IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Том Палмър: Санкциите срещу Русия няма да сработят

Политиката на безкрайни лесни пари в САЩ е голяма грешка, заяви още старши сътрудникът в Cato Institute пред Bulgaria On Air

11:23 | 28.10.14 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Том Палмър: Санкциите срещу Русия няма да сработят

Не одобрявам подхода на Запада по налагане на санкции спрямо Русия по няколко причини, тъй като са доказали, че не работят. САЩ наложиха санкции на Куба преди много години. И разбира се знаем, че Фидел Кастро не беше свален, нали така? Нямаха никакъв ефект.

Това заявява в интервю за Bulgaria On Air Том Палмър, старши сътрудник в Cato Institute и изпълнителен вицепрезидент по международните програми на Atlas Network. Той бе в София за участие в регионалната конференция на European Students for Liberty (ESFL) за Югоизточна Европа.

По думите му единственото, което санкциите на САЩ срещу Хавана са постигнали е било заздравяване на комунистическия режим в островната страна.

"Историята на санкциите е история на провалите. Винаги. Налагат ги, за да накарат хората да се почувстват добре: "О, ние направихме нещо". Но санкциите няма никакво положително въздействие", коментира Палмър.

Според старши сътрудника в Cato Institute далеч по-добро решение би било да се премахнат визовите режими и да се даде възможност на руснаци и украинци да посещават Западна Европа и Америка свободно.

"Те трябва да могат да пътуват свободно. Нека дойдат и да видят как е тук. Мисля си че посоката, поставена от налагането на санкции е много негативна, много, много негативна. Не я поддържам. Вместо това бих се радвал да видя свободен визов режим", отбелязва той.

Палмър коментира и икономическата ситуация в САЩ, които в момента се радват на относително добри икономически данни и подем на фондовите пазари. Същевременно обаче интервенциите на властта в икономиката се засилват, което е и една от причините страната да губи позиции в повечето международни изследвания за икономическа свободата.

"Мисля, че Съединените щати от едно известно време се движат в грешна посока, някъде от около 30 години. В сферата на международните интервенции има прекалено много външни военни намеси. Това има изключително много негативни последици, една от които са неудържимите харчове, а другата – многото жертви, които дадохме. Погледнете и фискалната страна: правителството харчи все повече и повече. И това не може да продължава вечно. Така че САЩ са тръгнали по грешен път по много направления", отбелязва Том Палмър.

"Много по-добър пример, според мен е Канада. Погледнете на север от Съединените щати. Канадците осъзнаха, че правителствените харчове са несъстоятелни преди няколко години. И те успяха доста успешно да контролират държавните разходи и да намалят правителствения дълг. САЩ трябва да погледнат на север в търсене на по-добър пример", допълва той.

"Политиката на безкрайни лесни пари е голяма грешка и просто подготвя сцената за следващата криза. Наскоро Fannie May – федералната национална ипотечна асоциация, обяви, че ще става все по-лесно да се заемат пари, за да се купи къща, посредством по-ниски първоначални вноски, по-леки условия и т.н. Именно това е основната причина за проблема. Ако аз ви кажа да лекувате зависимостта си към алкохола, изпивайки още една бутилка водка, това няма да ви помогне. Трябва да се обърне внимание на фундаментите. Цените трябва да се оставят да достигнат пазарните си нива, а паричната система следва да е базирана на принципа на стабилните пари, което означава неинфлационна парична политика", заявява още той.

Цялото интервю с Том Палмър може да намерите на сайта на Bulgaria On Air!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:40 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

9
rate up comment 36 rate down comment 9
STRAHO
преди 9 години
цитат "Един от най-известните журналисти в Германия Удо Улфкоте, нанесе тежък удар по репутацията на западните медии. В новата си книга "Продажните журналисти", той разказва как се фабрикуват информациите. Публикувах от свое име материали, написани от агенти на ЦРУ и други служби, най-вече от германските тайни службиБез коментар :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 41 rate down comment 10
Mavi Goz
преди 9 години
Ще сработят санкциите бре, как няма да сработят! Въпросът е дали руснаците ще вият от глад, или Европа от студ... но все някой ще пукне в края на краищата! И ако руснаците имат някакъв шанс да преживеят някакъв период без френски вина и сирена, без полски домати и ябълки и без германски и датски свински и говежди гръкляни и ануси във вид на протеинови шротове за колбаси, то не е ясно как точно Европа ще оцелее без руския газ, особено на фона на прогнозите за характера на зимите в следващите години:http://***.bloomberg.com/news/2014-10-26/arctic-ice-melt-seen-doubling-risk-of-harsh-winter-in-eu.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 44 rate down comment 14
STRAHO
преди 9 години
Е когато се влага емоция, винаги човек вижда, това което му се иска да види. Достатъчно е да се погледнат новите модели руски автомобили например и стереотипите за Русия че "Русия нищо не произвежда" падат. Давам автомобилите за пример, тъй като повечето хора съдят за икономиките по това какви джундурии произвеждат. Американците, по принцип малко знаят за заобикалящия ги свят и до известна степен е оправдано мнението им за руснаците и Русия, но българи да са толкова заблудени е малко странно. Разбира се, че тези санкции няма да постигнат желания ефект. Няма как да се получи с такава мощна държава като Русия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 47 rate down comment 16
kalendar
преди 9 години
Сега що ми цвъкате минуси? Аз си мислех, че разгеле съм нацелил верният тон...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 46 rate down comment 15
vzhekoff
преди 9 години
Викаш - като не могат да ги бият на терена (както стана в Сочи), най-добре да не ги пускат да се състезават :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 43 rate down comment 18
crammer
преди 9 години
Не само икономически, но ако ги ударят културно и в спорта, например, съвсем ще ги оакат. Досега трябваше да са им взели световната купа...не е късно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 52 rate down comment 24
kalendar
преди 9 години
тоя Том Палмър ли какъв е е комунист мръсен! Росфил и национален предател!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 43 rate down comment 15
Jorkata
преди 9 години
И кои са тия добри резултати?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 47 rate down comment 19
Батя
преди 9 години
Напротив! Вече дават добри резултати!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още