IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лари Съмърс: Забавянето в Китай и Индия ще бъде голямо и рязко

Неестествено бързият растеж рядко е дълготраен, отбелязва бившият финансов министър на САЩ

12:12 | 01.11.14 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Лари Съмърс: Забавянето в Китай и Индия ще бъде голямо и рязко

Всички, от Wall Street до ЦРУ, очакват икономиките на Китай и Индия да продължат с главоломния си растеж, задминавайки слабия такъв в много развити части на света, като Европа, пише CNN.

Бившият финансов министър на САЩ Лари Съмърс обаче е на мнение, че главозамайващият растеж в Индия и Китай далеч не е толкова сигурен. Според него историята предполага друг развой на нещата.

„Историята показва, че неестествено бързият растеж рядко е дълготраен“, пишат Съмърс и Лант Притчер в свой анализ, публикуван от Националното бюро за икономически изследвания на САЩ.

Ако икономите на Китай и Индия изпитат рязко забавяне, това ще има сериозни последици върху редица ключови области като международната политика, глобалното затопляне, цената на петрола и много други.

Ето и аргументите на Съмърс и Притчет, които ги карат да бъдат доста по-предпазливи от повечето икономисти:

1. Историята. Анализирайки хронологично развитието на една дузина държави, Съмърс и Притчет достигат до извода, че високият растеж обикновено бива последван от посредствен такъв. На икономически жаргон този процес се нарича "връщане към посредствеността".

Икономическите прогнози твърде често разчитат на скорошния растеж на дадена страна, за да предвидят бъдещия такъв вместо да отчитат възможността тенденция да се върне към обичайните си нива.

Що се отнася до икономическия растеж Съмърс и Притчет са на мнение, че миналото представяне не е гаранция за бъдещото такова. Подобни предупреждения отправят и инвестиционните банки към клиентите си относно възвръщаемостта от акции.

Китай и Индия може и да продължават с високоскоростното си представяне, но проучването на Съмърс и Притчет показва, че е по-вероятно двете страни да изпитат значително забавяне. При положение, че бързият растеж спре, анализът на двамата икономисти предполага, че е по-вероятно спадовете да бъдат внезапни и големи вместо постепенни и малки.

Последна актуализация: 21:59 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
michaelis
преди 9 години
http://en.wikipedia.org/wiki/Lawrence_SummersService in the Clinton AdministrationIn 1993, Summers was appointed Undersecretary for International Affairs and later in the United States Department of the Treasury under the Clinton Administration. In 1995, he was promoted to Deputy Secretary of the Treasury under his long-time political mentor Robert Rubin. In 1999, he succeeded Rubin as Secretary of the Treasury.Видяхме и САЩ държава на нема и 300 години и потъва, те са идеален пример за това как една империя само за 10 год. си утроиха дълга. Явно Самърс не е чел за Римската империя Debasement of the currencyhttp://en.wikipedia.org/wiki/Roman_currency И за капак тоя *** ше дава наклон коя държава ше потъне и коя не ?!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 4
milioner4e
преди 9 години
Аз не знам Лари Съмърс да е бил министър на финансите, когато избухна кризата или на какъвто и важен пост да е. Кризата бе допусната не нарочно от САЩ, а защото просто прекалената регулация винаги дава този ефект. И през 29-та и през 70та и когато се сети човек за голяма криза се регулацията нещо не е регулирала като хората. Колкото до икономиките на Индия и Китай, Индия не знам защо ги коментираме след като планират до 2020 половин Индия да има тоалетни. ИЧР и БВП/човек е поразително малко. А за Китай, всеки се съмнява в данните, които изнасят, но дори и да са верни то наистина този растеж няма как да продължи много дълго време.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 2
serafima
преди 9 години
Неволно съм пропуснала последната буква в името на Лорънс Съмърс. Моля за извинение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 6
serafima
преди 9 години
Господин Лорън (а не Лари - не сме си домашни приятели) има какво да обяснява защо върхушката в сАЩ, включително и той създадоха световната криза и тя се разпространи по цял свят. Вместо това тези господа са много критично вгледани в икономическата динамика на застрашаващи ги държави. По тази тема има достатъчно анализатори. Той да отговори и обясни защо САЩ допуснаха последната криза и да си признае, че нищо не се направи пред опасността за нова и още по-силна такава финансова криза.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още