IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът поевтиня под 80 долара за барел

Повече от 3-годишното дъно дойде, след като Goldman Sachs понижи прогнозата си за цената на "черното злато" през идната година

17:57 | 27.10.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Петролът поевтиня под 80 долара за барел

Американският суров петрол West Texas Intermediate (WTI) поевтиня под 80 долара за барел за първи път в последните 38 месеца след новината, че Goldman Sachs е понижил прогнозите си за цените на петрола през следващата година.

Ранният ръст през днешния ден бе бързо изтрит следобед в Европа, като цената на контрактите върху WTI с доставка през декември пое рязко надолу, отстъпвайки в началото на търговията на Wall Street c 1,56 на сто до 79,75 долара за барел.

Същевременно търгуваният на Стария континент петрол сорт брент с доставка през декември поевтинява с 1,13 на сто до 85,16 долара за барел, което е най-ниското равнище в последните 48 месеца.

Докладът на Goldman Sachs показа, че инвестиционната банка очаква още по-значителен спад на международните цени на енергийната суровина с оглед на повишаването на производството в САЩ и слабото търсене поради глобалната несигурност. Заключението също така се базира на презумпцията, че производството в част от представителите на ОПЕК вероятно ще се ускори до края на 2014 г. и през 2015 г.

В сряда Администрацията за енергийна информация на САЩ ще публикува данните си за запасите, които вероятно ще дадат нова насока на ценовите движения. Дотогава пазарът вероятно ще продължи да е подвластен на доклада на Goldman Sachs.

Напоследък петролът навлезе в мечи пазар поради загрижеността за глобалното свръхпредлагане. В САЩ запасите от WTI се увеличиха със 7,1 млн. барела до общо 377,68 млн. барела в седемте дни, приключващи на 17 октомври. Ръстът надхвърли повече от двойно очакваното от пазара увеличение от 2,7 млн. барела.

Доставките в разпределителния център в Кушинг, Оклахома, пък се увеличиха с 953 000 до 20,6 млн. през седмицата.

Представените в края на миналата седмица данни на Комисията по търговия с фючърси на САЩ показаха, че хедж фондовете са увеличили бичите си залози в петролни контракти през седмицата, която приключи на 21 октомври. Нетните залози достигнаха 186 774 договора в сравнение с 176 671 в предходната седмица.

Повече за движението на цената на петрола може да видите в седмичното издание на Invest/Or? по телевизия и радио Bulgaria On Air c водещи Димитър Вучев и Свилен Колев!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
Pitashtia
преди 9 години
Световната икономика ще продължи да забавя и ще влезе в рецесия, а цените на петрола ще продължат да падат, защото страните ,които разчитат на доходи от петрол не могат да си позволят намаляване на производството. Обратното. При падане на цената те са принудени да изнасят повече за да вържат бюджета. Въпросът е къде е дъното и кога ще бъде достигнато. При каква цена , кои производители ще се окажат на загуба е въпрос, на който няма отговор. Но е ясно ,че ще имат проблеми производителите с висока себестойност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още