IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сирене от българско мляко се продава със специален стикер по магазините

Кампанията „Купувам българското” има за цел да подкрепи българските производители и преработватели

15:07 | 24.10.14 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Сирене от българско мляко се продава със специален стикер по магазините

Млечни продукти, произведени само с българско мляко, ще се продават по магазините до средата на януари 2015 г. със стикер „Купувам българското”. Кампанията на БНТ 2 и две браншови организации има за цел да подкрепи българските производители и преработватели, заявиха организаторите за Investor.bg.

За да се продават със стикерите, произведените традиционни български продукти като сирене, кашкавал, кисело мляко и айран трябва да са от  да са от сурово българско мляко и да съдържат закваска с лактобацилус булгарикус.

Това изключва от участие в кампанията нетрадиционни продукти като сиренета за мазане, пушените сирена и кашкавал, както и имитиращите продукти, заявиха от Асоциация на млекопреработвателите в България (АМБ).

Повод инициативата да стартира е руското ембарго, при което беше спрян вносът на европейски плодове и зеленчуци, както и сирена в Русия, коментира координаторът на кампанията в националната телевизия Румяна Кънчева. Тя посочи, че гарант за това, че действително сирената със стикера са направени само от българска суровина, дават самите производители, които подписват декларации, както и браншовите организации.

Кънчева съобщи още, че производители на хляб и месни продукти също искат да се включат в кампанията.

Млекопреработватели коментират, че в момента цената на млякото се срива в цяла Европа, а след руското ембарго на българския пазар навлизат продукти от европейски страни, като често в тях са вложени растителни мазнини. Те обаче се купуват, тъй като са в по-ниската ценова листа.

След по-малко от три месеца производителите ще трябва да се справят с още един проблем – през 2015 г. в ЕС отпадат млечните квоти, които ограничават свръхпроизводството на мляко. Тогава се очаква държавите от ЕС с високо производство да увеличат количествата краве мляко и да засилят вноса в други страни, включително и в България. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:04 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 0
bgMan
преди 9 години
Точно така!Едвам изчакаха да се махне Миро Мършата и веднага отмениха някои закони, които не им позволяваха да разреждат качественото с некачествено.Искам отново стандарти за истински български изделия, които да се спазват 100%. А който иска сиренето му да е правено от 50% мляко + 50% вносна палмова мазнина да има производство и за него, но да е изрично записано на етикета. При неспазване на закона или лъжа от страна на производителя - солени глоби (10% от приходите за определен период).Никакви продукти и суровини съдържащи ГМО.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 0
MZ/X
преди 9 години
В статията се говори само за традиционно български, но не и за качествени продукти, а качеството е много важно за да успее едно такова начинание!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 0
dr.5rov
преди 9 години
Приветствам тази идея. Само това обаче не е достатъчно. Нашите производители трябва да спечелят и нашето доверие. Как - ами браншовите организации да проучат как. Говоря за доверие, не за реклама. Рекламата помага, когато има доверие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още