IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Един (малко вероятен) експеримент от миналото - 674% доходност за 10 години

Добре конструирано дългосрочно портфолио от акции може да даде много по-добър резултат от каквато и да е алтернативна инвестиция, пише Любомир Леков

08:36 | 31.10.14 г. 29
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Дългосрочното инвестиране е стратегията, която дава най-добри резултати, но и е най-трудна за реализиране. Понякога граничи с невъзможното, тъй като изисква ясен стратегически поглед в бъдещето, голяма доза самоувереност и хладнокръвие за дълъг период от време. Известна е още като buy and hold (купи и задръж) и често е иронизирана като buy and hope (купи и се надявай).

За да може да разберем как най-добре работи, нека направим следния експеримент: разполагаме със специална “машина на времето”, която ни връща 10 години назад със задача да инвестираме 10 000 долара в 10 компании.

Как си представям, че бих направил портфейла си през октомври 2004 година, стараейки се да се абстрахирам от всичко, което знам и виждам сега, през 2014 г?

Първо, трябва да изберем секторите, в които  да инвестираме. Нормално е да бъдат в сферата на компетенция ни. Като човек, имал шанс да стартира интернет компания през 2001 година, очевидно е, че ще избера да инвестирам в този сегмент, тъй като вярвам в неговия потенциал за развитие, той ми е най-познат и сравнително лесен за анализиране и прогнози. Освен това през  лятото на 2004 г. направихме с моите партньори успешно набиране на капитал (за Инвестoр.бг АД)  през борсата  и видях колко много очаквания има към този сектор сред инвеститорите.

Търсене чрез google върши чудесна работа за нашия експеримент, защото може да ни филтрира информация, валидна за случващото се до 2004 г. Така попаднах на таблица, която показва най-посещаваните сайтове за 2004 г.

Всички компании от 1 до 6 са публични, докато Тerra Lycos, Primedia и Еxcite не са. Затова включваме в експерименталния портфейл първите шест компании.

По това време друг сектор, който бележи подобно бурно развитие, е на компаниите -производителки на мобилни телефони.

През 2004 г. доминиращата компания сред производителите на мобилни телефони е Nokia. Като лидер в сектора тя прави огромни ръстове на приходи и печалба и всички факти говорят, че ще бъде още дълги години абсолютен лидер на пазара.

Не трябва обаче да забравяме, че три години по-рано - през 2001 г., Apple се възражда с революционния продукт iPod и компанията става отново много  популярна както сред потребителите, така и сред инвеститорите заради ръста на приходи и печалби. През април 2003 г. Стив Джобс за първи път говори за това, че Apple се готвят да влязат на пазара на мобилни телефони. Това е знак, който със сигурност не е трябвало да бъде пренебрегван от хората, целещи се в дългосрочните инвестиции, въпреки че това звучи лесно за казване 10 години по-късно. Все пак, сигурен съм, че много инвеститори са взели предвид този коментар на Джобс.

Затова смятам, че Nokia  и Apple са логичен избор за портфейла ни в този изключително перспективен сектор.

През 2004 г. в САЩ се води истинска война между Blockbuster и Netflix за огромния пазар на даване на филми под наем. Kогато се прави портфейл, е добре да прилагаме и тактиката да инвестираме и в 2-те компании лидери в сектора, защото не знаем кой всъщност ще вземе по-голям дял от този пазар. Ето защо акциите на Blockbuster и Netflix със сигурност са много атрактивни към онези години (отново подчертавам, че всичко това е експеримент, който цели да покаже на базата на какви признаци бихме могли да анализираме и изберем потенциално печеливши компании на пазара, без в никакъв случай да казвам, че това всеки може да го направи, включително и аз!).

И така, задачата е изпълнена - имаме 10 компании, като във всяка инвестираме по 1000 долара. Може да дискутираме много защо точно тези сектори и защо точно това разпределение 6-2-2, а не например обратното, но целта на задача ни е друга.

“Връщаме” се отново в 2014 г., за да видим резултата, т.е. удобно си спестяваме всички емоции да наблюдаваме как компаниите от портфейла ни вървят ту нагоре, ту фатално надолу (нещо, през което щяхме да сме минали в реални условия и много малко от нас щяха да видят точно тези цифри като резултат, именно заради нервите и емоциите да следиш спадовете и пиковете в продължение на години. Много е вероятно междувременно да сме продали половината от тези акции, но за целта на експеримента нека си представим, че сме устояли на всички изкушения).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 14:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

18
rate up comment 0 rate down comment 0
kalendar
преди 9 години
май са почнали(най-накрая) да модерират и коментарите под статиите...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 2 rate down comment 0
Angel62
преди 9 години
Процентите на годишна база са (root(10,7.74)-1)*100 -> 22.7%
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 1 rate down comment 0
Angel62
преди 9 години
Ще ми е интересен резултатът на същите компании от 2000-2014 :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 3 rate down comment 2
kalendar
преди 9 години
Айде бе:) "Критиците на капитализма го свързват с различни негативни социални явления, като несправедливо разпределение на богатството и властта, тенденция към образуване на монополи и олигополи, олигархично държавно управление, империализъм, различни форми на стопанска и културна експлоатация, подтискане на работниците и профсъюзите, алиенация, икономическо неравенство, безработица, стопанска нестабилност, нерационално използване на природните ресурси."Мале и *** чак ми каза:) Знаеш ли...понеже си достатъчно ***, че да фалираш, най-малкото щото съм сигурен, че се занимаваш с нещо, което не разбираш, приеми офертата на Мави овреме, че после не се знае знае ли се:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 8 rate down comment 0
Натрий
преди 9 години
Преди четири години започнах подобен експеримент. Направих 9 виртуални портфейла в сайта на nasdaq като във всеки има по 3 компании. Осем от портфейлите направих по препоръките на известни инвеститори, а деветия беше от случайно избрани акции.Ето и резултатите: Доходност общо за всички портфейли +7.8%; най-голяма доходност +71.86%; най-голяма загуба -26.63%.Отделните компании: От общо 26, избрани в началото (една се повтаря) 5 са фалирали, 8 други са на загуба от -15.5% до -99.1% и още 3 са с доходност под 22%.Няма портфейл, в който да няма издънка.Като цяло искам да кажа, че ако правим обратното на ретроспекция, т.е. да пробваме да гледаме в бъдещето нещата някак не се получават.Но за да не завършвам черногледо, ще споделя какво прочетох точно днес:Няма инвестиционна стратегия, която да е добра за всяка година.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 1 rate down comment 0
Black and white cat-
преди 9 години
Интернет компании, хмм а как ще изглежда доходността при начален период някъде в началото на 2000 г.? (dot-com bubble) и като са интернет компании, защо сравнението не е с NASDAQ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 0 rate down comment 0
kalendar
преди 9 години
егати...ти съвсем ме обърка...като либертарианец(нали беше последовател на обективизмът? а той е част от либертарианството) не трябва ли да следваш логиката на пазарната икономика и класическият капитализъм(който пък да предполага съществуването и добруването на такива...ако искаш олигарси)?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 0 rate down comment 1
kalendar
преди 9 години
и Бъфет ли е комунист?:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 0
MZ/X
преди 9 години
Какво означава би могло? Направил ли си 600% доходност или не си направил?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 3
Императорът
преди 9 години
Ами би могло и за последните 10 години. А големи рискове не съм поемал, нямам този навик - аз не съм спекулантин, но мъдър инвеститор.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още