IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бойко Борисов тревожен за създаване на стабилно правителство

Лидерът на ГЕРБ предлага нови консултации между всички парламентарно представени партии в последен опит за създаване на правителство

10:42 | 26.10.14 г. 26
<p>
	Председателите на ГЕРБ и БСП Бойко Борисов и Михаил Миков се срещнаха в Народното събрание. <em>Снимка: БТА</em></p>

Председателите на ГЕРБ и БСП Бойко Борисов и Михаил Миков се срещнаха в Народното събрание. Снимка: БТА

Още по-тревожен съм относно създаване на стабилно правителство. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов след срещата на „четири очи“ в парламента с председателя на БСП Михаил Миков.

За съжаление, така са подредени партиите в парламента, че дори възможността за хипотетична коалиция не е възможна, каза Борисов.

"Има смисъл да се направи правителство, само ако е стабилно", каза лидерът на ГЕРБ. Той припомни заявеното от Михаил Миков, че дори да получат мандат, ще го върнат веднага.

Борисов посочи, че не разглежда мандата само като отговорност на ГЕРБ и допълни, че в така създалата се ситуация е по-разтревожен относно създаването на правителство. "Това, което говорихме с Реформаторите и случващото се там ме кара да бъда скептик относно създаването на стабилно правителство”, добави Борисов. Той припомни, че "дори и с Реформаторския блок сме малцинство".

Споделената отговорност означава лидерите да са вътре в правителството, там се решават нещата и се изпълняват програмите, заяви още Бойко Борисов по повод позицията на Патриотичния фронт да не участват с министри в правителството, а само да го подкрепят.

„В противен случай е по-добре всички да останем в парламента, да излъчим някакво тип „Орешарски” правителство, заковаваме например 1 юли, за да имаме време 2 в 1 да направим изборите – парламентарни и кметски, за да не харчим пари и дотогава имаме нулево време и не се занимаваме с политическо говорене”, заяви Борисов.

В този случай аз няма да съм премиер, подчерта лидерът на ГЕРБ.

Борисов посочи, че Патриотичният фронт „се държаха изключително отговорно. Предлагат да подпишем споразумение, което обаче без участие на техните лидери във властта не считам, че е достатъчно поемане на отговорност“, каза той. 

„Като се има предвид също така, че БСП ще остане опозиция и това, което съм чул от Радан Кънев, че той иска да остане като шеф на парламентарна група, без да влиза в кабинет, при положение, че Валери Симеонов и Красимир Каракачанов остават вътре в парламента и не участват в правителство - по никакъв начин не искам да ги обидя, но когато става въпрос за стабилност, личното участие е изключително важно“, посочи лидерът на ГЕРБ. 

„В един момент може да се окаже, че решенията, които ще бъдат взимани, могат да бъдат бламирани по всяко време, а и може подкрепата към кабинета да се оттегли във всеки един момент, защото в едно управление винаги може да се намери кусур, което не гарантира стабилност“, каза Борисов.

От своя страна Михаил Миков отново заяви, че БСП остава опозиция. Това се определя от резултатите, които постигнахме на парламентарните избори, каза лидерът на социалистите.

"Заявих, че ще бъдем достатъчно отговорни и конструктивни по отношение на тежките проблеми, които стоят пред страната и за които е необходима проява на отговорност от всички политически сили, независимо дали са по-големи или по-малки", добави Миков.

„Високо оценявам споделените позиции по различни въпроси, свързани с банковата система, енергетиката, състоянието и изпълнението на държавния бюджет и се договорихме, че в бъдеще ще продължим да обсъждаме откровено, конструктивно решенията за различни тежки проблеми”, посочи той.

Борисов е предложил на БСП поста председател на Народното събрание, но предложението не е било прието. "Аз предложих на г-н Миков, включително и ако приемат поста председател на парламента, но той счита, че това би ги ангажирало много при положение, че пак са опозиция", Каза Борисов.

Лидерът на ГЕРБ е предложил още в началото на идната седмица среща на лидерите на парламентарно представените политически сили. Консултациите да продължат между всички в последен опит за създаване на правителство, съгласен е Миков.

