IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръководството на КТБ предупреждава за последиците от фалита ѝ

Според отстранените мениджъри Банка ДСК ще бъде банката, чрез която ще се изплащат гарантираните влогове

17:27 | 17.10.14 г. 4
Автор - снимка
Създател
Ръководството на КТБ предупреждава за последиците от фалита ѝ

Ръководството на Корпоративна търговска банка АД (КТБ) отново изразява опасенията си, че се правят опити за незаконно отнемане на лиценза на поставената под надзор кредитна институция. Според временно отстранените ръководители на КТБ банката е в добро финансово състояние, но заради целенасочени действия на квесторите капиталът й ще стане отрицателен. Именно това е основанието за отнемане на нейния лиценз и обявяването й в несъстоятелност.

В съобщение, разпратено до медиите, ръководителите на КТБ твърдят, че дори вече е избрана банката, която ще изплаща гарантираните влогове. Според тях това е Банка ДСК, тъй като се „провеждат тестове за извличане на информация за депозантите от счетоводната система на КТБ АД и импортирането ѝ в счетоводната система на Банка ДСК“.

„Водената от БНБ политика на принудително влошаване на състоянието на банката има за цел пълната й декапитализация и отнемането на нейния лиценз“, посочват те, аргументирайки се с измененията в някои от показателите на КТБ.

„Към 31.05.2014 г. редовни кредити – 98,37%, 12,51% коефициент на капиталова адекватност; 14,997 млн. лв. печалба; Към 30.06.2014 г. (след само десет дни под ръководството на БНБ) - редовни кредити – 98%, 10,54% коефициент на капиталова адекватност; 65,283 млн. лв. загуба; Към 30.09.2014 г. – редовни кредити – 88%, 4,50% коефициент на капиталова адекватност; 375,343 млн. лв. загуба. Т.е. капиталът все още е положителен“, заключават ръководителите на КТБ.

Те обаче смятат, че „БНБ ще приложи допълнителна обезценка на кредитите при прилагане на нова методика, приета през месец август 2014 г. Само така загубата ще нарасне със сума, която е достатъчна за постигане на крайната цел – отнемане на лиценза и ликвидиране на КТБ АД“, пише още в съобщението.

„Трите одиторски компании, с които е договорен одит на активите на КТБ АД, на 05.08.2014 г. са поели ангажимент по искане на БНБ да анализират портфейла на КТБ АД и към 30.09.2014 г., като предложат обезценка на анализираните позиции. Това е съществена промяна в сравнение с първоначалната задача – анализ на кредитните досиета към 30.06.2014 г. (каквото е законовото изискване). Явно е, че изключително доброто състояние на кредитния портфейл и на капиталовите показатели на банката към 30.06.2014 г. не могат да послужат за затварянето на банката. Затова с одиторите е договорено да преоценят портфейла по нова методика, водеща до загуба, достатъчна да стопи капитала“, пишат още ръководителите.

Според тях декапитализацията на КТБ ще се отрази негативно не само върху цялата банкова система, но и върху икономиката, бюджета и инвестиционния климат. Призивите им към БНБ и новото правителство са за поемане на отговорност и предоставяне на възможност на акционерите и заинтересованите инвеститори „да възстановят нормалната дейност на банката, каквато възможност не им се дава вече трети месец“.

Развитието на казуса с КТБ можете да следите тук

Свързани компании:

ТБ Корпоративна търговска банка АД - в несъстоятелност(6C9)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:05 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 7 rate down comment 0
sapuna
преди 9 години
aldi, цитирай за кой член от кой закон говориш ? Само да не си и ти чул отнякъде такова нещо....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 10
aldy
преди 9 години
=== А Мустак Василев имаше 4 месеца да организира отбраната, да намери пари, адвокати, лоби и да им покаже, че няма да мине, ама той се прави на блогър === Ще се прави, щото присъдата му е прочетена. За да няма съмнение, че ЛАБАВО НЕМА, ще напомня, че ВЧЕРА професионално са застреляли специалиста по IT Николай Найденов. Специзточници на АФЕРА твърдят, че Николай Найденов е работел и по възстановяването на унищожените файлове от цецомобила, с който МВР Цветан Цветанов подслушваше.Цецо Мустака е добре да НЕ МОЖЕ да си отвори устата. За някои "хора"...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 23 rate down comment 3
aldy
преди 9 години
Според Закона, ако една банка, поставена под "особен надзор" не се декапитализира в рамките на ЕДИН МЕСЕЦ, тя не може да бъде вече фалирана, защото се смята, че декапитализацията й е следствие от действията на БНБ. А тия некадърници вече повече от ТРИ МЕСЕЦА не могат да декапитализират КТБ. Затова чакат НОВ ЗАКОН, който да "поправи" грешката. Пуста дрянова тояга...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 27 rate down comment 4
misanthrope
преди 9 години
A добър ден! То и на децата беше ясно че това се прави 4 месеца, те сега се сетиха.Кво му пука на ръководството, нали са наемни работници?А Мустак Василев имаше 4 месеца да организира отбраната, да намери пари, адвокати, лоби и да им покаже, че няма да мине, ама той се прави на блогърПриятели, аз вярвам. Е вярваш ама с вярване не става. Като вижда че нема силици да се бори, що не сдаде доброволно ами трябваше да стресират цялата държава
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още