IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ са събирали данни от телефони със специални антени на самолети

Устройствата могат да събират информация от десетки хиляди мобилни телефони с един полет

13:32 | 14.11.14 г. 2
Автор - снимка
Създател
САЩ са събирали данни от телефони със специални антени на самолети

Американското министерство на правосъдието е събирало според материал на Wall Street Journal данни от десетки хиляди потребители на мобилни телефони, използвайки фалшиви антени, имитиращи кулите за препредаване на сигнала от мобилните оператори. Те са били монтирани на малки самолети „Чесна" и се използват от 2007 г. насам, пише вестникът.

Антените се свързват с мобилните телефони на пътниците, защото самите телефони са настроени да се насочват към кулите с най-силен сигнал. След това телефоните изпращат уникалните си данни към фалшивите антени. Устройството е наричано условно dirtbox заради името на създателя - компанията DRT (Digital Receiver Technology), която е част от корпорацията Boeing. Устройствата могат да събират информация от десетки хиляди мобилни телефони с един полет, а полетите се извършват редовно.

Според материала на изданието системата изземва данните от телефоните на подозрителни граждани, а останалите информации отхвърля. Не е ясно обаче как се гарантира, че такива данни все пак не се съхраняват за по-продължително време и не се преглеждат след това. За лица, които са оперативно интересни за службите, системата може да определи местонахождението им с точност до три метра.

Според публикацията самолетите действат поне от 5 от най-големите летища в страната и покриват почти цялото население.

От правосъдното министерство нито потвърждават, нито отричат съществуването на такава програма. Единственият коментар е, че агенциите спазват федералните закони, включително и за изискване на съдебна заповед за подобни действия. Но според специалист, цитиран от WSJ, съдиите изглежда нямат пълна представа за мащаба на операцията и капацитета на устройствата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:35 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 3
bgMan
преди 9 години
Не си ли чул за няколко много силни пробива точно относно криптирането та да не се налага заинтересуваните лица да "хабят" ресурси за декрипт?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
vstoykov
преди 9 години
Щом тази технология се ползва от държавни агенти, няма проблем да се ползва и от други членове на организирани престъпни групи.Затова - минимално ползване на телефони. И ако се ползват - само "глупави" телефони (Нокия с фенерче са идеални - издържат дни без зареждане и може да си светиш в тъмното).Трябва да се ползва силна криптография, дори и когато няма нужда. Така престъпниците ще трошат ресурси да разбиват криптирането на снимки на смешни котки - представете си реакцията им (очаквали са да намерят нещо ценно - след като е криптирано, трябва да е ценно... а са намерили снимки на смешни котенца - мяу!).Накарайте крадците да си изхабят ресурсите - криптирайте всичко!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още