IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жилищата в Лондон поскъпнаха рекордно тази година, но купувачите изчезнаха

Цените на домовете в мегаполиса значително изпревариха повишението на заплатите

18:15 | 17.11.14 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	Цените на имотите в Лондон през тази година ще се покачат с 15%, прогнозират анализатори. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Цените на имотите в Лондон през тази година ще се покачат с 15%, прогнозират анализатори. Снимка: архив Ройтерс

Покачването на цените на жилищата в Лондон отказва все повече хора от покупката на жилище там. През тази година цените на имотите в британската столица достигнаха своя връх. Ограниченото кредитиране и минималният ръст в заплатите карат повечето от потенциалните купувачи да забавят решението си за покупка, предаде агенция Bloomberg. Така в момента продажбите достигнаха шестгодишно дъно, а клиентите очакват цените да се понижат допълнително.

Изплащането на ипотечните заеми в Лондон сега излиза с 25% по-скъпо, отколкото живеенето под наем, обясняват от консултантската компания в сектора на недвижимите имоти Cushman & Wakefield. „Може би сме достигнали точката, в която вече не е по силите на хората да купуват и това е ефектът от пределната цена“, обясни икономистът Филип Лачович от консултантската фирма Fathom Financial от Лондон. Според  него хората са променили вижданията си за жилищния пазар.

В момента средната цена на имот в Лондон е 9,1 пъти по-висока от средния доход на работник на пълен работен ден за миналата година. Средното ниво за Англия на този показател пък е 6,7. От брокерската къща Savills са изчислили, че цените на имотите в Лондон през тази година ще се покачат с 15%. В същото време възнагражденията се увеличават с около едно на сто през тази година, сочат данните на Bank of England.

Спад в ипотечните кредити и в търсенето

Одобренията на нови ипотечни кредити през септември са се понижили до най-ниските си нива от юли 2013 г. насам. Това се случи, след като финансовите власти във Великобритания решиха да ограничат търсенето. Вече са в сила нови правила по оценка на кредитоспособността на собствениците. Ограничен е и броят на ипотечните заеми при кредитоискатели с по-нисък доход.

Тези мерки не само ще ограничат увеличението на цените, конкретно в Лондон, но и ще намалят обема на сделките, като те ще се върнат на предкризисните си нива, смятат от Savills.

Последна актуализация: 07:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
nocalled
преди 9 години
догодина - пак така. имотите ще поскъпват а купувачи отново ще липсват
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
nocalled
преди 9 години
догодина - пак така. имотите ще поскъпват а купувачи отново ще липсват
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още