IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вероятно няма да се въведе пенсионна възраст за военните, смята икономист

Ранното пенсиониране и инвалидните пенсии са първите две огромни дупки, които трябва да бъдат затворени, заяви Калоян Стайков

12:45 | 21.10.14 г. 2
Вероятно няма да се въведе пенсионна възраст за военните, смята икономист

Новото правителство вероятно няма да приеме идеята да се въведе пенсионна възраст при военните, която се обсъжда от експертите от Консултативния съвет към социалното министерство. Тази позиция застъпи икономистът Калоян Стайков от Института за пазарна икономика в ефира на телевизия Bulgaria On Air.

Така икономистът отговори на въпрос дали новата власт ще приеме да бъде въведена минимална възраст за пенсиониране на всички работещи в специалните ведомства. Според Стайков причината ще е натискът, оказван от страна на синдикатите.

Стайков риторично попита как в последните години възрастта за пенсиониране на трета категория труд постоянно се покачва, а хората не протестират. Те недоволстват, но в същото време приемат новите условия. В същото време, когато във ведомства със специално третиране се наложат по-високи изисквания, веднага говорим за стачка, посочи той.

Ранното пенсиониране е един от параметрите, които пречат системата да работи ефективно, каза икономистът, като уточни, че това не е лично мнение, а то се споделя от редица експерти и от ЕК.

За да се оптимизира осигурителната система, първо трябва да се запушат всички дупки, които я източват, категоричен е Стайков. „Проблемите са ясни. Просто трябва да се вземе решение. Но за съжаление, няма воля за това“, смята той. И допълни, че едва, когато се запушат дупките, трябва да се направят сметки колко са допълнителните пари, нужни за системата, и по какъв начин могат да се съберат.

Идеята за увеличаване на вноските е най-лесният вариант, коментира икономистът. Според него това означава, че държавата казва на хората, че вдига вноските и просто се надява те да си ги плащат, за да се топи дефицитът. В същото време обаче това ще окаже негативно влияние върху заетостта и заплатите, което ще означава по-малко работещи да внасят по-малко пари. „Всички тези надежди са хубави, но знаем, че има много негативни ефекти от увеличаване на вноските“, коментира той. 

Ранното пенсиониране и инвалидните пенсии са първите две огромни дупки, които трябва да бъдат затворени, смята той. И уточни, че имаме редица негативни фактори, с които реформите трябва да бъдат съобразени. Сред тях са демографската криза и ниското доверие към пенсионната система.

„Не може просто да мислим, че ще променим няколко закона и нещата ще се оправят. Трябва да се създаде по-ясна връзка между това, което внасят хората и това, което получават като пенсии, както и повече доверие в работата на политиците, защото в момента всичко това са политически решения“, смята икономистът.

„Ако се работи в посока на повишаване на доверието, тогава може да се говори за промяна в самите вноски“, смята Стайков. Ако това не се случи, по-високите осигуровки ще доведат до повече сив сектор, до недеклариране на заетост и на доходи, което е обратен на търсения ефект, категоричен е икономистът.

Още видео материали можете да гледате в сайта на Bulgaria On Air

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 5
Бате Пешо
преди 9 години
Увеличаването на вноските е последната мярка.Първо трябва да се премахнат инвалидните пенсии за хора получили пенсия за възраст и стаж.Трябва да се премахнат телковете за хора които не са внасяли осигуровки и за децата,Второ държавните служители да започнат да си плащат осигуровките както всички останали.Трето криминализиране на укриването на осигуровки и затвор за работодатели които осигуряват на една заплата а плащат друга.Работникът съгласил се на такава заплата да си губи вноските направени до момента.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 2
Спящият бик
преди 9 години
Напълно подкрепям автора. Да увеличаваш и без това високите вноски не е никаква РЕ-форма. Напротив - запазване на същата форма е, на статуквото. Реформа щеше да бъде ако се промени структурата на плащанията. Простичко казано - да започнат да плащат и тези, които досега са се измъквали!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още