IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерти: Да се изчисли капиталовата адекватност на КТБ

Може да се мисли за вариант за затваряне на КТБ и спасяване на банка "Виктория", смята Христина Вучева

11:16 | 24.10.14 г. 11
Експерти: Да се изчисли капиталовата адекватност на КТБ

Решението за съдбата на Корпоративна търговска банка е на БНБ. Това заявиха проф. Христина Вучева и проф. Валери Димитров пред БНТ. Според експертите Управителният съвет на централната банка и правителството трябва да обсъдят ползите и възможните загуби и въз основата на одиторския доклад да се изчисли капиталовата адекватност на КТБ.

Тогава при отрицателна капиталова адекватност УС на БНБ трябва незабавно да подложи банката на ликвидация, обясниха финансистите.

Проф. Христина Вучева напомни, че още от поставянето на КТБ под особен надзор е била „за" нейното оздравяване по време на специалния надзор. "Аз винаги бях на позиция, че оздравяването на КТБ е най-добрият вариант", каза тя. И припомни, че още тогава е имало хора, които са казали, че става дума за 3,4 млрд. лв. лоши кредити.

Според нея обяснението за случващото се сега е, че има един счетоводен стандарт за оценки на кредити, който е бил преразгледан след световната финансова криза и има нов допълнен, който се прилага едва от 2013 г. "Оценката на риска, на загубата, на лошия кредит, е твърде субективно нещо от този, който прави правилата", каза проф. Вучева.

Тя уточни, че говоренето за дупка от 4,2 млрд. лв. е „малко художествено определение”. И напомни, че на 31 юли в съобщението на БНБ, с което се прие отчетът на квесторите, се посочва, че има загуби от около 60 млн. лв. След това обаче от тях се е искало да се променят правилата и към днес въз основа на новите правила излиза сумата от 4,2 млрд. лв. Не е ясно кой е направил тези правила, но не са одиторските фирми, уточни експертът.

Според нея Управителният съвет на банката и правителството трябва да преценят и да обсъдят ползите и възможните загуби. Тя каза, че ако има някаква възможност да влияе на решението, би се опитала да направи така, че да не се ликвидира тази банка.

Вучева коментира, че сега може да се мисли за вариант да затворят КТБ и да спасят банка "Виктория". Тогава може по закон да се прехвърлят всички пасиви на КТБ във "Виктория", а ликвидаторът да събира дълговете.

Според проф. Валери Димитров БНБ е пропуснала възможността за прилагане на оздравителни мерки по време на специалния надзор. Той каза, че винаги е бил привърженик на това, че банка трябва да се спасява, но в момента ситуацията е такава, че марката КТБ е непоправимо дискредитирана, увредена е нейната репутация. Професорът смята, че едва ли тази банка ще може да бъде спасена, ако в нея се налеят каквито и да е средства, защото това няма да предотврати банковата паника.

Обещанието за ликвидност, което ще спаси банката, трябва да бъде дадено от лице, което да успокои вложителите и да им каже, че няма смисъл да си теглят парите, защото влоговете им са на сигурно място. Такова обещание може да даде само държавата или някоя голяма банка, която да погълне КТБ, което обаче не се очертава, добави той.

Решението тежи върху плещите на УС на БНБ. На основата на одиторския доклад квесторите трябва да изчислят капиталовата адекватност и тогава при отрицателна капиталова адекватност УС на БНБ трябва незабавно да подложи банката на ликвидация, каза експертът.

Според Димитров в момента най-важно е как ще се попълни Фондът за гарантиране на влоговете. Той трябва да бъде попълнен незабавно от тези, които имат интерес от стабилност – това е банковата общност, не само държавата, подчерта той. По думите му вложителите с негарантирани депозити ще претърпят загуби.

Според националния омбудсман Константин Пенчев обаче КТБ се е оказала "не банка, а черна дупка" и лицензът й трябва да бъде отнет незабавно. Пред БНР той припомни, че първите доклади на одиторите са били обнадеждаващи, но последвалата проверка на кредитните досиета е показала, че голяма част от тях не са обезпечени.

Според Пенчев има правна възможност БНБ да реши проблема с поставената под особен надзор банка и без да е сформирано Народно събрание и ново правителство.

„Член 36 от Закона за кредитните институции казва, че ако една банка пет дни не си плаща изискуемите задължения поради проблеми в ликвидността й и въобще капиталови проблеми, и БНБ прецени, че в близко бъдеще тези проблеми няма да бъдат решени, тя е длъжна, не става въпрос за преценка, да отнеме лиценза й“, категоричен беше омбудсманът.

Няма вариант вложителите да не получат гарантираните си депозити, но това ще стане с „огромно закъснение“, коментира още той. Според Пенчев дори и да се наложи държавата да взима нов заем, парите на хората ще бъдат възстановени.

