IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ангелкова: В риск са 8 млн. лева от евросредствата за туризъм

Проекти за туризма по ОП „Регионално развитие” са забавени с повече от осем месеца, каза ресорният министър

10:07 | 23.11.14 г. 1
Ангелкова: В риск са 8 млн. лева от евросредствата за туризъм

Около 8 милиона лева европейски средства, предназначени за туризма ни, може да бъдат загубени, ако не бъдат предприети спешни мерки. Това каза в предаването „Тази неделя” по bTV министърът на туризма Николина Ангелкова.

Тя обясни, че става въпрос за общо около 20 милиона лева по оперативна програма „Регионално развитие”, които трябва да бъдат усвоени до края на 2015 година. Средствата са за реклама на българския туризъм на международните борси и рекламата на България като туристическа дестинация по чужди телевизии. Ангелкова изрази притеснение във връзка с проблем именно с договорите с паневропейските телевизионни канали, по които страната ни се рекламира, както и с участието на международните туристически борси.

Министърът на туризма каза, че в момента европарите за туризма са спрени, а проекти са забавени с повече от осем месеца. Ангелкова подчерта, че вече се предприети мерки в тази посока без да даде повече подробности.

Ангелкова изтъкна част от спешните задачи, които са приоритет в работата й. А именно да се приемат подзаконовите нормативни актове, които спъват реалното действие на приетия през март Закон за туризма, решаване на въпроса с управлението на туристическите атракции публична собственост, създаване на визия за водещия за страната туристически продукт, както и ясна визия за национална реклама, лого и бранд. 

Министърът категорично заяви, че в работата си ще води постоянен диалог с бранша, защото по думите й без диалог не бихме могли да решим проблемите на този частен сектор. Тя каза, че не е обидена от първоначалната негативна реакция на сектора към избора й за министър на туризма и заяви, че с действията си ще докаже, че е партньор на бранша и той може да разчита на нея заради богатия й управленски опит в управлението на европейски средства.

Николина Ангелкова е дала заявка за срещи с туристическите организации всяка седмица. Тя посочи, че ще работи за постигането на основната цел в туризма ни – увеличаване на приходите от туризъм и превръщането на България в дестинация на четири сезона.

Относно негативната тенденция все повече българи да почиват в чужбина министърът каза, че въпросът ще бъде поставен за обсъждане в Националния съвет по туризъм, където Ангелкова разчита на експерти от бранша със сериозен опит в сектора. Министърът обяви, че в кабинета си ще има съветници, които са известни хора и биха били добри посланици на България в чужбина заради положителния си имидж.

В тази връзка Ангелкова посочи, че подкрепя идеята на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация спечелилата второ място в конкурса детска Евровизия Крисия да стане лице на българския туризъм. Министърът на туризма подкрепя идеята всички известни лица, които създават положителен имидж, да представят страната ни зад граница - чрез музика, спорт, защото „така ще представим най доброто от нас”.

През изминалата седмица за заместник на Николина Ангелкова бе назначен досегашният заместник-министър, отговарящ за туризма в кабинета „Орешарски”, Бранимир Ботев. Предстои Ангелкова да структурира новото министерство и да представи екипа си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:17 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Stoqn_Trakiev
преди 9 години
Ако сегашното правителство се задържи, ще се освободята и тези средства.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още