IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Орбан: Желаем членството на Украйна в ЕС

Не искаме отново обща граница с Русия, заяви унгарският министър-председател

10:45 | 24.11.14 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Орбан: Желаем членството на Украйна в ЕС

Унгарският министър-председател Виктор Орбан си представя, че в средносрочен план разкъсваната от военни действия в момента Украйна може да стане член на Европейския съюз.

„От наша гледна точка членството на Украйна е желателно, но страната трябва да е политически и икономически стабилна и да може да контролира границите си", казва Орбан пред германския икономически всекидневник Handelsblatt. 

По думите му обаче страната все още не може да функционира самостоятелно. „Ние трябва да изясним на първо време кой ще плаща годишно по около 25 милиарда евро, които ще са необходими за поддържането на Украйна. Това е цената на разхода да държим Украйна извън ЕС", заяви председателят на дясната партия ФИДЕС.

Будапеща иска да наложи Украйна като буфер срещу Русия. „Ние имаме интерес да се гарантира, че ще има нещо между Унгария и Русия - и това е суверенна Украйна", казва Орбан. „Имахме обща граница със Съветския съюз, и отне много време, докато не се отървем от нея. Не искаме това да се повтори".

Орбан коментира и личното си отношение с руския президент Владимир Путин. „Аз водих сериозни и тежки преговори с него. При това имахме както успешни, така и изключително неудобни моменти", казва той.

Припомняме, че през лятото Орбан заяви, че в новия си 4-годишен мандат категоричен приоритет ще е да преследва националните интереси, а не някакъв модел на либерална демокрация. В изказване пред етнически унгарци в румънския град Байле Тушнад той посочи като примери за това Сингапур, Китай, Индия, Русия и Турция - страни със силни авторитарни тенденции. По думите му те са показали как можеш да бъдеш успешен на световната сцена без да си либерален.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 0 rate down comment 0
bgMan
преди 9 години
Френската партия Национален фронт призна, че е взела голям заем от Русия, след като френски и европейски банки са отказали финансиране за партията.Признанието идва на фона на все по-многобройните доказателства, че Кремъл провежда тайна кампания за разширяването на влиянието си в Европа, коментира британският "Таймс", цитиран от "Фокус". Марин Льо Пен лидер на популистката антиевропейска партия, потвърди информацията на медиите, че групата й е взела заем от 9 милиона евро през септември тази година от притежаваната от руската държава Чешко-руска банка....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 0 rate down comment 2
georgi_shum
преди 9 години
Верно се разхожда още по прашки хахах :) Тъкмо станахме преди малко за това:)) Но не е това.. пишеш там кой кого ще избира..:) и Кой пак ще го изпират и кой не:) За това.. Ама се закачам бе човек.. пффф. :) Малко чувство за хумор дай..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 9 години
И къде видя изборни прогнози? И какво напоследък? Или просто жена ти се разхожда по прашки наоколо и кръвоснабдяването на горната част на тялото ти е нарушена...? хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 2
georgi_shum
преди 9 години
Леко с изборните прогнози:))) Че не ти се отдават нещо напоследък:)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 6
Mavi Goz
преди 9 години
Пхахаха! И защо Волен да не стане министър-оредседател? Ако вземе като Орбан 45% от гласовете на изборите, а следващата партия да е с 22% и в парламента да има 134 от 199 места, защо да не стане? Щото Орбан това направи!!! Я питай Боце или твоите любимци от хаврата РБ как се печелят 45% от гласовете на избори, особено в държава като Унгария! Там не живеят овце като тук! хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 5
bgMan
преди 9 години
Хитрите свраки от този род (като Виктор Орбан) не свършват хич добре.Нека да си ги избират и да си гласуват колкото си искат за подобни предатели. Те и в Русия си избраха един губернатор, който не споделяше визията на Путин ама му се случи нещастие и умря докато пътуваше с хеликоптер.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 9
993
преди 9 години
Разбираш ти какво става в Унгария, колкото ББ разбира от атомна физика. Ха, ха..., по твоята логика и Волен Сидеров скоро ще стане мин. председател... А че Орбан е болен, вече е ясно и на малките деца.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 17
Mavi Goz
преди 9 години
Не, просто ти имаш калъп гипс вместо мозък и ти е трудно да схванеш идеите на умните и гъвкави политици, които не служат на чужди интереси, а са верни на тези, които ги избират. Затова народите им ги избират пак, и пак, и пак... Гледай във Франция следващия път кой ще спечели и дали Меркел ще спечели повече в Германия! хаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 15
MZ/X
преди 9 години
Орбан е як шизофреник! Едият ден лиже подметките на Путин и подписва договор за 10 милиарда евро с Русия за АЕЦ и Южен Поток, а на другия ден подкрепя санкциите срещу Русия и членството на Украйна в ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още