IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Калфин настоява за 380 лв. минимална работна заплата от 2015 г.

Социалният министър ще предложи по-плавна и дългосрочна скала за нарастване на възрастта за пенсиониране

12:03 | 25.11.14 г. 10
Автор - снимка
Редактор
Калфин настоява за 380 лв. минимална работна заплата от 2015 г.

Вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин се обяви за увеличаване на минималната работна заплата на 380 лева от следващата година.

Той коментира пред журналисти, че не мисли, че е добър вариант да не се повишава минималното възнаграждение, съобщи БТА.

По-рано днес  министърът на финансите Владислав Горанов заяви, че увеличение на минималната работна заплата догодина едва ли ще има заради състоянието на пазара на труда в условията на дефлация. За евентуално увеличение на минималната работна заплата до 380 лв. Горанов каза, че това е деликатна тема, защото при дефлация и при минимален ръст на икономиката подобно увеличение би могло да окаже натиск върху пазара на труда.

Финансовият министър смята, че дебатът трябва да бъде проведен много внимателно. Той определи и покачването от 10% (до 374 лв. - бел. ред.) като спекулация и увери, че щом ведомството е готово с предложенията за параметрите на Бюджет 2015 г., ще разкрие повече подробности.

Според Калфин доброто решение за минималната заплата е това, което е заложено в тригодишната бюджетна прогноза.

По думите му 15 месеца дефлация в България означава убито потребление и убит вътрешен пазар и това няма как да не се отрази на цялата икономика. Според министър Калфин решението на проблема е раздвижването на най-ниските доходи.

Социалният министър Ивайло Калфин ще предложи по-плавна и дългосрочна скала за нарастване на възрастта за пенсиониране от тази, която е заложена в сегашното законодателство, стана ясно още от думите му.

Действащото в момента законодателство предвижда увеличение с по четири месеца на възрастта за пенсиониране от 2015 година. „Амбициран съм да намерим някакво решение, което да започне да подкрепя дългосрочно пенсионната реформа“, каза Калфин.

Той съобщи, че ще бъдат предложени и варианти за облекчаване на критериите на програми за хора пред пенсия, които не могат да се пенсионират или да си намерят работа, за да се осигури възможност тези хора да получават доход.

Един от вариантите е възможно по-ранно пенсиониране с намалена пенсия, каза Калфин в отговор на въпрос и допълни, че това няма да е точно във вида, в който се предлага от БСП.

По темата за нарастването на осигуровките, което беше предложено от служебния министър Йордан Христосков Калфин каза, че осигурителните вноски трябва дългосрочно да растат. „За идната година е добре максималният осигурителен доход да се увеличи, но това предстои да бъде обсъдено с министъра на финансите и със социалните партньори“, допълни Ивайло Калфин.

Ще се търсят варианти и за данъчни облекчения за работещи родители, каза вицепремиерът. „Да не забравяме, че влизаме в следващата година с 3,7 на сто дефицит, не очаквайте да съм този, който ще иска продължаващо увеличаване на дефицита, защото това ще ни вкара в една много опасна за държавата процедура в ЕС, от която няма да излезем с години, заяви още министър Калфин.

