IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Л. Хампарцумян: Държавен заем е най-евтиният вариант за попълване на ФГВБ

Казусът "КТБ" ще има ограничено влияние върху тесен кръг от взаимносвързани компании, смята банкерът

20:43 | 14.11.14 г. 7
Л. Хампарцумян: Държавен заем е най-евтиният вариант за попълване на ФГВБ

Държавният заем ще е най-евтиният вариант за попълване на липсващите средства във Фонда за гарантиране на влоговете в България (ФГВБ), коментира в ефира на телевизия Bulgaria on Air председателят на Управителния съвет на Асоциацията на банките в България Левон Хампарцумян.  

Припомняме, че изплащането на гарантираните депозити трябва да започне на 4 декември. Към края на месеца ще бъдат обявени и банките, чрез които ще бъде осъществена операцията. Във Фонда има недостиг на средства от около 1,6 млрд. лева, но управляващитеуспокояват, че няма да има проблеми с възстановяване на гарантираните от закона суми на вложителите.

БНБ не е единствената институция, носеща отговорност в случая с КТБ – финансовото разузнаване и ДАНС също не са реагирали, посочи банкерът и допълни, че на първо място обаче вината е на тази, които са изработили схемите.

Хампарцумян коментира още, че оставка на гуверньора Иван Искров е негово лично решение и беше категоричен, че не трябва да има политически натиск срещу него.

Банкерът посочи, че в началото на кризисния период са били взети важни решения, но урокът от 1998 година все още не е научен. Все пак той беше категоричен, че отражението от казуса „КТБ” ще има само върху тесен кръг компании, взаимнозависими една от друга.

България е под 1% от стопанския оборот на ЕС и „нашите успехи или неуспехи не могат да бъдат безпокойство за европейската икономика”, заяви Хампарцумян. За него обаче е важно България да стане част еврозоната и Европейския банков съюз.

„За мен присъединяването към Европейския банков надзор е по-важно като процес, защото ще има внимателен и спокоен одит на системата ни – да се вземат мерки и да се направят процесите по-устойчиви на вредни влияния, да кажем в стил „Цветан Василев”, заяви Хампарцумян.

Той допълни, че ако влезем в еврозоната, лихвите по кредитите ще намалеят.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 1 rate down comment 0
aristotel
преди 9 години
Всяка година в края или началото на новата година еди коя си банка с еди колко си е на ПЕЧАЛБА, а СЕГА всеки българин дори и НЕРОДЕНИТЕ деца ще плащат за крадливите келеменца банкери и НАЙ-ВИНОВНИТЕ в лицето на новите НАРОДНИ ГРАБИТЕЛИ. НЯМАТЕ ли СРАМ. ВЗЕМЕТЕ 20 милярда и всички които сме все още тук ще изчезнем от БУГАРСКО и най вероятно с по една чантичка и пешком, ЗАЩОТО всичко сте ни откраднали. НАГЛИ БЕЗСРАМНИЦИ !!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 0
Solomoon
преди 9 години
Бивш изпълнителен директор на КТБ: Хампарцумян е в основата на атаката срещу КТБ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 0
крас
преди 9 години
ХАМПАРЦУМЯН чете закона като дявола евангелието!Съгласно чл.23 от ЗГВБ задължета страна която трябва да плати депозитите на КТБ е частния ФГВБ.Фонда е една взаимоспомагателна каса създадена от 24 работещи на триторията на България свръх ликвидни банки, които сами рябва да си осигурят липсващите им следства!Трагедията във ФГВБ е тази, че при него липсват АКТИВИ с които да се гарантира заема който фонда би получил било то от банка , било то от юридическо лице , за държавата да не говорим!Нормално е да се запитате кой луд би отпуснал негарантиран заем за милиарди на някакъв частен ФГВБ?НЯМА ТАКЪВ!ТАКИВА СА САМО ПРОДАЖНИТЕ НИ НАРОДНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ, КОИТО ЩЕ НИ ЗАГРОБЯТ С НЕГАРАНТИРАНИ И НЕОБЕЗПЕЧЕНИ ДЪРГОВЕ! ПРЕДСТОИ ДА ВИДИМ КОИ СА ТЕЗИ ПАРТИИ КОИТО ЩЕ ПИШАТ НА ГЪРБА НА БЪЛГАРСКИЯ ДАНЪКОПЛАТЕЦ ВЗЕМАНЕ ПО КОИТО ТОЙ НЕ Е СТРАНА!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 19 rate down comment 1
abdul
преди 9 години
Падежа беше другият месец, но го увеличиха. Познай защо.. 800 млн. кеш заради, заради които им дадоха помощта отдавна са върнати в банката при това + тези от КТБ, само че банката връща само 300, а срока е увеличен с още 12 месеца. Изглежда проблема и не е само ликвиден (по закон БНБ има право да дава помощ само за ликвидни, но не и капиталови дефицити. Причината за този е : ""адекватна мярка за поправяне на сериозен дисбаланс в българската икономика""). При един одит ала КТБ, въпросната банка сигурност ще излезе дори с още по лоши показатели.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 0
al64ad
преди 9 години
падежа е след 18 месеца считано от от юли.Сега ще върнат 300 .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 6
forexboy
преди 9 години
Тези 1.2 млрд дето ги наляха в другата банка са с падеж другия месец, точно когато уж ще започне изплащането на влоговете от КТБ.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 1
Nikola666
преди 9 години
Колко да не са блестящи? Не повече от тези на някои други банки. Ама на една от тях и осигуриха ликвидност без да я питат какви са и практиките.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още