IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Има ли място за младите хора

Възможно е демографията да обяснява трайната стагнация, пише в свой анализ The Economist

08:46 | 25.11.14 г. 16
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Потенциалната работна ръка във Великобритания ще спре да нараства през идните десетилетия, а в САЩ ще нараства едва с една трета от темповете от 0,9%, които&nbsp; преобладаваха от 2000 до 2013 година. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Потенциалната работна ръка във Великобритания ще спре да нараства през идните десетилетия, а в САЩ ще нараства едва с една трета от темповете от 0,9%, които  преобладаваха от 2000 до 2013 година. Снимка: Ройтерс

В края на 30-те години на 20-и век икономисти, опитващи се да обяснят как е възможно депресията да продължава близо едно десетилетие, се запитали дали проблемът не е в липсата на хора.

"Една промяна от нарастващо към намаляващо население може да е много пагубна", казал Джон Мейнард Кейнс през 1937 година. Следващата година, друг виден икономист, Алвин Хансен, изразил тревога, че САЩ остават без хора, територия и нови идеи, пише в свой анализ The Economist, цитиран от БТА.

Резултатът, казал той, е "продължителна стагнация - хилави възстановявания, които умират в зародиш, и депресии, които се самозахранват и оставят тежко и на вид непоклатимо ядро на безработицата". 

Преди година Лари Съмърс от Харвардския университет върна към живот понятието "трайна стагнация" ("secular stagnation"), за да опише продължителните затруднения на богатия свят. Слабото търсене и прекомерните спестявания направиха невъзможно икономическият растеж да бъде стимулиран с обичайния инструмент на ниски краткосрочни лихвени проценти, гласеше неговият довод.

Възможно е демографията да играе главна роля за болестта, която Съмърс описа - дори по-главна, отколкото през 30-те години на 20-и век.

Застаряването на населението може да потиска икономическия  растеж и лихвените проценти по няколко начина. Най-прекият е чрез предлагането на работна ръка. Потенциалният брутен вътрешен продукт (БВП) на една страна зависи от броя на работниците и тяхната производителност. Както в Германия, така и в Япония, населението в трудоспособна възраст намалява повече от едно десетилетие, като при това темповете на свиване ще се ускорят  през идните години. Потенциалната работна ръка във Великобритания ще спре да нараства през идните десетилетия, а в САЩ ще нараства едва с една трета от темповете от 0,9%, които  преобладаваха от 2000 до 2013 година.

При равни други условия едно половинпроцентово забавяне на увеличаването на трудоспособното население ще изтрие аналогичен икономически растеж. Този ефект трябва да бъде почувстван постепенно. Възможно е обаче рецесията да е ускорила този процес, насърчавайки много работници да се пенсионират рано. В САЩ първите представители на бейби бум поколението получиха държавна пенсия през 2008 година, когато навършиха 62 години.

Според няколко изследвания на това може да се дължи половината  от намаляването на дела на трудоспособното население, било то работещо или търсещо работа, от 66 до под 63%. Този сценарий повтаря случилото се в Япония, която изпадна в стагнация и дефлация през 90-те години на 20-и век горе-долу по същото време, когато населението й в трудоспособна възраст започна да се топи.

Броят и възрастта на населението може също да оказва влияние за това колко потребители и работници може да набере бизнесът и колко ще инвестират самите те. Кейнс и Хансен са се безпокояли, че едно намаляващо население ще има нужда от по-малко от стоките,  произвеждани от американските заводи. Съвременните модели на  икономически растеж тръгват от презумпцията, че на фирмите е необходима определена маса капитал на работник - оборудване, сгради, земя и интелектуална собственост - за производството на  единица продукция. Ако по-малко работници са на разположение да бъдат наети, то и фирмите ще се нуждаят от по-малко капитал.

В изследователска бележка Еудженио Пинто и Стейси Тевлин от Федералния резерв на САЩ обръщат внимание, че нетните инвестиции (брутните инвестиции минус амортизацията)  са близо до най-ниското си равнище като дял от съвкупната капиталова маса от Втората световна война. Това отчасти е въпрос на икономически цикли, тъй като рецесията принуди компаниите да свият плановете си за разширяване. Той обаче е и траен.

Нарастването на капиталовата маса се забави от 3,1% годишно в периода 1994-2003 г. до 1,6% през следващото десетилетие. Икономистите приписват около една трета от това намаляване на темповете на забавеното увеличаване на работната ръка, а  остатъка - на по-малкото иновации. С други думи компаниите купуват по-малко машини, тъй като имат по-малко служители, които да работят на тях, и могат да се възползват от по-малко
технологически пробиви.

