IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дончев: Обмисляме авансово стартиране на някои схеми с еврофинансиране

Българският закон за обществените поръчки е прекалено сложен, нужна е не кръпка, а нов закон, твърди вицепремиерът

18:04 | 22.11.14 г. 16
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Дончев: Българският закон за обществените поръчки е прекалено сложен &ndash; прекалено сложна комбинация от правила, срокове и изисквания. <em>Снимка: Bulgaria on Air</em></p>

Дончев: Българският закон за обществените поръчки е прекалено сложен – прекалено сложна комбинация от правила, срокове и изисквания. Снимка: Bulgaria on Air

Ако добрият сценарий – към март 2015 г. България да получи одобрение на три оперативни програми, не се изпълни, правителството има резервен вариант, става ясно от интервю на вицепремиера по управление на средствата от ЕС и икономическата политика Томислав Дончев за телевизия Bulgaria on Air.

„Обмисляме с няколко министерства да стартираме някои от схемите авансово със средства от бюджета. Това трябва да са нискорискови схеми с нито един незатворен спор с колегите от Брюксел, по които да кандидатстват бенефициенти. И в рамките на този процес, който може да отнеме месеци, очакваме ЕК да даде одобрение за програмите и парите да бъдат възстановени“, очерта плана вицепремиерът.

Именно за това призоваха през седмицата и представители на Асоциацията на консултантите по европейски проекти.
 
Според Дончев обаче този план трябва да се приложи след детайлен анализ за това какво може да понесе бюджетът, защото „подобен сценарий предполага префинансиране от страна на държавния бюджет с гаранцията, че парите ще бъдат възстановени до края на следващата година“.

Изпратената оперативна програма „Човешки ресурси“ може да бъде одобрена до края на годината, дори още до края на месеца, стана ясно от разговора с Дончев.

Към момента след решение на Министерския съвет в Брюксел са изпратени още и ОП „Транспорт и Транспортна инфраструктура“, ОП „Региони в растеж“ и ОП „Иновации и конкурентоспособност“. „До края на ноември имаме амбиция да изпратим окончателен вариант на „Околна среда“, „Наука и образование за интелигентен растеж“ и „Добро управление“, заяви Дончев.

Той припомни, че онези програми, които не са пратени за одобрение до края на номеври, подлежат на одобрение едва в средата на следващата година заради планирането на бюджетните ангажименти. Именно затова и премиерът Бойко Борисов е обявил мобилизацията на министрите, поясни Дончев. „В противен случай имаше риска, плащанията през 2015 г. да започнат в края на годината“.

Вицепремиерът очерта три вида проблеми по отношение на програмите. Първият и най-сериозен по думите му е, че „Регионално развитие“ все още остава с блокирани плащания. По думите му реалистичният сценарий е парите по нея да бъдат пуснати през януари 2015 г., като се имат предвид всички стъпки, които следва да се предприемат.

Вторият проблем според него е свързан с очакваните загуби за тази година – за програмния период 2007 – 2013, при който плащанията продължават до 2015 г. Анализът на екипа на Дончев показва огромен риск за загуба на огромни суми средства. „Ще направим всичко възможно и невъзможно тази сума да бъде намалена“, обещава той. „С болка трябва да призная, че няма как загубата да бъде избегната изобщо. Сумата е толкова голяма, че няма как рискът да бъде нулев. Голямата борба е колкото се може по-малко пари да бъдат неусвоени“, поясни той.

И припомни, че само по две програми – ОП „Околна среда“ и ОП „Регионално развитие“ държавата не си е изпълнявала доскоро ангажимента по регламент да продължава да плаща задълженията по проектите. „Особено по Околна среда имаше шестмесечна пауза, в която нито един бенефициент не си бе получавал плащания по договорите, които изпълнява“.

Третият проблем според Дончев е свързан с новия програмен период 2014 г. – 2020 г. „Бях прав в прогнозата преди една година, че 2014 г. ще е нулева, защото няма нито една одобрена оперативна програма, а до края на годината има 20-ина дни“, каза той. Но по думите му голямата цел ще е изпълнението на новия програмен период да започне по-рано през следващата година.

