IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ТБ „Виктория“ започва изплащане на всички депозити от 12 декември

Получените оферти за кредитни портфейли от банката ще са достатъчни за изплащане на задълженията по влоговете, очаква БНБ

16:50 | 19.11.14 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
ТБ „Виктория“ започва изплащане на всички депозити от 12 декември

ТБ „Виктория“ ще осигури на всички свои вложители пълен достъп до техните средства от 12 декември, става ясно от прессъобщение на Българска народна банка. Същевременно БНБ удължава до 22 декември срока (максималният възможен - бел. ред.), в който банката е поставена под специален надзор.

От 12 декември банката ще може да възобнови изпълнението на задълженията си към своите вложители. От същата дата ще отпаднат и наложените ѝ ограничения за извършване на банкова дейност.

Частичната продажба на кредитния портфейл на банката ще позволи на вложителите й, независимо дали влоговете им са гарантирани или не, да получат изцяло средствата си, поясняват от БНБ. Плащането на задълженията към други кредитори (банката-майка КТБ) трябва да бъде възстановено след 22 декември, когато изтича максимално разрешеният срок на специалния надзор.

След сравнителен анализ на представените оферти за кредитният портфейл на ТБ “Виктория“ ЕАД става ясно, че офертата на "Токуда банк" е оценена като най-добра за кредитите за малкия бизнес и за потребителските кредити с ипотека. "Експресбанк" е дала най-добрата оферта за ипотечните кредити, а ЦКБ - за потребителските кредити и кредитните карти. Тези оферти покриват почти 100 % от балансовата стойност на съответните кредитни портфейли. За портфейла от „големи и средни корпоративни клиенти” е постъпила само една оферта, при това не за всички кредити, съобщава централната банка.

На основата на направения анализ може да се направи извод, че за целите на осигуряване на ликвидност за ТБ „Виктория” EАД, в условията на конкуренция между банките кандидат-купувачи е целесъобразно да се пристъпи към продажба на посочените видове кредитни портфейли, без този на големите и средни корпоративни клиенти, като сделката може да приключи за около три седмици. БНБ очаква чрез продажбата на части от кредитния портфейл да се осигурят средства за около 180 млн. лв., които ще са достатъчни за пълно изплащане на задълженията по влогове (гарантирани и негарантирани), които са общо в размер на 160 млн. лв.

Активите на банката са достатъчни за покриване на задълженията ѝ, отчитат от централната банка. Ето защо след изтичането на срока на специалния надзор на 22 декември банката би следвало да възобнови дейността си. Ако обаче след тази дата банката не може да изпълнява свои изискуеми задължения или нейните финансови и регулаторни отчети покажат отклонение от нормативните изисквания, към нея ще бъдат приложени предвидените в закона  мерки.

Както е известно, на 22 юни 2014 г. БНБ постави ТБ „Виктория” ЕАД, чиито акции са 100% собственост на „Корпоративна търговска банка“ АД (КТБ), под специален надзор поради опасност от неплатежоспособност за срок от три месеца.

Непосредствено след това започна преглед на активите и пасивите в групата КТБ, извършван от независими одиторски компании, като в ТБ „Виктория” ЕАД този преглед беше направен от „Афа“ ООД.

Резултатите бяха публично оповестени от БНБ  на 11 юли 2014 г., като показаха, че състоянието на кредитния портфейл на ТБ „Виктория” ЕАД е добро, включително неговото обезпечаване и необходимите провизии.

В средата на август БНБ задължи квесторите да разработят пакет от мерки за оздравяване на банката, както и мерки за осигуряване на нейната операционна самостоятелност.

На 16 септември БНБ констатира, че продължават да са налице условията и предпоставките, довели до поставяне на ТБ „Виктория“ под специален надзор, като банката продължава да изпитва остър недостиг на ликвидност за възстановяване на банковата си дейност.

Задълженията към депозантите и други кредитори са в размер общо на 285 млн. лв. към септември 2014 г. Затова тогава БНБ реши да удължи до 22 ноември срока, за който ТБ „Виктория” ЕАД е поставена под специален надзор.

Припомняме, че през юни КТБ придоби 100% от акциите с право на глас от капитала на "Креди Агрикол България" ЕАД. След сключването на сделката бе взето решение името на банката да се промени на "Търговска банка Виктория", която продължи да функционира като самостоятелна финансова институция, специализирана в обслужването на малки и средни предприятия, както и на индивидуални клиенти.

Преди дни стана ясно, че застрахователното дружество "Лев инс" е заявило желание да закупи  "Виктория". 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 3 rate down comment 2
misanthrope
преди 9 години
"банката би следвало да възобнови дейността си. Ако обаче след тази дата банката не може да изпълнява свои изискуеми задължения или нейните финансови и регулаторни отчети покажат отклонение от нормативните изисквания, към нея ще бъдат приложени предвидените в закона мерки."Абе тия имат ли акъл? Значи казват на хората, бегайте да теглите до 22ри щото после ако пак нема паре, ше ядете ... Някаква подкрепа нещо....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 0
meto76
преди 9 години
Интересно ми е кой ще е собственик на ТБ Виктория и кой ще назначава ръководството на банката, след като досегашния собственик - КТБ е в несъстоятелност.Да разбирам ли че синдика на КТБ ще назначава и ръководството на ТБ Виктория
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 0
alexx
преди 9 години
Банката остава е гол лиценз, който също ще бъде продаден. Да видим на кого.Впрочем, какво стана с Октопода? Сдобриха ли се с Боко? В последното изречение от статията може да се крие отговорът.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 1
bigmamascandal
преди 9 години
Наистина, кому беше нужна тази забава... Иначе е добра новина, Виктория няма да взима от фонда за влоговете и следователно от данъкоплатеца
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 14 rate down comment 1
MZ/X
преди 9 години
Доста по рано можеха да го направят, след като се видя, че цялата процедура по родажбата на портфейла можеше да се направи за 2-3 седмици. Държаха 6 месеца блокирани парите на хората в една абсолютно читава банка!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 1
al4en
преди 9 години
Браво на БНБ, сега на следващия, докато не остане нищо в БГ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 1
al4en
преди 9 години
Браво на БНБ, сега на следващия, докато не остане нищо в БГ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още