Омбудсманът обаче предупреди, че влоговете с преференциални лихви, дори и да са в размер под 100 хил. евро, не подлежат на обезщетяване, според записаното в закона. Техният брой все още не е изяснен. Според Пенчев ще има съдебни спорове по отношение на тези депозити, когато се окаже, че те няма да бъдат възстановени. 

Развитието на казуса с КТБ може да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:22 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 1 rate down comment 1
bgMan
преди 9 години
Организатора на тази злоупотреба е Ахмед Доган, а изпълнителите са Пеевски, главпрокурора масон Цацаров и отговорните лица в БНБ. Интересно е защо повечето останалите политици (освен Татяна Дончева и няколко други) мълчат за тези гадости.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 2
forexar
преди 9 години
Омбудсманът не вярва на нищо, случващо се с КТБ :)http://news.ibox.bg/news/id_860648567
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 7 rate down comment 9
LuckyYou
преди 9 години
Вчера Валери Симеонов в лице в лице каза нещо, което ме притесни! Били се разбрали и ГЕРБ били съгласни да спасяват потъналия кораб, гробницата КТБ. Ще възкресяват мъртвите!Ако това наистина стане факт - официалното наименование на тази партия вече наистина трябва да стане ГРОБ! 6 милиарда резерв изхарчен за 3.5 години, сега искат да теглят заем за нови 6 милиарда, защото толкова ще са необходими!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 7 rate down comment 12
Людени
преди 9 години
Стига сте "сапунисвали" данъкоплатците .... професори измислени !!На разните оСманци, ЕРIС-ци и др. никой не им пречеше повече от 4 месеца да оздравяват, не им пречи и сега (лиценза все още не е отнет) !Държавата/данъкоплатците нямат ВЪЗМОЖНОСТ да спасяват в такива размери (не става дума за целесъобразност) !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Същите тези данъкоплатци УМИРАТ заради недостатъчности в спешната медицинска помощ !!!!!!На тези "професори" трябва първо да им се потърси сметкаТА !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 18 rate down comment 10
keizer
преди 9 години
тая баба дет го дърви пред медиите си мени мнението на 180% през два дни. Първо пя 3 месеца каква грандиозна грешка е да се затваря банчицата. Сега пее друга песен. Алооууу възпитаниците на ВИИ Карл Маркс!!!! *** ***. Стари комунистически номенклатури, които в продължения на десетилетия са преподавали колко е зле загнилия капитализъм ми дават акъл за банки. Професор. Кога тия ще престанат да замърсяват въздуха със своите бездарни мнения? Ходи си в пенсия, радвай се на цветята, на внуците и престани да плещиш глупости.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 25 rate down comment 2
многодобре
преди 9 години
Тази зима,може да се наложи да излизаме отново на улицата,но не да търсим ниска цена на ток или ново правителство,а да потърсим организаторите на тази кражба през КТБ!(стига ги е защитавала прокуратурата със своето бездействие)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 17 rate down comment 3
многодобре
преди 9 години
Кога ще заговорят за оставка на г-н. Искров и ръководството на БНБ.(техните становища по темата КТБ се меняха през часове и в повечето от случаите се установяваше,че са повърхностни)Хайде да погледнем нещата и от друг ъгъл (за това ни подсказват много хора от бранша.Както и в случая професор Вучева говори за тези нови правила, използвани при одита.Та повечето от коментиращите се опират на данни,от последните изявления на БНБ,които пък са върху данни получени от използването на тези правила.)Хайде да не вярваме на хора с доказана некомпетентност(от БНБ твърдят,че са им предоставяли невярна информация,това е достатъчно да се заключи,че не са си свършили работата.Как сега да сме сигурни,че същите тези хора са решени да спазват закона?)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 22 rate down comment 2
Батя
преди 9 години
С такива професори, тая титла стана вече само за подигравки и вицове :(
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 5
aldy
преди 9 години
Съдбата на КТБ е решена много отдавна. Независимо, че сега излезе скандалната информация, че одиторите не работят по международните стандарти, а по някаква нова методика, измислена от квесторите, банката ще бъде фалирана. Впоследствие, при съдът ще отмени фалита, но от КТБ вече няма да е останало нищо. И Цецо Василев, ако се отърве жив, трябва здраво да почерпи. Става въпрос за много пари, а тогава нещата загрубяват, особено в такива държавици, където законите не се газят, а се прескачат.http://***.banker.bg/finansov-dnevnik/read/bnb-niama-pravo-da-se-pozovava-na-oditorskite-dokladihttp://***.banker.bg/finansov-dnevnik/read/mihailovski-nevuzmojno-e-pokazatelite-na-***-da-se-vloshat-v-tolkova-kratki-srokove
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 2
karadjata
преди 9 години
за КТБ е ясно, ще се ликвидира, но какво ще става с ТБ"Виктория" за нея се твърди, че там всичко е О.К. (поне така разбрах аз), и ако е така БНБ да организира търг за продажбата на цялата банка на някой инвеститор БГ банка или чужда банка и ТБ "Виктория" да си продължи да работи нормално.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още