IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Напрежението в Източна Украйна продължава въпреки примирието

В района на летището в Донецк са били подновени престрелките между украинските сили и проруските сепаратисти

18:30 | 18.10.14 г. 1
Напрежението в Източна Украйна продължава въпреки примирието

Продължава напрежението в Източна Украйна, след като днес в района на летището в Донецк са били подновени престрелките между украинските сили и проруските сепаратисти, предаде РИА Новости.

Агенцията съобщава за артилерийски обстрел и взривове в района на аерогарата, съобщава телевизия Bulgaria on Air.

Говорителят на украинската армия Андрий Лисенко заяви, че украинските сили са отблъснали две атаки с тежко оръдие от страна на проруските сепаратисти в района на летището в Донецк.

 В същото време Франс прес съобщи, че двама украински войници са загинали при сражения през последните 24 часа в Източна Украйна. Единият от войниците е прострелян от снайперист на крайпътен пропускателен пункт, а другият е загинал от снаряд. Трима други военнослужещи са ранени.

Възобновяването на сраженията идва на фона на евроазиатската среща в Милано, където Киев, Москва и европейските лидери водиха тежки преговори за кризата в региона и достигнаха до предварително споразумение за руските газовите доставки за Украйна през зимата.

Днес в сила влиза приетият в средата на септември от украинския парламент Закон за специалния статут на Донбас. Актът дава специални правомощия на местните власти и предвижда дейности по възстановяването на редица райони в Донбас.

Законът гарантира още свобода за използването на всеки език и насърчава трансграничното сътрудничество с Русия.

По силата на закона участниците в украинския конфликт ще бъдат амнистирани, а на 7 декември се предвиждат местни избори.

Вижте повече във видеото

Още новини от света четете в Bulgaria on Air

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:50 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 1
dakl
преди 9 години
Има една хубава българска приказка: късно е чадо за китка! Е , тя най точно и пълно оценява актуалната ситуация в Украйна. Това което можеше да реше още през април- май проблемите, след толкова пролятата кръв вече нищо не струва!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още