IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ: 13 банки трябва да увеличат собствения си капитал

Капиталовият недостиг към края на 2013 г. е в размер на 25 млрд. евро

13:08 | 26.10.14 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

25 банки от Европа не издържаха стрес тестовете на Европейската централна банка (ЕЦБ), съобщи в неделя централната банка, информира Ройтерс, като по този начин потвърди материала на агенция Bloomberg от петък.  

Така 105 банки преминават успешно прегледа на качеството на активите. Сред провалилите се кредитни институции около десетина изпитват капиталов недостиг, който трябва да покрият.

При проверката на годишните баланси за 2013 г. и проведения стрес тест надзорниците са установили капиталова дупка от общо малко под 25 млрд. евро. Все пак обаче част от банките са натрупали през 2014 г. капитал и нуждата от допълнително набиране към момента е по-ниска и като цяло банковата система на ЕС се намира в добро състояние. 

„Този безпрецедентен, по-задълбочен преглед на позициите на най-големите банки ще повиши общественото доверие към банковия сектор", заяви вицепрезидентът на ЕЦБ Витор Констанцио в изявление днес след публикуването на резултатите от едногодишната цялостна оценка на 130 банки в еврозоната. „Това би трябвало да насърчи и улесни кредитирането в Европа, което ще подпомогне икономическия растеж".

Броят на провалилите се банки, както и обемът на кумулативния капиталов дефицит, са малко по-високи от това, което анализаторите и инвеститорите очакваха да бъде отчетено от европейските регулатори по време на стрес тестовете на 130 от водещите банки на континента, предава Wall Street Journal.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 15:30 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

7
rate up comment 17 rate down comment 0
Boicho Popov
преди 9 години
Благодаря за коментара и приемам критиката. В стремежа да отразим навреме и първи сред нашите медии резултатите, се позовах на първоначалните информации в западните медии, които по-късно са актуализирали данните. Статията ни в момента е актуализирана, за да е по-ясна за читателите. В бъдеще ще се постараем да сме още по-коректни. Поздрави и хубава вечер!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 6
bigmamascandal
преди 9 години
Много злобничък комент. Все пак в материалa нa WSJ тaкова уточнение въобще няма! Освен в таблицата, разбира се
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 5
abdul
преди 9 години
То пък все едно някой сериозен
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 25 rate down comment 5
EquityPrivate
преди 9 години
Хубаво е като се преписват статии, Бойчо, да се внимава какви уточнителни бележки дават в другите издания. WSJ ясно казва, че недостига е на база статичен баланс, а не динамичен. В графиката копирана от тях ясно пише, че не се взима под внимание капитал набран след 1 януари 2014. Ако се погледне колко капитал са набрали Пиреос, НБГ и Юробанк в последните месеци, то недостига не е 8.7млрд. евро, а три и половина пъти по-малко. Има го на страница 10 от доклада на ЕЦБ: https://***.ecb.europa.eu/pub/pdf/other/aggregatereportonthecomprehensiveassessment201410.en.pdf?d2f05d43d177c25c57e065ebdbf80fe7Нужно е малко повече рисърч като се пише за такива теми. Добре, че все пак днес е неделя и борсите не са отворени и хората имат време да проверят от по-надежден източник каква е всъщност ситуацията с публични европейски банки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 14 rate down comment 11
Danny666
преди 9 години
Ха ха ха банките в Бг минали стрес тест !?!Изчакай само още една година.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 4
vstoykov
преди 9 години
Много ми е интересно как точно са избрали най-лошия сценарий. Ако за такъв са избрали най-лошия сценарий от близкото минало, стрес тестът им не струва.Защото това, че до момента е нямало по-лош сценарий не значи, че в бъдеще няма да има такъв.Питайте ги дали са чували за Насим Талеб и дали са чели книгите му - това е сигурен начин да ги вбесите.А в България банките (без една) успешно минаха реален стрес-тест.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 5
bigmamascandal
преди 9 години
Па добре де, аз очаквах доста повече. Макар че бошлаф работа, то те сами си проверяват и оценяват работата...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още