IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лавров: Досегашният бизнес с Европа вече е невъзможен

Русия не се готви да се отказва от сътрудничеството с Европа , казва външният министър на Русия

13:05 | 22.11.14 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Лавров: Дълго време преди украинската криза във въздуха витаеше чувството, че нашите отношения със Запада се приближават към момента на истината. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Лавров: Дълго време преди украинската криза във въздуха витаеше чувството, че нашите отношения със Запада се приближават към момента на истината. Снимка: Ройтерс

Русия не се готви да се отказва от сътрудничеството с Европа, но "досегашният бизнес с Европа вече е невъзможен", казва руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от ТАСС и БТА.

"Никой иска да се простреля сам в крака, като се откаже от сътрудничеството с Европа", заявява Лавров по време на заседание на Съвета за външна политика и политика в областта на обраната.

Той обаче добавя, че отношенията, които е имало между Русия и Европа в досегашния им вид вече са невъзможни, а и не са нужни на Русия. Лавров припомня, че досега според тези отношения Русия "е била длъжна да направи това или онова".

„Ние искаме равноправно сътрудничество", добавя той. Същевременно Лавров изразява увереност, че ще се извлекат поуки от настоящия период и ще има нова основа на отношенията между Европа и Русия.

Външният министър посочва, че въпросът за изолация на Русия не заслужава дори да бъде обсъждан. Той припомни, че руската икономика понася щети заради санкциите, но това е за сметка на щетите, които понасят икономиките на страните, които са въвели тези санкции.

„Важното е, че такива действия разрушават системата на международните икономически отношения и принципите, на които тези отношения се крепят", казва Лавров.

Външният министър подчертава, че е необходимо водещите страни в света отново да се договорят за принципите на международните отношения на основата на взаимозависимостта. Относно санкциите на Запада срещу Русия Лавров изразява мнение, че целта на тези санкции е смяната на режима.

„Западът не крие, че целта на антируските санкции е смяна на режима. Когато в миналото се приемаха санкции, по времето, когато аз все още работех в Ню Йорк, ставаше ли дума за Северна Корея, Иран или за други страни, приемането на санкции ставаше по такъв начин, че те да не носят вреди. Тези санкции бяха само срещу елита и не вредяха в социален аспект и на икономиките. Сега представители на западни страни казват, че трябва да се въведат такива санкции, че те да разрушат икономиката и да породят народни протести. Западът еднозначно показва, че не иска да застави Русия да смени политиката си, а да постигне смяна на режима", посочва Лавров.

По отношение на Украйна външният министър на Русия казва, че Западът е действал, като е рискувал всичко и се е опитал да надхитри Русия.

„Дълго време преди украинската криза във въздуха витаеше чувството, че нашите отношения със Запада се приближават към момента на истината", казва Лавров.

„Отлагането до безкрай на проблемите не се получава. Или ние вървим към партньорство, или прекратяваме отношенията. Уви нашите партньори волю, неволю, избраха втория път. Нашите партньори рискуваха всичко в Украйна, погазиха своите демократически принципи, подкрепиха екстремисти. Или както казват хулиганите, те искаха да ни прецакат, да ни заставят да преглътнем унижението", казва Лавров.

Министърът посочва, че според много анализатори расте несъответствието между амбициите и реалните възможности на САЩ и това несъответствие се дължи на промяната на реалността. Като пример Лавров посочва факта, че седморката на развиващите се пазарни икономики има по-голям БВП, отколкото западната седморка /Г7/.

Външният министър казва също, че САЩ не искат да се обърнат към Съвета за сигурност на ООН за мандат за операциите срещу групировката Ислямска държава, защото тогава ще трябва да се дефинира какъв статут има сирийския президент Башар Асад.

Лавров разкритикува позицията на американския държавен секретар Джон Кери, който е дал да се разбере, че Асад е фактор, който привлича терористите. Това е напълно извратена логика", казва Лавров.

Той добавя, че се създава впечатление, че операцията на САЩ срещу ИД може да служи за прикритие за постигането на по-далечна цел - смяна на режима в Сирия.

Всичко за кризата в Украйна четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:36 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 1
bgMan
преди 9 години
Френската партия Национален фронт призна, че е взела голям заем от Русия, след като френски и европейски банки са отказали финансиране за партията.Признанието идва на фона на все по-многобройните доказателства, че Кремъл провежда тайна кампания за разширяването на влиянието си в Европа, коментира британският "Таймс", цитиран от "Фокус". Марин Льо Пен лидер на популистката антиевропейска партия, потвърди информацията на медиите, че групата й е взела заем от 9 милиона евро през септември тази година от притежаваната от руската държава Чешко-руска банка....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 26 rate down comment 12
michaelis
преди 9 години
Kievs Vote Against Anti-Nazism Resolution at UN Alarming: Moscowhttp://sputniknews.com/politics/20141122/1015028556.html....The United States, Canada and Ukraine were the only three countries that voted against the resolution supported by the majority of the UN members on Friday.....просто Запада са "неудържими демократи"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 42 rate down comment 19
michaelis
преди 9 години
US си мислят, че са над закона и над всички останали на тях не им отърва, че с някой трябва да се съобразяват, но тоя път ше им се наложи просто. Трябва да свикнат с тая мислъл и с мисълта, че може и долара да не е вече световен резерв а просто валута като всички останали
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 30 rate down comment 18
многодобре
преди 9 години
Обама ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 20 rate down comment 37
kurta007
преди 9 години
Пълен *** !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още