И Борисов, и Миков се обявиха за бърза смяна на управителя и ръководството на БНБ заради ситуацията около КТБ.

Още новини прочетете в Dnes.bg
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:37 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

25
rate up comment 3 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 9 години
Боце прилича на оня от вица, дето се напънал да показва на друг как да си паркира колата на заден в гаража: "Дай, дай смело, дай, дай, дай...опа! Аз требва да бегам, а ти ходи да видиш какво си направил!"Получи се нещо такова: "Дай оставка, дай, дай, дай! Дай сега избори, дай, абе дай смело бе, дай, дай.... опа! Я сега да видим кой иска да управлява, че аз нещо не ща!" хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 8 rate down comment 4
kalendar
преди 9 години
сега какво е:) Седя и гледам Бойчев по телевизията и честно да ти кажа мисля точно като него. Една година БСП бяха виновни, че са във властта, сега са виновни, че не са във властта. Тук колегата Клаксон твърди, че само Борисов е отговорен. Дали твърдеше това, докато отказваше да влезе в парламента? Тогава беше ли отговорен и за държавата ли мислеше:) Нали изборният кодекс трябваше да толерира малките партии, за да влязат нови лица в парламента;) Пак ли БСП са виновни, че изпълняват волята на хората?:)Сега седите и разсъждавате, колко е важно да има правителство. Ама не разсъждавахте така преди година:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 4 rate down comment 3
bgMan
преди 9 години
Ами в сравнение с вашите гадове и *** беше като пролетно слънце след опустошителен ураган :)))Сега вече е друго.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 4 rate down comment 4
kalendar
преди 9 години
пък ти му се радваше през това време:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 8 rate down comment 5
bgMan
преди 9 години
За коментар 21:Абсолютно вярно! Имаше пълната власт и остави безобразията на крадливите червени спонсори и на мафиотите от ДПС.Като че ли имаше само плахи опити за реформи но пак работата не стигна до никъде. Дойдоа БСП и ДПС заметоха всичко и я подкараха пак по старому.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 15 rate down comment 4
stasi666
преди 9 години
Борисов имаше пълно мнозинство и доказа,че реформи не иска и няма да прави,а проблемите бяха същите и реформите жизнено важни за държавата.За това е важно другите партии да имат воля,ГЕРБ няма,а колко ще е стабилно правителството зависи от това дали ще има реформи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 5 rate down comment 5
kalendar
преди 9 години
препрочитайки ти коментара излиза, че е важно България да има правителство, горе-долу без значение кой в него, стига Бацката да е вътре...ми моите уважения, ама не. ПС: Чудя се кой ще е следващият Симеон Дянков...и как ли тук ще го хвалят пак(щото има хора още се кълнат в него)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 1 rate down comment 4
kalendar
преди 9 години
сорка не ти видях коментара...направо нямаше да пиша моя...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 6 rate down comment 5
kalendar
преди 9 години
Т.е. когато преди година и нещо БСП направи коалиция с ДПС трябва да приемем, че са били конструктивни и са се опитвалид а правят стабилно правителство, просто грешката им е била, че нямаше как да стане с Атака?Или искаш да ми кажеш, че тройната коалиция, след втората и година на съществуване е била принципно правилна и важна за България?Всеки може да си намира оправдания, но малцина могат да си изпълнят обещанията, хеле пък предизборните. Евала на Миков-каза, че ГЕРБ са му опоненти и така си остана. Чак не очаквах. Виж ГЕРБ-това е друга работа.Ако направи Бацката(щото виждам симаптии у теб към него) коалиция ще има ли пак както преди година и нещо лафове от типа на-"това ли искаха българските избиратели, излъгани ли останаха, след като Бойко им каза, че ако не вземе 121 депутата ще ходи на нови избори". Щото преди година това се разправяше, че електората на БСП бил излъган. Стига , Клаксоне, нагло е това, което пишеш...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 2 rate down comment 4
kalendar
преди 9 години
Да...Хаджийски май беше казал, че една партия може да остане без членове, но без кандидати за министри-никога. Еми...явно има изключения:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още