IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тежък политически удар за Шиндзо Абе

Премиерът губи двама ключови министри заради съмнения за закононарушения

09:49 | 20.10.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Премиерът на Япония Шиндзо Абе е изправен пред нови трудни решения. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Премиерът на Япония Шиндзо Абе е изправен пред нови трудни решения. Снимка: Ройтерс

Най-тежкия двоен удар от идването си на власт в края на 2012 г. бе принуден да поеме премиерът на Япония Шиндзо Абе, след като само в рамките на няколко часа двама ключови министри от кабинета му подадоха оставки заради предполагаеми тежки нарушения на законите на страната. 

Министърът на икономиката, търговията и промишлеността на Япония Юко Обучи, която бе смятана за потенциална претендентка за следващ премиер, подаде оставка на фона на разразил се в последните дни финансов скандал, който може да предизвика сериозна политическа криза в страната. 

Обучи е изненадала с оставката си премиера Шиндзо Абе, като му е връчила подписаното си намерение да напусне кабинета в рамките на половинчасов разговор с него, предадоха телевизия NHK и агенция Jiji Press, цитирани от Ройтерс. Министър-председателят е приел оставката ѝ. Самата Юко пояснява, че ще даде пресконференция, на която да даде обяснение за мотивите си.

40-годишната Обучи, която е дъщеря на бившия премиер Кейдзо Обучи и за която се смяташе, че може да стане първата жена министър-председател на Япония, бе принудена на този ход след твърдения, че два фонда, които я подкрепят, са похарчили неправомерно пари, предназначени за политически цели.

Твърди се, че 43 млн. йени (около 400 хиляди долара) от предизборните дарения са били похарчени за организиране на театрални представления за избирателите и привържениците на Обучи, като тези пари не са били отчетени в счетоводните книжа. Освен това крупни разходи за развлечение на избирателите се смятат за опит те да бъдат подкупени. Установено е също, че 3,8 млн. йени са били похарчени за купуване на стоки от магазини, собственост на роднини на министъра. Това също се смята за нарушение на закона за използването на средствата, предназначени за политическа дейност.

Като ръководител на влиятелното министерство на икономиката, търговията и промишлеността Обучи беше натоварена с изпълнението на непопулярния план на Абе да възстанови работата на атомните реактори, изключени след ядрената авария във Фукушима.

Шиндзо Абе залагаше много на тази млада майка на две деца, която е и първата жена начело на ключовото министерство на промишлеността в Япония. С назначаването ѝ Абе реши да покаже, че поверява на жените повече отговорности. Освен това се считаше, че 40-годишната Обучи ще намери начин да убеди хората, живеещи в районите на ядрените централи, че реакторите трябва да бъдат рестартирани.

Броени часове след оставката на Обучи хода ѝ последва и министърът на правосъдието Мидори Мацушима. Така двете дами нанесоха най-тежкия двоен удар за премиера Шиндзо Абе от повторното му идване му на власт през 2012 г., предава AFP.

Двамата министри, подали днес оставка, бяха номинирани в началото на септември на постовете си, заедно с три други жени като част от усилията на Абе да увеличи популярността си.

Мацушима се оттегля от поста си заради подозрения за нарушаване на изборния кодекс. Тя раздавала малки ветрила с портрета и името си на избирателите в окръга си, което било сметнато за нарушение.

Опозицията иска и оставката на министъра на отбраната Акинори Ето по сходни обвинения.

Абе, който стана премиер през декември 2012 г. за втори път, обеща да да съживи японската икономика и да укрепи сигурността на страната, за да може да се справи с растящите предизвикателства от Китай. Преди това той заемаше премиерския  пост от 2006 до 2007 г., но беше принуден да подаде оставка след скандали, свързани с някои от министрите, един от които дори се самоуби.

Как двамата министри поднасят оставките си вижте в галерията на Investor.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:21 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

1
rate up comment 34 rate down comment 0
Eon
преди 9 години
Боже.... ветрила...Като сравня това с милата родна картинка в *** и не знам да плача ли или да се смея.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още