IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Директорът на Total загина при самолетна катастрофа

Частният му джет се е сблъскал със снегопочистваща машина на летище Внуково в Москва

09:14 | 21.10.14 г. 14
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	63-годишният&nbsp;Кристоф дьо Маржьори. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

63-годишният Кристоф дьо Маржьори. Снимка: Ройтерс

Председателят на борда на директорите и главен изпълнителен директор на една от най-важните и големи френски компании - петролната Total - Кристоф дьо Маржeри е загинал при катастрофа на частен самолет на летище Внуково в Москва, съобщи Ройтерс.

„На борда е бил регистриран един пътник - гражданин на Франция на име Кристоф дьо Маржeри. Имало е и трима членове на екипажа - също френски граждани. Всички са загинали", заяви източник на Ройтерс от авиосредите.

По предварителни информации самолетът се е сблъскал при излитане със снегорин. Той е трябвало да излети от Москва за Париж, съобщи за ТАСС източник от правоохранителните органи на столицата. 

„Total потвърждава с дълбоко съжаление и голяма тъга, че председателят и главен изпълнителен директор Кристоф дьо Маржeри е починал малко след 22:00 (парижко време) на 20 октомври в самолетна катастрофа на летище „Внуково“ в Москва след сблъсък с машина за почистване на сняг", заяви втората по големина френска борсова компания с пазарна стойност от 102 млрд. евро в изявление.

Лекомоторният самолет "Фолкън", следващ курс Москва-Париж, се с сблъскал при излитане с автомобил на службата за техническа поддръжка на летището. В резултат, по предварителни данни, са загинали петима души.

Водачът на снегопочистващата машина е останал невредим, посочва РИА Новости. Първоначалната информация бе, че и той е загинал при катастрофата.

Каква е причината за сблъсъка и защо снегопочистващата техника се е оказала на пистата, предстои да бъде изяснено от следствието и от специална комисия, отбелязва ТАСС. Източник на агенцията съобщи по-рано обаче, че причина за аварията вероятно е лоша видимост. Ройтерс обаче цитира служители на летището, според които видимостта е била 350 метра в момента на инцидента, добавяйки, че органите за гражданското въздухоплаване са започнали разследване.

„Внуково“ е най-старото и третото по големина летище в Москва. Намира се югозападно от столицата и често се използва от президента Владимир Путин и други държавни служители.

Дьо Маржeри, на 63 години, е бил един от присъстващите на руското правителствено заседание за чуждестранните инвестиции в Горки, близо до Москва, в понеделник.



С отличителните си гъсти мустаци и прям маниер, той бе една от най-разпознаваемите фигури сред топ мениджърите на петролните компании в света.

„Франция губи един изключителен бизнес лидер, който превърна Total в световен гигант", заяви френският премиер Манюел Валс в изявление. „Франция губи голям визионер и патриот“, добавя още Валс. 

Total е и един от най-големите чуждестранни инвеститори в Русия, но неговото бъдеще там е под въпрос, след като на 17 юли над украинска територия бе свален малайзийският пътнически самолет, а инцидентът още повече влоши отношенията на богатата на петрол страна със Запада и повдигна заплахата за задълбочени санкции.

През миналия месец Total заяви, че санкциите няма да я спрат да работи по проекта „Ямал“, оценен на 27 млрд. долара джойнт венчър за разработването на огромните запаси от природен газ в северозападната част на Сибир, който има за цел да удвои дела на Русия в бързо разрастващия се пазар за втечнен природен газ. Дьо Маржeри  заяви тогава, че Европа не може да живее без руски газ, като добави, че няма и причина да го прави.

Total е четвъртата в света по големина на пазарната капитализация петролна компания след Exxon, Royal Dutch Shell и Chevron. На Русия се падат около 9% от добива на нефт и газ на Total за 2013 г. 

Още видео материали можете да гледате в сайта на Bulgaria On Air

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

13
rate up comment 3 rate down comment 2
bgMan
преди 9 години
Както и да си го мислим си е класическо и затова почти недоказуемо.И аз мисля че някой праща послания на руснаците и техните поддръжници. Поддръжниците май полека лека почват да оредяват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 2 rate down comment 0
SSIW
преди 9 години
The cause of the accident has been a mystery. There are strong indications that the crash was caused by a bomb hidden in the airplane.[1][9] All three men on board were killedhttp://en.wikipedia.org/wiki/Enrico_Mattei#Death
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 1 rate down comment 0
SSIW
преди 9 години
On October 27, 1962 on a flight from Catania (Sicily) to the Milan Linate Airport, Mattei's jetplane, a Morane-Saulnier MS.760 Paris, crashed in the surroundings of the small village of Bascap
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 6 rate down comment 1
kalendar
преди 9 години
той е бил фиркан:http://***.segabg.com/article.php?id=722240Ама повтарям, дори да има конспирация, зад тази смърт, то не виждам защо руснаците ще го правят на територията на Русия, а не в Париж.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 9 години
Разбира се, че е нелепа, ***, случайна катастрофа! Може шофьорът да е бил фиркан или просто да не се е разбрал с кулата, може диспечерите да са оплескали нещо, може и пилотът да е направил грешка... Обаче пък е чудесен фураж за класически телешки мозък! хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 2
kalendar
преди 9 години
няма да чакаш до довечера-аз го предполагам(за натовска, не а украинска). Ако не е нещастен случай не виждам що да стане в Москва, а не в Париж-ако искат да го претрепят могат да го направят където си поискат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 8 rate down comment 4
kalendar
преди 9 години
класическо е...именно заради това, което си написал-понеже можем само да спекулираме, може да се разглежда така-ЦРУ праща послание на руснаците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 0
crammer
преди 9 години
Прав си. Извинявам се!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 5
Pyramid
преди 9 години
Човек, станала е катастрофа, хайде стига с тези политически завихряния, че аман от тях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 13 rate down comment 5
crammer
преди 9 години
Щеше да бъде изненада, ако на руско летище снегорин не може да блъсне самолет при това без жертви. Изненадва ме обаче, че досега никой не се е сетил да предположи украинска или натовска диверсия...нищо чудно това да стане довечера по някой руски канал.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още