IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жилищен проблем за 650 млрд. долара

330 млн. домакинства в света живеят в жилища под стандартите или се отказват от други основни нужди, за да имат покрив над главите си

17:30 | 24.10.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Жилищен проблем за 650 млрд. долара

Цели 330 млн. домакинства в градовете по света живеят в жилища под средния стандарт или имат финансови затруднения дотолкова, че са принудени да се откажат от задоволяването на други свои основни нужди, пише CNBC.

Жителите в градовете по света харчат общо с 650 млрд. долара повече за жилище, отколкото могат да си позволят, което представлява около 1% от световния брутен вътрешен продукт (БВП), изчислява консултантската компания McKinsey в нов доклад, изкарващ на преден план невъзможността на огромен брой да си позволят достъпно жилище.

Изследването взема предвид жилищните разходи като процент от доходите на домакинствата по света, за да определи къде финансовото напрежение обхваща най-много жители. За целите на изследването като достъпно е определено жилище, за което разходите не надвишават 30% от доходите на домакинството.

Изхождайки от текущите тенденции в миграцията към градовете и ръста на доходите, докладът изчислява, че през следващото десетилетие невъзможността за осигуряване на достъпно жилище ще засегне 1,6 млрд. души.

„Здравето на семействата без достъп до достъпно жилище е по-лошо, децата в тези семейства се справят по-зле в училище и го напускат по-рано, нивата на безработица и непълна заетост в тези групи са по-високи, а финансовото включване – по-ниско“, се казва в доклада.

За заменянето на жилищата, които остават под стандартите по света и построяването на допълнителни домове, нужни до 2025 г., ще са необходими между 9 и 11 трлн. долара, по изчисления на McKinsey. Включвайки и земята в цената, сумата може да достигне 16 трлн. долара.

Твърдението, че в големите градове вече няма място за построяването на достъпни жилища пък е мит, отбелязва докладът. Дори в градове като Ню Йорк има много парцели неизползвана или пустееща земя, включително правителствена собственост, която би могла да бъде използвана за жилищно строителство. Като важна част от процеса се посочва и ремонтирането на неизползвани или стари сгради.

„Достъпните жилища са възможност, която бива пренебрегвана от строителите, инвеститорите и финансовите институции. Добре разположените, добре поддържани и достъпни жилища могат да бъдат доста рентабилни“, посочва докладът.

Въпросът има и икономическа страна, като построяването на достъпни жилища в подходящите райони може да подобри производителността на града, въвличайки по-бедните общности в икономиката.

„Това ще създаде условия за мобилност на труда, давайки възможност за увеличаване на доходите. Така домакинствата ще имат по-голям достъп до стоки и услуги, което с течение на време ще им позволи да се изкачат по-нагоре в социалната пирамида и ще помогне за повишаването на растежа на БВП на града“, се посочва в доклада. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:51 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 9 rate down comment 1
bgMan
преди 9 години
Когато цената на жилището е прекалено голяма за възможностите на семействата става така. Ако се коригират цените на жилищата току виж жилищния проблем за 650 млрд. долара всъщност бил проблем само за 150 млрд.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още