IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Близнашки: Служебният кабинет е изпълнил над 90% от поетите ангажименти

Парламентът трябва без отлагане да разгледа актуализацията на бюджета за настоящата година, заръча служебният премиер

13:41 | 29.10.14 г. 4
<p>
	<span style="font-size: 11.8181819915771px;">&nbsp;Близнашки очаква&nbsp;</span><span style="font-size: 12px;">благоприятна развръзка и по проблема със спрените оперативни програми. <em>Снимка: Ройтерс</em></span></p>

 Близнашки очаква благоприятна развръзка и по проблема със спрените оперативни програми. Снимка: Ройтерс

Над 90% от поетите ангажименти на служебния кабинет са изпълнени, отчете премиерът Георги Близнашки след редовното заседание на правителството.

„Изпълнихме основните си ангажименти – организиране на демократични и честни избори за 43-то НС, подготвихме и внесохме актуализацията на бюджета, възстановихме нормалния диалог с ЕК, разработихме стратегия за продължаване на реформите в съдебната система“, изреди той.

Близнашки открои още започнатите реформи в сферата на енергетиката, а в областта на отбраната изготвената "Визия 2020: България в НАТО и в Европейската отбрана".

Премиерът изрази надежда следващото редовно правителство да продължи започнатото, като акцентира на промените в осигурителното законодателство и на приетите стратегии в образованието.

Според Близнашки парламентът трябва без отлагане да разгледа актуализацията на бюджета за настоящата година, за да не се стигне до проблеми във функционирането на обществените системи. В този смисъл той смята, че ремонтът на бюджета трябва да предшества обсъждането на казуса КТБ, защото Фондът за гарантиране на влоговете не разполага с достатъчно средства за гарантираните депозити.

Все пак Близнашки заяви, че това е политически въпрос и допусна, че вероятно така ще се отговори на обществените очаквания. Премиерът се обяви и за отваряне на досиетата в КТБ. "Откъдето и да започнат, важното е да се стигне до бърза развръзка", обобщи той.

Премиерът обяви още, че е дал указания да се работи и по бюджета за следващата година, макар че не е било работа на служебното правителство да се занимава с това. Близнашки съобщи, че министрите са изслушали днес и доклад с основните допускания по макрорамката за 2015 г.

Близнашки заяви, че в никакъв случай не може да се говори за чистка в администрацията от страна на служебния кабинет, а за минимални смени, несъпоставими с числата на назначени и уволнени от предишното правителство. Точният брой на рокадите бил 218.

Премиерът не даде оценка за работата на служебното правителство, но според него то се е справило с основната си задача по убедителен и сполучлив начин, без груби грешки. По думите му се очаква благоприятна развръзка и по проблема със спрените оперативни програми.

В личен план Близнашки заяви, че не иска да се правят спекулации къде ще отиде след края на мандата на служебното правителство. Премиерът бе категоричен, че няма намерение да заема място в Конституционния съд, защото смята, че му е рано, а кариерата на посланик зад граница не го привличала.

“Винаги съм гледал на ролята си на служебен премиер като на свой дълг. Ще се оттегля с достойнство и ще се върна към преподавателската си дейност в СУ”, заяви Георги Близнашки.

Професорът, който стана известен с протестите срещу кабинета "Орешарски", обяви, че те не могат да продължават до безкрай и вече са изиграли своята роля.

“Време е за конструктивно отношение, трябва да се търсят дългосрочни решения”, смята Близнашки, според когото първото заседание на парламента задало добър тон.

Oще политически новини четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:39 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 1
serafima
преди 9 години
Другарят Комуняшки, първият от редиците на красивите и умните *** по паветата през лятото на 2013 г. заслужи поста си при онава нещо на Дондуков. После реши да направи чудеса от храброст. Първи ден, номинация на криСталинка, а след обяд - награди на послениците, които ни се бъркаха в политическия живот. В това време в Мизия имаше бедствие и никой не им обърна внимание. Служебно правителство има едно единствено задължение - да организира изборите. Вместо това - пенсионна реформа, минилмална заплата, не че се случи, актуализация на бюджета, 500 млн. лв лично на Прецедента ни. Назначения на десетки и стотици наши хора. Така че не 90%, а 290% изпълнение на поетите задължения има. Сега ще си заслужи повишението. Той е точно в тази калибър хора, които са актуални сега.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 3
bgMan
преди 9 години
Ами Венсеремос тогава, г-н Близалшки!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 3
Людени
преди 9 години
И за тебе ще има хонорарЧЕ .... някоя и друга Копейка !!Ха ха ха ХА !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 9
alexx
преди 9 години
Мисията изпълнена. Боко е обслужен.Време е Близалшки да бъде уреден с топло местенце. Отдавна се натискаше за конституционен съдия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още