IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Предлагат се нови данъчни преференции при покупка на нов автомобил

Депутати предлагат и 5% отстъпка при предплащане на таксата за битови отпадъци

09:31 | 18.11.14 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Предлагат се нови данъчни преференции при покупка на нов автомобил

Новите автомобили от среден клас, но с по-мощни двигатели, може да се възползват скоро от данъчни преференции. Депутатите предлагат поправки в Закона за местните данъци и такси, според които се вдига прагът за получаване на данъчни отстъпки при покупка на нови автомобили.

Според сега действащия закон преференции получават хората, закупили автомобил по стандарт Евро 5 или Евро 6, но с мощност на двигателя до 74 kW. Депутатите предлагат мощността на двигателя да бъде повишена до 100-125 kW, за да отговаря законът на съвременните дефиниции за автомобили среден клас. „Ограничението от 74 kW е  технологично остаряло, защото изискването е прието преди 15 години“, е записано в проекта. Вносители на промените са депутатите от Реформаторския блок.

Те предлагат и друга промяна в закона – при предплащане на такса битови отпадъци, дължима за съответната година, хората да получават 5% отстъпка от стойността ѝ. В момента отстъпка за предплащане има при заплащането на местните данъци и такси. 

Режимите за битовите отпадъци и за местните налози може да се уеднаквят. Чрез прилагането на отстъпка от 5% ще се стимулират хората и фирмите да заплащат още в началото на годината дължимите суми, смятат от Реформаторския блок.

Логично е, когато гражданите и фирмите заплащат авансово на общините за услугата, която ще получат през годината, те да бъдат стимулирани с отстъпка от пълния размер на таксата, считат депутатите. Освен това, при авансово заплащане гражданите и фирмите спестяват на администрацията както консумативи, така и допълнителното натоварване по обслужването, ако таксата се заплаща на две или повече вноски, допълват от Реформаторския блок.

Народните представители дават и пример с няколко общини, които са въвели този принцип на работа. Такива са Стара Загора, Ямбол, Варна, Разград, Габрово, Костинброд и Пещера, като промяната не е променила по никакъв начин приходната част на бюджетите на общините.

Според вносителите не се очаква новите мерки да доведат до негативен финансов ефект, защото предвидените 5% отстъпка при предплащане на такса битови отпадъци и  намаление на данъка върху някои видове автомобили ще се компенсират от по-добрата събираемост  и предвидените стимули за закупуване на нови автомобили, за които се заплаща по-висок данък. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 10 rate down comment 0
data
преди 9 години
Да си отговорят на въпроса защо в Турция няма такива мастодонти по пътищата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 27 rate down comment 1
Веско
преди 9 години
Въобще изчисляването на местен данък на база мощност е голяма дивотия. Първо мощността е променлива величина и никога не може да се кара с пълна мощност, да не говорим за населено място. После по-мощните двигатели изразходват повече горива, демек собственика вече плаща повече акциз и ДДС. И трето, но по мое мнение най-важно, в града са ми най-вредни размерите на автомобила. Не може козата да си води хлапето на градина с жипка колкото ГАЗ-ка, щото е мързи да си мръдне ***, че и данъчни преференции да иска. Същевременно заема място за две коли, а обикновено и тротоара щото не може да се паркира нормално, съответно троши плочки и гази градинки с 3те си тона.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 24 rate down comment 6
albobo76
преди 9 години
Може ли правителството да обясни, при недостиг в бюджета, защо орязва приходите, за да стимулира външни производители? Много малко от новите коли ще са произведени в Ловеч.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 3
misanthrope
преди 9 години
Правилно. Може и някакво облекчение за плащане по банков път ( колко да избие таксата за превода)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още