IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гарантираните вложители в КТБ са 255 хил.

Председателят на ФГВБ Радослав Миленков ги призова да не се струпват пред банките още на 4 декември, когато започва изплащането

16:58 | 25.11.14 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Гарантираните вложители в КТБ са 255 хил.

255 000 са вложителите с гарантирани депозити в Корпоративна търговска банка (КТБ), обяви председателят на Фонда за гарантиране на влоговете в банките Радослав Миленков, цитиран от БНР.  По думите му общата сума на сметките до 196 хил. лв. е 3,6 млрд. лв. 

Въпреки първоначалните намерения поне в първите събота и неделя след началото на изплащането клоновете да работят извънредно, това няма да се случи по технически причини, заяви Миленков. Той призова вложителите да не се струпват пред банките още на 4 декември, когато започва изплащането, за да се избегне напрежение.

„Изплащането на гарантираните влогове в КТБ ще продължи 5 години. Ако вложителят иска да вземе парите си в брой, трябва да има предвид, че това не е безплатно и да се обади в банката няколко дни предварително”, обяснява председателят на фонда. 

Таксата за изтегляне на суми до 3000 лв. е 3 лв., а с нарастване на сумата и таксата се увеличава, като за най-големите суми ще е необходима предварителна заявка, пояснява Миленков. „Не съветваме хората да теглят големи суми в брой, чисто от гледна точка на сигурността им. По-добре да оперират през банките”, казва още Миленков, цитиран от БНР.

Ако сумата е до 100 хил. лв., първата трансакция не се заплаща без значение дали вложителят ще предпочете да си открие сметка в обслужващата банка, или да премести парите си в друга. При суми над 100 хил. лв. обаче за превода се заплаща такса от 12 лв. В случай, че парите в сметката на конкретен вложител са по-малко, отколкото той очаква, има възможно решение.

„Всеки може да оспори сумата, която има да получава, пред квесторите и впоследствие синдиците на КТБ в едногодишен срок, като представи доказателства за своите твърдения. Съответно квесторите или впоследствие синдиците са длъжни да се произнесат по така направеното възражение в 7-дневен срок”, разяснява възможностите Миленков.

В случай, че титулярът на сметката не може да отиде до банката, за да си изтегли парите, той може да даде нотариално заверено пълномощно на свой представител.

Влоговете в чуждестранна валута се изплащат в български лева по курса в началния ден на изплащането, независимо кога собствениците им ще решат да се разпоредят с тях.

Припомняме, че ФГВБ изплаща напълно гарантираните суми на вложителите – български и чуждестранни физически и юридически лица, в размер до 196 000 лв. за един вложител, независимо от броя на сметките му в банката. В тази сума се включват главницата и начислените лихви към датата на отнемането на лиценза на КТБ, припомнят от фонда.

КТБ бе поставена  под специален надзор на 20 юни, след като изчерпа ликвидността си и преустанови разплащания. Акционерите в банката с дял от над 10 на сто бяха лишени от право на глас и бяха назначени квестори. 

На 6-и ноември БНБ отне лиценза за банкова дейност на КТБ. Основният мотив за отнемането на лиценза е отрицателен капитал на банката от 3,75 млрд. лв. на база на оценките на Deloitte, EY и АФА, които приключиха на 20 октомври. 

Свързани компании:

ТБ Корпоративна търговска банка АД - в несъстоятелност(6C9)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:52 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 0
vstoykov
преди 9 години
Таксата за изтегляне на суми до 3000 лв. е 3 лв.Аз не съм подписвал да плащам такава такса при теглене на пари от сметката си при КТБ. В договора ми пише, че няма такса за теглене при сума до 5000 лева.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 0
forexar
преди 9 години
1) 255 000 лица 2) Около 120 000 в София3) 1/5 в Булбанк = 24 000 4) 6 клона => 4 000 човека в един клон :)Задача: За колко време ще бъдат обслужени 4000 човека от клона Х на 4ти??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 2
kalata
преди 9 години
Остави, че са им дали 2 цифри от ЕГН, ами виж общия им брой офиси в страната. Банките с български капитали имат 3-5 пъти по-голяма клонова мрежа (справката я има на сайта на ФГВБ), т.е. банките с български капитали осигуряват по-голям брой работни места, плащат повече наеми и т.н. или казано по друг начин те са по-полезни за страната, за бюджета и за гражданите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 15 rate down comment 1
alexx
преди 9 години
То хубаво да не струпат, ама защо са определи само 6 клона на Уникредит в София, а на Уникредит са им дали 2 цифри по ЕГН?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 9 години
от 35 милиарда депозити 3,5 са около 10 % - така е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 1
MZ/X
преди 9 години
В България има 4 милиона домакинства, но 50% от тях нямат никакви спестявания. 255 000 вложители са около 13% от всички домакинства със спестявания в България.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още