IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американският военен министър подава оставка

Чък Хейгъл бе критикуван преди всичко заради политиката си по отношение на „Ислямска държава“

17:37 | 24.11.14 г. 17
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Американският военен министър подава оставка

Американският министър на отбраната Чък Хейгъл подава оставка, потвърдиха официални източници от Белия дом.

Преди това първи за възможната оставка писа New York Times, като добавя, че президентът Барак Обама ще направи изявление по-късно днес. Хейгъл ще остане на поста, докато не бъде номиниран негов заместник, добавя Bloomberg.

Хейгъл бе критикуван преди всичко заради своята политика по отношение на „Ислямска държава“. Той бе и единственият републиканец в екипа на Обама по сигурността. 

Обама предпочитал да има министър с други качества, различни от тези на Хейгъл, пише още  New York Times. 68-годишният Хейгъл има военен опит, служил е по време на войната във Виетнам и има две високи отличия „Пурпурно сърце“. 

По време на войната в Ирак той се изказваше критично срещу ролята на американците в нея. Обама го назначи начело на Пентагона, където наследи на поста Леон Панета,  за да може да стартира изтеглянето на американските войски от Афганистан, както и да ръководи намаляването на бюджета на Пентагона.

Мандатът му бе съсредоточен основно върху преструктурирането на въоръжените сили на САЩ предвид новите бюджетни съкращения. Той зае централно място в администрацията на Обама, след като възходът на „Ислямска държава“ в Ирак и Сирия принуди американските военни да преразгледат отново ангажимента си в Близкия изток.

Анонимен източник е заявил пред New York Times, че Хейгъл не е бил уволнен. По-скоро самият той е поискал тази промяна и дори е говорил с Обама за това още преди две седмици.

Въпреки това решението се счита за изненада. Близки до Хейгъл лица твърдяха до последно, че той ще изкара целия си мандат като министър. 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:01 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

17
rate up comment 3 rate down comment 1
michaelis
преди 9 години
според повечето съфорумци САЩ е "демократична" държава не обръщат много много внимание, че има само две партии, които се връткат през два мандата ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 2 rate down comment 1
SSIW
преди 9 години
Ами на този етап има някакви хипотетични предпоставки поне за удвояване на броя им (от две - да станат четири;)), с което малко-от-малко ще заприличат на "бяла" държава ... въпреки настоящото президентче ;))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 3 rate down comment 0
michaelis
преди 9 години
значи и там е време май да влезнат 8 партии в парламента кат при нас ние ше им обясним как става работата и ше ги пратим при Боката на консултанции :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 2 rate down comment 0
SSIW
преди 9 години
Тази оставка обаче, освен проява на лична/принципна позиция е свидетелство и за разлома в щатския политически и над-политически елит, за който разни анализатори говорят ! И все по ясно проличава, че дезинтеграционните процеси и линиите на разделение се обособяват в четири, конкуриращи се, концептуални направления - представени по две, във всяка от партиите (демократическата и републиканската).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 4 rate down comment 3
michaelis
преди 9 години
няма бе ти не виждаш ли, че сега в тоя момент няма никакви правила предишните главорези поне имаха правила сега тея не се спират пред нищо. Оня на тотал снегорин го удари там, самолет с 300 човека свалиха,що войни и глупости, за тея явно човешкия живот не струва пукната пара щом и Швейцарията си предаде 200г. тайна явно успяват да убеждават всеки, само с руския не се получи работата и умират на мъка, а колко би им се искало да запалят света ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 4 rate down comment 1
bgMan
преди 9 години
Много достойни хора ако бяха на мястото (и в положението) на Обама щеше да им е под достойнството да играят подобни циркове и биха излезли с чест от този театър наречен "Външна политика на Белия дом 2010-2020г."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 0 rate down comment 2
michaelis
преди 9 години
Такива като Сорос не им остава дълго на тая земя то грехота така да се говори ама то който си го заслужава си го получава. Да се надяваме само тея след него да им дойде поне част от акъла в главата иначе просто ше се наиграят
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 9 години
Ако Сорос стане президент на САЩ, тогава може да прави каквото си поиска, но първо трябва да се кандидатира с тази програма - да смаже със сила Русия и с нея да събере достатъчно навити американци, а не да ръчка горкото негърче с Нобелова награда за мир да прави това, защото заради огромните разлики в обещанията преди изборите и това, което прави в момента Обама, го напуска един от мачкото свестни мъже в екипа му!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 8 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 9 години
Има два вида държавни глави - лидери и марионетки. Всяка държавна власт изразява интересите на определена част от населението на държавата. Понякога лидерът и идеолог на тази част от населението оглавява държавата, а понякога той предпочита да е в сянка и си назначава някакъв *** за да подскача под прожекторите. Това е разликата между Путин и Обама - Путин е шеф на клана, който управлява Русия, а Обанго е надничар. Зотова няма и диалог - същото и с клоуните в ЕС - те не са му равни на Путин! С Ердоган, Натаняху, Си Дзинпин има диалог и уважение като между равни - даже със Саркози, който изобщо не му беше фен, имаше уважение!Просто в Щатите от Буш-старши вече няма президент-лидер на клан, на икономическа групировка и не става спойката в диалога с Русия. Тези, които държат реалната власт не искат да излязат на светло, а тези, на които плащат са на нивото на надничари! При мен и най- добрият ми служител няма шанс да говори като равен с чорбаджията на фирмата-клиент! хаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 1
michaelis
преди 9 години
абе напрао някой път се чудя кво толко тея пари ве братче не им ли стигат ?!?! Трилиони тея колко живота мислят да живеят къде ше ги носят?? Гледах едно исказване на Сорос тука наскоро бил в Германия дал Галавечеря и говорил там Europe wake up, Russia must be punnished ... Викам си тоя некролог остаат му два петъка къде отива веее къде е тръгнал, не ги разбирам тея хора наистина не ги разбирам
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още