IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Commerzbank ще таксува депозитите на големите си фирмени клиенти

Политиката на банката отразява стратегията на ЕЦБ за насочване на ликвидността към реалната икономика

21:24 | 20.11.14 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Commerzbank ще таксува депозитите на големите си фирмени клиенти

Германската Commerzbank ще започне да удържа такси на корпоративните си клиенти, които държат значителни депозити в банката, съобщава ВВС. 

"Ние си запазваме правото да таксуваме някои големи корпорации за средствата, които влагат при нас", се казва в изявление на банката. Частните спестители и малките и средните предприятия няма да бъдат засегнати от тази политика.

Commerzbank е първата голяма банка, която ще предприеме подобен ход с намерението да насърчи големите си клиенти да насочат своите пъри към алтернативни инвестиции.

През юни Европейската централна банка (ЕЦБ) заяви, че банките ще трябва да плащат, за да държат пари в централната банка. През септември ЕЦБ повиши допълнително отрицателната лихви по банковите депозити до  минус 0,2%.

Отрицателната лихва по банковите депозити, която ЕЦБ въведе, бе опит да се стимулират банките и другите финансови институции да отпускат заеми вместо да правят вложения при нея.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 1
michaelis
преди 9 години
а не бе шапка ше им кроят, заминават в Сингапур там барем ше ги остаат за малко на мира и Commerzbank ше имат един лек Bank Run и кат останат по бели *** ше се озъбат там голи като пушки. Както се види и ЕС както и САШш напечатаха една камара артия и са се чудат по какъв начин да смекчат удара в муцуната, който после май ше е бая силен
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 1
Jorkata
преди 9 години
Не мисля, че това е начина - големите компании просто ще си изнесат парите другаде, вероятно в разни малки държавички с подходяща банкова политика... а и така може да се създадат опасни ситуации, подобни на тази в Кипър.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 2
foggbg
преди 9 години
Все от някъде трябва да се почне
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още