IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ГЕРБ иска да увеличи данъка върху лихвите по депозитите отново на 10%

Предвижда се и разширяване на обхвата на данъка, изключение ще бъдат детските влогове

16:44 | 21.11.14 г. 12
Автор - снимка
Създател
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Данъкът върху доходите от лихви по депозитите може да се увеличи отново на 10% през 2015 г. Това съобщава в интервю за вестник „Труд“ председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова. Пред БНР тя посочва, че от облагане ще бъдат освободени детските влогове, като очакванията са за около 80 млн. лв. допълнителни приходи в бюджета.

„Ще направим предложение за възстановяване на 10-процентния размер на данъка върху доходите от лихви. Смятам, че няма основание тези доходи да не се облагат. Още повече в контекста на КТБ, сега с обществени средства ще се платят 3,6 млрд. лв. гарантирани депозити и лихвите към тях”, коментира Стоянова пред вестника.

Според нея хората, които получават лихви от спестяванията си, трябва да участват във формирането на приходите в бюджета.

„КТБ е допълнителен аргумент за това. Няма причина да освободим само този доход от облагане”, допълва председателят на парламентарната бюджетна комисия. Тя припомня, че има данъци за доходите от имущество, от допълнителен труд, от граждански договори и други.

Данъчната ставка от 10% влезе в сила от 1 януари 2013 г. с промени в Закона за данъците върху доходите на физическите лица (ЗДДФЛ). Предложението направи Симеон Дянков - министър на финансите в първия кабинет на Бойко Борисов.

42-рото Народно събрание намали ставката за тази година до 8%. Действащото законодателство предвижда догодина данъкът да стане 6%, през 2016 г. - 4 на сто, а през 2017 г. - да отпадне напълно.

Данъкът върху лихвите не е от сериозните пера в бюджета, пише „Труд“. През миналата година, когато ставката беше 10%, в хазната постъпиха 82,5 млн. лв. При въвеждането на налога Симеон Дянков беше поставил доста по-амбициозни цели. Той очакваше годишни постъпления от около 120 млн. лв.

От началото на тази година до края на септември от данъка върху лихвите по срочните депозити в хазната са постъпили едва 51,9 млн. лева. Именно само доходите от лихви по срочните депозити подлежат на облагане.

Безсрочните влогове и спестовните сметки, до които гражданите имат достъп без предизвестие, не попадат в обхвата на данъка. Банките пък, чието задължение е да начисляват и внасят данъка, намериха начини да предлагат по-атрактивни продукти. Сега обаче е възможно и тези лихвени доходи да бъдат облагани.

"Считаме, че при едно плоско ниско облагане от 10% - такова, каквото ще бъде и за следващата година, е правилно всички видове доходи да бъдат обложени, максимално да е разширена данъчната база. Банките в конкуренцията помежду си за привличане на клиенти-депозанти измислиха продукти, които маскираха депозити през спестовни влогове. Сега смятаме, че трябва да се затвори тази вратичка и така, както по Закона за гарантиране на влоговете ще се изплащат абсолютно всички влогове, независимо дали те са спестовни, депозитни или каквито и да било други, така лихвите по всички тези влогове трябва и да се облагат", казва Стоянова пред БНР.

На фона на лихвите по депозитите, които продължават да намаляват, доходът по тях очевидно ще става все по-малък, като се приспаднат и данъчните разходи.

Предложението за повишаване на налога от 8% до 10% обаче си противоречи със записания като отделна точка приоритет в управленската програма на 43-тото НС, а именно - „запазване на данъчната система и ниския дял на преразпределяне на бюджетни средства от държавата до 39% от БВП“.

Каквото и да означава „запазване на данъчната система“, дискусията за другата данъчна промяна – въвеждане на данък върху операциите на капиталовия пазар, също е на дневен ред. По-рано през седмицата пък народните представители запазиха плоския данък.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 1 rate down comment 1
Godo
преди 9 години
Под реформи искам да разбирам, че ще следваме модела на Финландия за образование, точният модел, или моделът на здравеопазване във Великобритания. Но в българия под реформи се разбира, да не се пипа плоският нисък данък, десен данък, и щом заради него няма постъпления в бюджета, значи РЕФОРМИТЕ са съкращения. И то на десен език под реформи се разбира съкращения на разходите. Нали Милтън Фридман иска държавата да разполага само с до 10% от БВП. Сега всичките разходи на Великобритания за здравеопазване са 10% като 9,5% от тях са в брой - тоест извън осигуровки, застраховки, и държ-данъци. В САЩ са 18% от БВП - всички разходи за здравеопазване, като 11% от тях са платени в брой. Тук 7,5% от БВП - са всички разходи за здравеопазване, като над 42% от тях са в брой. А това с държавната каса, здравна, фактически отменя всякакви разходи на държавата за здравеопазване. Та искат да стане и с образованието, мечта им е. 90% от парите от здравната каса отиват в частни болници, и 100% при частни зъболекари. Уж това бил немски модел, но в Германия има над 100 каси, и то на различни принципи, а бедните и безработните задължително са осигурени. Да сте чули тук държавата да дава пари за осигуряване на бедни и безработни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 8 rate down comment 1
undoo
преди 9 години
Тази какво иска?Аз нали съм си платил веднъж данъците!Спестил съм някой лев и сега ще ми слагат нови данъци, държавата се превръща в тоалетна...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 21 rate down comment 0
Чичо Манчо
преди 9 години
При тия бомбастични лихви по депозитите направо ще препълнят бюджета...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 37 rate down comment 1
ABBA
преди 9 години
Ако наистина искат данъци, не геноцид - ами върнете отново измервателните уреди на акцизните складове и складчета!!!!Ето ви МИЛИАРДИ бе ,МАФИЯ ***, крадлива и безочлива!!!!!!!!!!!!!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 31
data
преди 9 години
Решението е правилно , въпреки че е неприятно п.п.Ако искаме да имаме наистина пропорционално облагане то трябва да обхваща всички доходи в икономиката . Просто това е теоретичната постановка на пропорционалното облагане :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 23 rate down comment 2
khao
преди 9 години
едно си баба знае, едно си бае :) :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 27 rate down comment 0
Трубадур
преди 9 години
Отчаян опит да изкарат парите на богатите в обръщение в икономиката ама то за туй си требе икономика а не постановления ... най-много да се увеличат собствениците на детски влогове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 14 rate down comment 6
Vesko94
преди 9 години
Толкова ли е трудно, бе, се питам? Същата работа като в Унгария. 101 нови мини данъчета ще наложим, пак основният пряк данък да си е същият. Да се прави прогресивно облагане и стига с тези глупави данъци. То не е данък върху лихвите, данък за общините. Скоро и тук ще предложат данък върху интернета
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 17 rate down comment 1
yonko
преди 9 години
тихо, че ще те чуят...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 24 rate down comment 1
khao
преди 9 години
тъпооо, а лихвите по кредитите що не им ударите едно ДДС, все пак са разход ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още