IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фед: Централните банки да се фокусират върху контрола на инфлацията

Лихвите в САЩ няма да тръгнат нагоре по-рано от очакваното въпреки предоставените парични стимули на редица световни банки, твърди Джефри Лакър

20:52 | 31.10.14 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Фед: Централните банки да се фокусират върху контрола на инфлацията

Водещите световни централни банки трябва да загърбят традиционните мерки за стимулиране на икономическия растеж, прилагани в последните години, и да отново да се фокусират върху по-тесния контрол на инфлацията. На това мнение е президентът на Федералния резерв в Сан Франциско Джон Уилямс, цитиран от MarketWatch.

Последните решения на Японската централна банка, Шведската централна банка Riksbank и Европейската централна банка да разхлабят още паричната си политика не е признак за опасения, че Федералният резерв на САЩ (Фед) ще повиши лихвите твърде рано. Това коментира пред Bloomberg Radio президентът на Фед в Ричмънд Джефри Лакър.

Преди решението на Фед да сложи край на количествените улеснения Уилямс каза, че нетрадиционната програма за изкупуване на активи на американската централна банка не бива да бъде повтаряна скоро.

„Смятам, че количествените улеснения са изцяло ефект от икономическата ситуация, в която бяхме изпаднали, а не като нормална част от паричната политика за в бъдеще“, заявява централният банкер по време на конференция, организирана от Централната банка на Южна Африка.

Въпреки че глобалната финансова криза задължи централните банки да провеждат по-прозрачна политика, Уилямс е на мнение, че Фед невинаги ще бъде открит по отношение на дългосрочните си планове. Според него лихвите ще тръгнат отново нагоре в средата на 2015 г.

„Веднъж завърнали се към нормалната политика, няма нужда да даваме прозрачни бъдещи насоки“, казва Уилямс. „Трябва да действаме по един последователен, системен начин – не чрез думи, а чрез действия.“

Единственият централен банкер, който се противопостави на решението на Фед да прекрати покупките на активи - Нараяна Кочерлакота, смята, че централната банка рискува да изгуби доверието към себе си, ако не предприеме конкретни стъпки по отношение на инфлацията, чийто растеж се забавя.

„Какво видяхме в Япония и както може би ще видим в Европа, доверието към инфлационните цели на централните банки не бива да се приемат за даденост“, отбелязва президентът на Фед в Минеаполис, цитиран от WBPOnline.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 2
abdul
преди 9 години
Супер! А ся кажи кой ти е дилъра :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 3
Godo
преди 9 години
НАЙ ФИНАНСОВО СТАБИЛНИТЕ ФАЛИРАХА.. ТАКОВА ЖИВОТНО ФИНАНСОВО СТАБИЛЕН БЕДНЯК НЯМА, АМИ АКО ГО ЗАБОЛИ ЗЪБЪТ??!! ГЕРМАНИЯ ИМА 160% ДЪЛГ СПРЯМО БВП, ПА НИЕ СМЕ ПОВЕЧЕ ОТ ТЯХ ЛИ БОРИСОВ??? ТА КОЕ Е ПО-ДОБРЕ - ФИНАНСОВО СТАБИЛЕН ***, ИЛИ КРЕДИТИРАН СЪС ЗАЕМИ, КОЙ ЩЕ ИЗДЪРЖИ НА БОЛЕСТИТЕ НА КАПИТАЛИЗМА. БЪЛГАРИЯ БЕШЕ ДОБРЕ ПРЕЗ 2007 ГОДИНА КОГАТО ЗА ЕДНА ГОДИНА ВЗЕ 30 МИЛИАРДА ДОЛАРА ВЪНШЕН ДЪЛГ. ТОЕСТ ИМАЛИ СМЕ ПРЕДОСТАТЪЧНА ЛИКВИДНОСТ.ФИНАНСОВО ЛИКВИДНИ, Е СТАБИЛНОСТ, БОРИСОВ И ДЕСНИТЕ НЕДОНОСЧЕТА ОТ ДПС И РБ. КАПИТАЛИЗМА НЕ ТЪРПИ ЗАСТОЙ. СЕГА ВСЯКО БЪЛГАРСКО СЕМЕЙСТВО ЩЕ ПЛАЩА 25 000 ДОЛАРА. Нали се изискваше всеки Исландски гражданин да плаща 100 евро на месец (или около 130 долара) за 15 години, с лихви 5,5%, за да изплати дълг на частни компании, причинен от други частни компании. Това беше камъчето, което преобърна колата. Случилото се след това беше необикновено. Идеята гражданите да плащат за грешките на финансовите монополисти, цяла нация да бъде обременена да плаща частни дългове, беше разбита, променяйки връзката между гражданите и техните политически водачи и в последствие обръщайки водачите на Исландия на страната на избирателите им.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 2
Godo
преди 9 години
Ако увеличим дългът си с още 200 милиарда долара, ще имаме дълг 250 милиарда долара и БВП - 110 МИЛИАРДА ДОЛАРА, КОЕТО Е КЪМ 240% ДЪЛГ ОТ БВП. Ако вземем 300 милиарда долара, тогава ще имаме 350 милиарда дълг, което ще направи БВП - 150 милиарда долара. И ДЪЛГЪТ ЩЕ Е 233%...... Великобритания 9,088 ТРИЛИОНА ДОЛАРА ДЪЛГ 30 юни 2009 147 060 ДОЛАРА ДЪЛГ НА ЧОВЕК 416 % ОТ БВП.. А МОЖЕ И 500 МИЛИАРДА ДА ВЗЕМЕМ, ДА ЗАДЛЪЖНЕЕМ.. КОЕТО ЩЕ НАПРАВИ 200 МИЛИАРДА ДОЛАРА БВП, И ДЪЛГ 280% ОТ БВП. 200 МИЛИАРДА БВП, ЩЕ Е 30 000 ДОЛАРА НА ГЛАВА БВП. ПА НЕКА ДА ВЗЕМЕМ 750 МИЛИАРДА ДОЛАРА БВП, КОЕТО ЩЕ Е 800 МИЛИАРДА ДЪЛГ, И 300 МИЛИАРДА БВП И БВП НА ГЛАВА - 45 000 ДОЛАРА, ПРИ ДЪЛГ 300% ДЪЛГ ОТ БВП. ПРИ Хонгконг е над 400%. Ирландия 1000%.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още