IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сривът на цената на петрола обърка света

Докато спадът на цените заплашва стабилността на някои страни, за други икономики се превръща в спасителен пояс

11:27 | 15.10.14 г. 43
Автор - снимка
Създател
<p>
	Средностатистическият американец плаща сега на бензиностанцията с 15 на сто по-малко за бензин, отколкото в края на юни. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Средностатистическият американец плаща сега на бензиностанцията с 15 на сто по-малко за бензин, отколкото в края на юни. Снимка: Ройтерс

Цената на петрола отбеляза във вторник най-големия си спад от две години насам. Пренасищането със суров петрол, особено в Съединените щати, се среща със слабото търсене в световен мащаб. А последствията от всичко това за света са сложни: докато спадът на цените заплашва стабилността на някои страни, то за други се превръща в спасителен пояс за икономиките им, пише в свой анализ The Wall Street Journal.
 

С последния спад на цената с 4,5 на сто до 81,84 долара за барел американският лек петрол WTI отчита понижение на борсата в Ню Йорк с 20% от юни насам. Цената при затваряне на търговията във вторник е най-ниската от юни 2012 г. насам, но някои анализатори смятат, че тя може да падне с още до 10 долара за барел. 

Причината за поевтиняването във вторник е същата, която изпраща от четири месеца насам цената на петрола в низходяща спирала и натоварва страни като Русия, Иран и Венецуела. А именно - световното търсене е в застой, докато Международната агенция по енергетика намали във вторник прогнозата си за растежа на търсенето на петрол до най-ниското ниво за последните пет години. В същото време обаче темпото на добива остава високо.
 

Новата технология за хидравличен фракинг в САЩ отпуши приток от свеж суров петрол, който сега залива пазара. Количеството петрол, произведено в Съединените щати, се очаква да се увеличи още повече през тази година, предсказва Едуард Морс, главният анализатор на суровинните пазари в Citigroup. Въпреки това през следващата година растежът може да бъде по-слаб поради по-ниските цени на суровия петрол.
 

Въпреки стремглавия спад на цените поне досега Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) все още не показва желание да намали своя производствен обем. Нейните държави членки „са виновни“ за около една трета от доставките на петрол в света.
 

Саудитска Арабия се фокусира върху поддържането на пазарния си дял, дори и с цената на по-ниски цени. Тази позиция обаче не е еднозначна, показва публикувано във вторник и рядко ясно писмо на саудитския принц Ал Уалид бин Талал до министъра на петрола на страната. Иран, от своя страна, намекна във вторник, че би приела по-ниски цени.

Резултатът от всичко това е, че средностатистическият американец плаща сега на бензиностанцията почти с 15 на сто по-малко за бензин, отколкото в края на юни, според приложението за изчисляване на цените Gasbuddy.com. А анализаторите очакват цените да продължат да падат, което трябва да се отрази добре на покупателната способност. С всеки цент, с който поевтинява бензинът в САЩ, годишните разходи за енергия на американците спадат с 1 млрд. долара, изчислява Брет Райън, икономист в Deutsche Bank.

Последна актуализация: 07:55 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

41
rate up comment 3 rate down comment 0
the_evil_lord_Darth_
преди 9 години
Продавам големи банки на по-големи, докато се окаже, че имат пари и за полезни неща освен за глупости!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
40
rate up comment 3 rate down comment 7
Людени
преди 9 години
През 80-те год. на миналия век имаше .... стагФлация .... Доста Гадно Нещо .... верВАЙте МИ !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
39
rate up comment 7 rate down comment 4
Angel62
преди 9 години
Няма да видим "Брент" на по-ниско от $80 за дълго ако се случи при сегашната цена на долара и $70 ако $ поскъпне както обещават. Просто тройно правило: - цена $45 - $10 трилиона в обръщениецена ? - $16-17 трилиона в обръщениес индекс за ограничено предлагане поради войни, ембарго, недостиг, ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 31 rate down comment 5
vanaia
преди 9 години
Ей, аре малко да пооправите тона туке, все пак се мяркат и жени, и деца... Иначе позната схема - дъмпинг на цената. Ай да ви запитам: Знаете ли физическата причина за разпада на ссср? Не добре, ще ви кажа. През ония години сащ свалят цената на петрола и държат ниски цени в продължение на 3г., което реално обезкървява руснаците. Сега схемата е подобна, но не е 1990г. гледам и май някой друг може да фалира скоро. Формулирането на цената на петрола е пълен фарс!!! Не може една пушка *** в Сирия и един кораб на уса да се замете натам и удряме 120 кинта. Неска половината свят фърга бомби в района и цената пада.. ай ся.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 13 rate down comment 4
Patilan
преди 9 години
"Третата теория е че от заместителите на петрола ( основно литиевите батерии) технологиите пак ги държат основно същите "фидерасти" "Ко речи ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 9 rate down comment 3
deant
преди 9 години
И аз мога да вадя цитати от Уикипедия по всяка тема. Това значи ли, че съм компетентен по всичко? А твоите хора сигурно работят в Investor или в хостинга, който ползва инвестора. А ти хич не обичаше май Инвестора, та не знам дали те обичат те... Дори не знаеш, кой човек би могъл да има достъп до IP-тата на потребителите...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 4 rate down comment 6
the_evil_lord_Darth_
преди 9 години
Продавам големи банки на по-големи, докато се окаже, че имат пари и за полезни неща освен за глупости!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 11 rate down comment 7
georgi_shum
преди 9 години
Айде постни ми тука моя IP да те видя колко си отворен ***. Предполагам и дата и мизантропа , ще им е любопитно, да те видqт колко си отворен и да видят и другите дали сме с едно IP... ***. Марш да се самоизнасилваш брутално.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 16 rate down comment 8
michaelis
преди 9 години
е да баце ама са има ли нещо друго - е нема - имат го павианите и ше се съобразяваме с тях са кво да напрайм, дет викаше един приятел дет ходил в Dubai (толкова пари хвърлени на вятъра, не съм видял ... ама свърши ли им петрола и обратно в пещерите) *** обаче са малко по друг чешит, а тва е, че не са прости и те са бели все пак, имат физици, химици, математици ше го нагласят те, арабляците - ненам - там са малко кухали и да видим ..... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 6 rate down comment 12
Internet
преди 9 години
IP - IP адресът е уникален номер, , който се използва от компютри, за да се свързват едни с други, когато изпращат информация през Интернет или локална мрежа, използвайки Интернет протокол (IP). За всяко нещо си има хора - поставяш им задача и готово, ***
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още