IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Енергийният борд одобри промените в Закона за енергетиката

Консултативният орган дава адекватна насока за устойчиво развитие на енергийния сектор, смята Екатерина Захариева

17:48 | 23.10.14 г. 2
Енергийният борд одобри промените в Закона за енергетиката

Членовете на Енергийния борд са одобрили промените в Закона за енергетиката, които трябва да доведат до подобряване на работата на регулатора и по-голяма прозрачност при взимането на решения за енергетиката, съобщиха от правителствената пресслужба.

Промените в законодателството бяха публично представени преди няколко дни. Те предвиждат разделянето на състава на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) на енергиен и воден. Предвижда се още и председателят и членовете на Комисията да се избират от Народното събрание, а не както досега – от Министерския съвет.

По време на заседанието днес членовете на Енергийния борд са коментирали основните структурни проблеми в сектор „Енергетика“, а именно - неконтролируем ръст на ВЕИ-сектора, дългосрочните договори за изкупуване на енергия на прекалено високи цени от ТЕЦ-ове, неефективността, некомпетентността, корупцията в държавните енергийни компании, както и лошото ценообразуване и липсата на принципи при формиране на политиките за сектора и при регулирането му, допълват още от Министерския съвет.

Вицепремиерът Екатерина Захариева, която е председател на Борда, подчерта, че новият консултативен орган няма за цел и не може да иззема функциите на държавните институции.

„Бордът не замества държавата в отговорността й за политиките, свързани с енергетиката. Държавата не прави и няма да прави опит да се крие зад Борда и не го използва за легитимиране на непопулярни решения“, категорична беше Захариева.

По думите й Енергийният борд може да даде правилна и адекватна насока за устойчивото развитие на енергийния сектор.

„Енергийният борд не е на държавата или на правителството. Той е Вашият инструмент, чрез който можете да помогнете на държавните институции в изграждането на умения и капацитет за добро управление на енергийния сектор“, обърна се още вицепремиерът към членовете на органа.

Захариева постави на обсъждане и мерки за подобряване на прозрачността на работата на Борда, като заседанията му да бъдат излъчвани пряко в интернет, а стенограмите да бъдат публични. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:23 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
vzhekoff
преди 9 години
Поредната паразитна чиновническа структура. Едни хрантутници повече. Ще вземат ли да кажат колко ни струва издръжката на т.нар. енергиен борд ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още