IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НС реши да приеме евродирективата за бързо изплащане на гарантирани влогове

Депутатите окончателно се отказаха от предложението КТБ да бъде оздравявана

15:26 | 31.10.14 г. 8
НС реши да приеме евродирективата за бързо изплащане на гарантирани влогове

Народното събрание да приеме законодателни изменения, които да осигурят незабавно изплащането на гарантираните депозити на вложителите в КТБ при условията, определени в правото на Европейския съюз. Това решиха депутатите след дебата в НС за съдбата на Корпоративна търговска банка и разгледания доклад на Българската народна банка.

Депутатите решиха още Министерският съвет да подготви и да внесе в НС предложения за промени в пълно съответствие с правото на ЕС на законите в областта на банковото дело, в това число Закона за Българската народна банка, Закона за кредитните институции и Закона за гарантиране на влоговете в банките.

Точката от решението на временната бюджетна комисия в НС, която предвиждаше оздравяването на Корпоративна търговска банка, отпадна в последния момент при гласуването в пленарната зала по настояване на ГЕРБ. Текстът гласеше, че до 6 ноември парламентът трябва да гласува промени в Закона за кредитните институции, които да задължат БНБ да предложи действия за оздравяване на банките, когато собственият им капитал стане отрицателна величина, като отчита макроикономическия ефект и ефекта върху държавния бюджет.

Предложението за това дойде от ГЕРБ и беше подкрепено от 130 народни представители, 33 бяха „против“, а един се въздържа.

С цел по-ефективна защита на публичния интерес и интереса на вложителите в КТБ, свързан с необходимостта да се проследят извършените от акционери и администратори на банката, както и свързаните с тях лица, операции с активи, имущество, финансови инструменти и парични трансфери, се препоръчва на БНБ да сключи договор с международно юридическо лице, притежаващо опит в тази сфера, включително в разследване и проследяване на парични потоци при неплатежоспособност, реши още парламентът.

"До края на ноември могат да бъдат изплатени гарантираните влогове в КТБ", заяви финансовият експерт на ГЕРБ и председател на временната бюджетна комисия в Народното събрание Менда Стоянова. Тя поиска и промени в законодателството, в това число и в Наказателния кодекс, с които да има цялостно и подробно транспониране на европейското законодателство.

Според нея виновни за кризата с КТБ са не само ръководителите на банката, които са взимали абсолютно безотговорни решения, някои от които граничат с престъпления, но и държавните институции, като БНБ, ДАНС и правоохранителните органи.

Георги Кадиев от БСП обвини за ситуацията с КТБ и Министерството на финансите, и Комисията за финансов надзор. Той се обяви за оставки в БНБ, ДАНС и останалите контролни органи.

По време на дебата депутатът от ДПС Йордан Цонев припомни, че с Делян Пеевски са внесли промени в Закона за кредитните институции, с които да се разреши проблемът с КТБ и вложителите да имат максимално бърз достъп до парите си, които са гарантирани. Той отново поиска да се разсекретят банковите тайни на всички хора на високи позиции, защото за КТБ се говореше като за „банката на властта“.

Цонев припомни, че оттук нататък започва да действа Фондът за гарантиране на влоговете, той ще предложи на съда синдик, който ще управлява процесите по придобиване на апетитните активи.

"Ние имаме съмнения, че сегашният директор на фонда е свързан с един икономически кръг, който има представители в този парламент и той вече придобива депозити, негарантирани. Имаме точна информация за това, но водени от принципа да не обвиняваме, преди да има точни извършени действия и факти, ще го направим тогава, когато това стане факт”, коментира депутатът от ДПС.

Още новини четете в Dnes.bg

Казусът КТБ можете да следите тук

Свързани компании:

ТБ Корпоративна търговска банка АД - в несъстоятелност(6C9)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 2 rate down comment 0
mick
преди 9 години
Четирите месеца във фризера бяха използвани от правилните хора за да си цесират влоговете. Сега само дребните ще изгорят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 0
sapuna
преди 9 години
Дразня се вече. Тея скапаняци от БНБ до 31 трябваще да са осчетоводилите и вече КТБ да няма лиценз, че от Фонда да си правят сметка как ще изплащат парите до края на ноември.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 1
toto 2
преди 9 години
По -добре да разтурят седянката и да сложат ББ на една тел. линия и да приема заповеди ...НС не ни е нужно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 1
MZ/X
преди 9 години
От 2007-*** сме члено на ЕС и чак в 2014 година ще си синхронизираме законодателството с ЕС!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 0
sapuna
преди 9 години
Шибаният закон още не е приет...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 5
misanthrope
преди 9 години
От това обаче не става ясно дали ще фалират банката, а само че ще плаща ФГВ да ге. Та.. какво са приели хич не е ясно. Де го текста на законя? Кога ще се публикува?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 21 rate down comment 4
misanthrope
преди 9 години
Т***ш***ци на рояци :DМъжка дума Бойкова, до обед се е изметнал Така ще е докато Бойко е на влас и всичкото бизнес и инвестиции ше бега далече, защото за тях е важно средата да е предвидима а не... вчера СИГУРНО ще оздравяваме, днес СИГУРНО ще фалирамеВчера правителство на малцинството, днес коалиция с ПФ ама то били РБ а не ПФ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 18 rate down comment 1
sapuna
преди 9 години
Това официално ли е ? Само обновяване в държавен вестник ли се чака ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още