IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Г. Ганев: Одитът на КТБ се дължи на променените правила за оценка на активите

Възможните сценарии за съдбата на банката намаляват с всеки изминал ден, коментира икономистът

09:31 | 25.10.14 г. 2
Г. Ганев: Одитът на КТБ се дължи на променените правила за оценка на активите

Резултатът от одита на Корпоративна търговска банка (КТБ) се дължи на променените правила за оценка на активите. Друго обстоятелство, което подпомага тази голяма цифра е, че банката не работи и със всеки изминал ден, който тя не работи се влошава качеството на събираните от нея активи, особено на кредити.

Това заяви в ефира на Bulgaria On Air програмният директор по икономическите въпроси в Центъра за либерални стратегии Георги Ганев.

По думите му по този начин се нарушава дисциплината на кредитополучателите. "Всеки един ден на една затворена банка влошава нейната капиталова адекватност и генерира загуба, която трудно може да се покрие", коментира Ганев.

"Възможните сценарии за съдбата на банката намаляват с всеки изминал ден", заяви икономистът. Според него има два възможни изхода от кризата – единият е банката да бъде оздравена, но шансовете за това са много малки. Вторият – да се действа по сегашния закон и да се отнеме лиценза ѝ.

"Тогава влиза във Фонда за гарантиране на влоговете като владетел на всички пасиви и активи на банката, защото тя вече няма право да оперира с тях като банка с отнет лиценз, просто казва аз дължа всичко, което банката дължи в рамките на гарантираното и аз владея всичко, което е в рамките на банката", обясни Георги Ганев.

Цялото интервю с икономиста вижте във видеото!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:53 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
aldy
преди 9 години
По старите правила 1 месец след началото на особения надзор КТБ е имала загуба 65 млн и капиталова адекватност 10.5%. Три месеца по-късно, след неистовото старание на БНБ и квесторите да "оздравят" банката, заедно със смяната на методиката постфактум и ЛИПСАТА НА ОДИТ, вече имаме 4.2 млрд. И най-големият *** ще направи простата сметка, че такова проваляне на КТБ е резултат именно на "оздравяването" - забрана за всякаква дейност, забрана за взаимни прихващания, харчене нашироко, абе нещо като гасене на огън с бензин. А като си припомним, че първо влезе прокуратурата и джандарите, после БНБ, вместо обратното, нещата заемат точно своите места.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 0
remarek
преди 9 години
Нещо не разбирам. При старите правила за оценка на активите нямаше да има дупка ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още