„Груба грешка ще бъде да считаме, че проблемите с обществените поръчки са само български. Или че проблемът при възлагане на обществените поръчки е проблем само на поръчителя“, каза още Дончев.

Той отчита, че в това отношение България трябва да завиши стандартите. „Вълшебен изход за обществените поръчки няма - пътят минава през по-прости и лесни за следване правила“, каза министърът. Той призна същевременно, че българският закон за обществените поръчки е прекалено сложен – „прекалено сложна комбинация от правила, срокове и изисквания“.

Добрата новина по думите му е, че има нова директива на ЕК за обществените поръчки, която трябва да бъде транспонира в българското законодателство. Дончев е на мнение, че страната ни има нужда не от „поредна кръпка, а от изцяло нов закон, който да бъде приет“.

Същевременно той напомни за стартираната преди години инициатива за свеждане на цялата процедура по възлагане до една типова форма - „за да няма импровизации и свободни интерпретации“.

Припомняме, че преди дни ЕК изрази удовлетвореност от свършеното по затягането на контрола при разплащанията по ОП „Околна среда” и плащанията по нея ще бъдат възстановени.

Вчера в ефира на БНТ Дончев посочи, че основните проблеми с европейските средства са три – спрените разплащания по оперативни програми, рисковете от загуба на средства и кога ще започнат разплащанията по новия програмен период.

Още видео материали може да видите в сайта на Bulgaria On Air

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:00 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

14
rate up comment 0 rate down comment 0
Tony
преди 9 години
Бързате ли с боко?? :))Искате си комисионните от мафията, нали? :))Няма да ви се получи! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 0 rate down comment 0
redcretin
преди 9 години
Е те тоя "експерт" Дончев нали го прибра от пътя идола ББ. Габровски журналист, оглавявал проекти без дори да има висше образование в областта (придобива го по-късно без много яснота дали не е "по служебен път"). С две думи - машата на ББ за пране на пари от еврофондове, главен виновник за ето това тук: http://***.investor.bg/evropa/334/a/ek-20-ot-otpusnatite-ot-nas-sredstva-bivat-otkradnati-107816/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 2 rate down comment 3
aldy
преди 9 години
За тая шамандура горе ще напомня думите на Бил Клинтън "Икономиката, ***!". Стига с тия "магистрали" на държавните средства към няколко частни джоба. Така не вдига икономика на крак.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 5 rate down comment 1
aldy
преди 9 години
=== Колеги, нека си спомним, че парите по оперативните програми са спрени заради предното правителство(БСП+ДПС+АТАКА) ===Тъй, тъй, предното правителство, казваш? Сам ли го измисли или ти го казаха? Щото ЕК го написа ясно - спрени плащания по оперативни програми за периода 2007 - 2013 год. Знаем какви ги набичиха "калинките".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 5 rate down comment 8
hristok
преди 9 години
Колеги, нека си спомним, че парите по оперативните програми са спрени заради предното правителство(БСП+ДПС+АТАКА). Не хваля никой, но моля дайте шанс на новото правителство.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 6 rate down comment 0
aldy
преди 9 години
Взимайте, взивайте авансово, че после може да няма. Тъкмо ще ви изритат и пак ще спрат фондовете, та можете да плюете следващите, че заради тах са ги спрели. Ошмуленото овче стадо никога няма да се досети каква е истината. Поне вие така си мислите. Небезпричинно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 4
supertrader
преди 9 години
Парите от европрограмите няма да преборят дефлацията.Въобще нямат същественно значение за икономиката и живота на хората.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 4
supertrader
преди 9 години
Парите от европрограмите няма да преборят дефлацията.Въобще нямат същественно значение за икономиката и живота на хората.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 9 rate down comment 2
simbad12
преди 9 години
Проблем се явяват точно обществените поръчки и злоупотребите по тях. Очаквам скоро някои общини ще фалират. И не само те.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 11 rate down comment 2
simbad12
преди 9 години
От ЕС се светнаха, че тука яко се краде и врътнаха кранчето. Сега доста обръчи от фирми таковат супата! Пари в бюджета също няма, мъка страшна,
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още