IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Булгаргаз" намалява с 50% доставките на газ за топлофикациите

Чака ни режим на топлоподаването и на електрическата енергия, ако бъдат спрени доставките на природен газ от Русия, коментира експерт

10:29 | 30.10.14 г. 39
"Булгаргаз" намалява с 50% доставките на газ за топлофикациите

„Булгаргаз“ е изпратила писма до всички топлофикационни дружества, че от днес започва редуциране на доставките на природен газ, свързано с намалените количества, които страната ни получава по тръбата от Украйна. Това съобщи в ефира на БНТ зам.-председателят на браншовата камара на енергетиците при Българската стопанска камара (БСК) Валентин Терзийски.

Намалението ще бъде с 50% спрямо количествата, заявени от дружествата, допълни още той.

Според него има два основни проблема и единият е геополитически – кризата между Русия и Украйна, на който не можем да влияем пряко. От друга страна обаче стои финансовата криза у нас и в момента финансовите средства са „затворени“ в дружествата от структурата на Българския енергиен холдинг (БЕХ).

За да бъдат гарантирани доставките на алтернативно гориво, трябва да бъдат намерени свежи финансови средства, обясни Терзийски.

„Това означава, че на фона на финансовия дефицит, който има в системата - енергийната и в частност топлофикационната, при намалените количества природен газ и невъзможността да се разполага с финансови средствата от произведената електрическа енергия, дружествата са изправени пред невъзможността за доставка на алтернативни горива“, категоричен беше експертът.

Припомняме, че преговорите между Русия, Украйна и ЕС, които се водеха до късно снощи вчера, все още не са довели до решение за обезпечаване на газовите доставки през зимния период. Вчера Министерството на икономиката и енергетиката официално съобщи, че има намаление на налягането в тръбата и страната не получава договорените количества. Енергийният министър Васил Щонов коментира обаче, че няма място за притеснения.

Днес Терзийски съобщи, че ситуацията тази сутрин е влошена и налягането е още по-ниско. Намалението ще се отрази най-сериозно на индустрията – металургията, химическата промишленост и производството на стъкло, но отражение за битовите абонати едва ли ще има, защото те са защитени потребители, обясни още експертът.

Терзийски посочи още, че „най-топлият сценарий“ за тази зима е да бъдат обезпечени 4,5 млрд. долара за Украйна и тя да се разплати за доставките на газ с Русия. В този случай ще останат само вътрешните финансови проблеми за енергийната ни система. Най-лошият сценарий съчетава и двете заплахи – финансовият дефицит в българската енергетика и намаление или спиране на доставките от природен газ.

„В този вариант ще се стигне до режим не само на топлоподаването, но и на електрическата енергия“, категоричен беше експертът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:52 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

39
rate up comment 3 rate down comment 2
Tony
преди 9 години
бойко ще пренася газа с ръце и уста!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 3 rate down comment 1
kalendar
преди 9 години
не се търси, тъпакът е намерен. По-точно ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 11 rate down comment 11
Mavi Goz
преди 9 години
Цената я договориха - "Всички страни приеха цената от 385 долара за 1000 куб. метра газ за Украйна, която ще е в сила от октомври 2014 до края на март 2015 година, каза Йотингер."Договориха се и за задълженията - "...украинският дълг възлиза на 5,3 млрд. долара. 1,4 млрд. от тази сума ще бъдат платени до края на октомври, а още 3,1 млрд. - до края на годината.ЕС трябва да поеме задължение да гарантира, че Украйна ще плати дълга си за руския газ, а ЕК да определи финансовите източници за погасяването му, каза Новак."Това е по цената и дълговете. Търсят се до 31.10. и едни $500-700 млн. за предплата на газа за ноември.Търси се този, който ще плати. Украйна не може, щото парите й трябват за война да поукраинчва руснаците в Донбас. Търси се тъпакът, който ще плаща за отоплението на фашизоидната пасмина в Киев, за да стига газ и до нашите домове! Щото пък ЮП бил антиукраински и не било евроатлантическо ние да си имаме, а хохлите да мръзнат...!Такива ми ти комунистически работи, Минке!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 18 rate down comment 8
dakl
преди 9 години
За сега страната ни е изцяло зависима от Украйна, която пък директно се управлява от Вашингтон, последнит е пряко заинтересован от прекъсване на енергийното сътрудничество на Европа с Русия и за реализирането на тази цел инвестира не малко средства. Вчера след 15 часа преговори в Берлин не се стигнало до никъде защото Украйна иска за себе си цена от 268 долара за 1000 кубически метра , илидвапътипонискаот тази която плащаме ние. Ерго,практически няма шанс за договор, което означава че тази зима топло ще има само Германия и нейните съседи които се снабдяват чрез Северен поток , а другите ще духаме супата и ще превъзнасяме Големия наши брат!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 12 rate down comment 10
Danny666
преди 9 години
Точно така ТИПИЧЕН комунист-бизнесмен ! Щом го настъпиш си показва зъбките и червената му МОРДА лъсва. ха ха хаДругарю що така злобно пикаеш и ме тъпчеш мили ? Ти нали беше за ПРАВАТА на бедните и угнетените ?Не си *** ти си гнусен червен ***. Интересно колко данъци плащаш ? Нали си социялист ! ха ха ха П.С. Не е нужно да те наричам ***,ти си ! Жалкото е че държавата е пълна с роби дето още търпят БАШ КАПИТАЛИСТИ като тебе да ги пикаят и тъпчат !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 11 rate down comment 6
georgi_shum
преди 9 години
А ти драги от къде се информираш? Говориш ли лично с Милер, Медведев Путин...или има телепатична връзка с Всемирния разум и черпиш инфо от него? Както виждаш с руснаци се разговаря. И не се е спирало, това че не им се угажда е друга тема. В стремежа си да се правиш на интересен, остроумен и многознаещ ставаш 100кратно по голям ***, от колкото си в действителност. Зададох няколко прости и логични въпроса. Ако има кво да кажеш по тях - казвай ако не - не ми губи времето, че и без това си ми не топка, ами топче за пинг-понг.. от виетнамските:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 9 rate down comment 10
Mavi Goz
преди 9 години
"А и току що излезе съобщение, че ЕС, Украйна и Русия са се разбрали за зимните доставки. "Пхаахахаха! А излезе ли съобщението кой ще ги плаща тези доставки? Щото от неколко месеца май руснаците него го чакат...! хахахаха...!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 8 rate down comment 1
GunMan
преди 9 години
Странно защо на никой не му направи впечатление кое е "експертът" изказал се по темата... Но нищо, продължавайте да се хапете. Забавно е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 6 rate down comment 1
GunMan
преди 9 години
Странно защо на никой не му направи впечатление кое е "експертът" изказал се по темата... Но нищо, продължавайте да се хапете. Забавно е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 7 rate down comment 10
Mavi Goz
преди 9 години
Мда, нета е най-надеждния източник на информация! Там пише, че руснаците са пияни ***, с които няма защо да се разговаря - за тях само тояга! И Путин е един клоун, който няма нужда да бъде вземан насериозна. Така пише в нета!А ти с цялата държава можеш да отидеш и да питаш американския посланик може ли така или не може! Може и френския - и той често обяснява това-онова компетентно от евроатлантическа позиция и то на чист български език!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още