават все по-малко докато БСП няма да може да прескочи 4% бариера.ГЕРБ печели защото му се увеличава електората,кой се възпроизвежда успешно в България,естествено бай *** и си продава гласа за 20лв.естествено бай *** беше най-много привелигирован от контрабандната политика на ГЕРБ,защото на партията и трябват ***,по-малко им се плаща и по-лесно се управляват.На печелившите честито.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още