Вчера председателят на бюджетната парламентарна комисия Менда Стоянова обясни, че тепърва ще се водят разговори за доходите през следващата година. Според нея обаче искането на КНСБ за 400 лева минимална заплата е „много висок и рязък скок".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 5 rate down comment 4
rover
преди 9 години
Подразбира се, че всички видове заплати трябва да ги плащам аз, а брътвежа - от теб.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 7 rate down comment 5
Godo
преди 9 години
Предлагам 1 000 000 пенсионери, да пратим в Куба. Те ще предоставят по 2 милиарда долара на икономиката им. 200 долара на месец дали ще стигнат на пенсионер, медицината е безплатна. Но и безработните българи да пратим, на които роднини пращат пари от гастарбайтерство. Сега десните недоразумения мислят че пенсионерите ядат парите, и потреблението няма значение.. Не.. - Ще ги ядат ако живеят в чужбина и ги харчат в чужбина. ТОГАВА ТЕХНИТЕ ПАРИ НА ИСТИНА ЩЕ БЪДАТ ИЗГУБЕНИ ЗА БЪЛГАРСКАТА ИКОНОМИКА!!! Така обаче става с парите на бизнеса, чрез офшорки и харч в чужбина. ЕТО, ДАДОХ ВИ НАЙ ГОЛЯМОТО ДОКАЗАТЕЛСТВО ЧЕ ДЕСНИТЕ СА НЕСПАСЯЕМИ ЛЪЖЦИ И ГНИЛОЧ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 7 rate down comment 2
Godo
преди 9 години
Колко инвестиция, колко БВП дава? Колко от БВП трябва да са инвестициите, за да има 7% растеж, и колко от доходите да отиват за инвестиции, и потребление. Възможно ли е да има какъвто и да било растеж без създаване на пари от нищото? Зщото дефлацията води до срив на кредитирането и банките, и до срив на инвестирането. Китай прави 8% растеж, при 45% инвестиции процент от БВП. http://***.economywatch.com/economic-statistics/China/GDP_Constant_Prices_National_Currency/ . . От 1983 година до сега Китай има 18 пъти ръст на икономиката, а България от 1989 до сега още не е стигнала същото БВП. Социализма и държавната икономика инвестира, а Рузвелт е накарал бизнеса да инвестира чрез големи данъци и заплати. МАТЕМАТИКА!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 8 rate down comment 4
Godo
преди 9 години
Що не кажат колко от работниците имат спестявания, и колко бизнесът. В СРАВНЕНИЕ С ДРУГИТЕ ДЪРЖАВИ. Не е лъжа че българи употребяват най-много Бентли. И като искат всички десни тикви да сме като Естония, защо данъкът плоският тук е 10% а в Естония е 21%. При сегашни доходи от средно 400 лева заплата, България има кредити за 60 милиарда долара. Ако заплатата масова стане 1000 лева, тогава ще маже да усвоим 100 милиарда долара кредити. Така, че, увеличените заплати не само няма да увеличат безработицата, ами дори ще трябва още работна ръка. Хем потреблението ще скочи - тоест производството, заради увеличените заплати, но то ще скочи и като потребление и производство и от заеми. И ако минималната заплата винаги е 35% от БВП на зает, заемите ще могат да се изплащат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 3
Godo
преди 9 години
Япония дължи бумът си през 1970-80те на кредитен бум.. В Япония минималната заплата от 1968 година не са я увеличавали, 5,73 долара, като чак 2008 я увеличават. Така Япония преживя стагнация при ниска лихва.. В Австралия минималната заплата е 15 долара на час. Само ниското потребление на масови стоки, прави стагнацията, въпреки ниските лихви. Преди 10 години стагнацията беше преборена с ниски лихви, и настана световен кредитен бум. Но кредита е взимане от бъдещето. Има насищане на кредити. Нацизма е, когато се борят с нисши раси и нации. Фашизма е, когато се борят с нисшите класи и техните придобивки - синдикати, партии, и съюзи. Дясното е криптофашизъм. Прогресивните страни са кейнсиански икономики. Но кейнсианството води до социализъм, неминуемо, а социализма до комунизъм. Социализма е изчезване на капиталистическата олигархия, и собствеността е почти равна за всеки. И кейнсианството води до социализъм. Кейнсианството е пазар изяждащ капитализма, а по принцип капитализма изяжда пазара - чрез изпомпване на пари от пазара. ПОНЕЖЕ ПОТРЕБИТЕЛЯ-РАБОТНИК ПОЛУЧАВА ВИНАГИ ПОД 100% ОТ ДОБАВЕНАТА СТОЙНОСТ, А ИНВЕСТИТОРА РЕАЛИЗИРА ПЕЧАЛБА, КОЯТО НИКОГА НЕ ОТИВА 100% НА ПАЗАРА. НО КОЛКОТО ПО БЛИЗКО ДОБАВЕНАТА СТОЙНОСТ ЗА РАБОТНИКА И ПЕЧАЛБАТА ОТИВАЩА ЗА ПОТРЕБЛЕНИЕ СА ДО 100%, ТОЛКОВА ПО ЛЯВА Е ТАЗИ ДЪРЖАВА, И ТОЛКОВА ПО-ДЯСНА АКО ТЕЗИ СТОЙНОСТИ СА ДАЛЕЧ ОТ 100%. Мафията съществува там където има ниски данъци и заплати, като в Сицилия. Преди година, оплакваха Русия и източна Европа, че имали спад в раждаемостта, и затова имали спад в растежа. Тогава писах - "а безработни няма ли" "щом има безработни, защо ти са нови - новородени безрабаотни?" Логики и статии на Калинки-неолибералии.. В източна европа и Русия има ниски и плоски данъци, и слаб държавен стимул и инвестиции - държавни, в квалификация, субсидиране, безлихвени кредити, субсидиране на износа..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 2
Godo
преди 9 години
Плевеллиев:"От 25 години се занимаваме със сбърканите дати, с дребнотемие и не отговаряме на големите въпроси защо сме по-бедни от други демократични държави като Полша" ... .. БВП на зает се разделя на минимална и на средна заплата. Така за Полша получих числото 60% средна заплата като процент от БВП на зает по номинал, а 22% е минималната заплата. При българите е съответно 30% за средна заплата, и 11% за минимална заплата. ТОЕСТ ЕКСПЛОАТАЦИЯТА В ПОЛША Е ДВОЙНО ПО-МАЛКА ОТ ТУК, ТОЕСТ ТУК ЕКСПЛОАТАЦИЯТА Е ДВА ПЪТИ ПО-ГОЛЯМА ОТ ПОЛША. И съответно в населението остават два пъти по-малко пари като процент от произведеното. А ТУК ПРОВЕРЕТЕ КОЛКО ДЪРЖАВНА ИКОНОМИКА ИМА ПОЛША. http://geopolitica.eu/2012/broi6-2012/1351-golyamoto-zavrashtane-na-darzhavniya-kapitalizam . - На практика, в периода 1996-2000, делът на компаниите, контролирани от държавата, в страните от ОИСР не е намалял. Poland Income Tax RateIncome Tax Rate : 32 Poland Corporate Tax RateCorporate Tax Rate : 19
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 12 rate down comment 3
Longin
преди 9 години
а що не за 830 лв минимална заплата??кой може да живее с 380 лв..абе я направо да я закръглим на 1000, та и Атака да са доволни
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 6
Vesko94
преди 9 години
Ако тази схема е факт, като се има предвид нивото на СРЗ към септември 2014г., минималната заплата трябва да е 410 лева, 328 лв. във Видин и 492 лв. в София.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 9
Vesko94
преди 9 години
А защо да не овържем минималната заплата със средната? Например - да е 50% от нея. И в същото време да въведем различни ставки за различните населени места. Примерно - 40% от средната да е във Видин, 60% да е в София.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 9
bigmamascandal
преди 9 години
Министърът пак предлага да продължим да утежняваме пазара на труда, както се се правеше многократно през годините на кризата. Това доказано не помага нито за борба с бедността, нито за увеличение на потреблението и раздвижване на икономиката. Кво да го правиш - щото сме социалисти..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още