Последна актуализация: 16:29 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

16
rate up comment 5 rate down comment 0
Ricco
преди 9 години
Що за скъсване със здравия разум е необходимо за да се твърди, че при положение, че има сериозна безработица, то проблема бил в недостиг на работна ръка?! Това е като другата върховна глупост - дето хората спирали да харчат ако имало дефлация. Представям си как някой не си купува обувки една година защото след година ще са с 2% по-евтини. По тая логика никой не би трябвало да взема потребителски кредит защото ще се охарчи не с 2, а поне с 12% лихва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 3 rate down comment 2
misanthrope
преди 9 години
Oчевидно е така. Добре е че си ти, да ми кажеш
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 6 rate down comment 2
studioaa
преди 9 години
Oчевидно не знаеш нито английски нито немски нито някога си чел по-задълбочено чуждата преса. Годишно в САЩ имигрират легално около 1.5 милиона европейци от които 200 хил. германци. Отделно още 500 хил. се насочват към Австралия и Канада. Очевидно никога не си имал вземане/даване с индийци и китайци. За твое сведение индийците на най-проспериращия етнос във Великобритания, по-богат даже от самите британци, и индийския квартал в Западен Лондон е едно от най-скъпите мяста за живеене в света. А в САЩ според статистиката живеят около 90 млн. души, които са от германско потекло т.е САЩ е по-германски даже от самата Германия, където живеят едва 65 млн. етнически германци. За китайците като Джак *** няма изобщо какво да коментирам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 11 rate down comment 2
misanthrope
преди 9 години
Това с напускането в посока Северна Америка ми е малко съмнително. Там натиска от Африка и Арабския Свят е много по-голям, яко гарниран и с наплив от Индия и Китай така че... Не Германия се самоунищожава, а Европейската цивилизация умира. За пореден път колелото на историята се завърта и цивилизацията пада, погазена от примитивните и диви, но несравнимо по-жизнеспособни племена. Въпроса е къде в този хаос ние българите и конкретно всеки от нас и нашите деца ще намерят мястото си
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 8 rate down comment 4
studioaa
преди 9 години
По тази тема потърсете книгата на бившия член на борда на Bundesbank Thilo Sarrazin под заглавието "Deutschland schafft sich ab" или "Германия се самоунищожава". В нея Саразин намеква, че мнозинството европейци притиснати от наплива от Арабския свят и Северна Африка ще напуснат Европа в посока Северна Америка и Океания. От нея можем да заключим, че заради наплива от Европа и бившите Испански колонии САЩ няма скоро да изпадне в демографска криза и дори ще изпревари Китай като брой население до края на 21 век. До тогава според Саразин, Германия ще се стопи до под 50 млн. , повечето от които хора от малцинствата (а какво ли ще стане според него с България питам се??). Саразин е уволнен от заради твърденията си, а книгата му става най-популярната книга на немски език за последните 30 години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 6 rate down comment 2
misanthrope
преди 9 години
Ами като цяло да, само дето де го тоя срив на имотния пазар... Чак пък срив... Имаше балон и той се пукна. В момента ликвидността е ниска, но срив чак не виждам поне в София и големите градове.Просто африканците не са научени да живеят на широко, не са профилирани от консуматорското образование от рекламите, заливащи ги от малки, от това всеки ден да имат нова китайска пластмасова играчка, която да захвърлят на другия ден и за това не потребвават толкова, не са такива материалисти, не копнеят толкова да покажат благосъстояние, по-скоро ги влече кича, а кича е сравнително евтин
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 11 rate down comment 0
balkando
преди 9 години
Абсолютно точна теза, която от години защитавам неформално. Младите искат коли, смартфони, квартири, купони, любов, екскурзии, туризъм... и всичко останало. Те движат икономиката и когато в установени икономически системи започнат да навлизат млади хора със съвсем друга култура, каквито са африканците и азиатците, то икономиката не може да продължи по обичайния начин. Най-елементарния пример е, че вместо жито и ечемик, пазарът започва да търси ориз за пилаф и фурми, примерно ;)Една от причините за сривът на имотния пазар у нас е, че младите които се очакваше да търсят тези жилища, отидоха в други държави и не се върнаха. Това повлия на всичко останало и продължава да влияе.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 14 rate down comment 2
Eon
преди 9 години
Ще се сетят, че при ограничено население и ограничена земя (разбирай планетата) няма как да очакват неограничен ръст. Пак ще се повторя, един умен човек беше казал: "Anyone, who believes infinite growth is possible on finite earth, is either mad or an economict."Така, че да вземат вече да спрат с тая мантра growth, защото няма как да стане тоя номер - освен ако не тръгнат да колонизират Марс и Луната и астероидите.Идва един момент, в който вече не трябва да се работи за growth, а за ефективност, ефикасност, т.нар. sustainability и минимизирането на човешкия отпечатък върху природата. Защото накрая ще лапнем хурката. Природата може без нас, но ние без нея не можем. Така, че да не пробутват лицемерни лозунги от сорта на "да спасим природата", а да си кажат правото "да спасим себе си".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 0
SSIW
преди 9 години
Тряа побързат - един месец остана
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 0
data
преди 9 години
Канада през 2014 ще внесе 250 000 емигранти . Що ли ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още