IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ разполагат военна техника в Източна Европа

Позиционирането е част от операция "Атлантическа решителност", възможно е част от техниката да бъде разположена и в България

09:55 | 26.11.14 г. 32
Автор - снимка
Създател
САЩ разполагат военна техника в Източна Европа

150 танка и бронирана техника на въоръжените сили на САЩ ще бъдат разположени в няколко страни членки на НАТО в Източна Европа, сред които е възможно да попадне и България. Мисията им ще е да пазят територията от руска агресия.

Това става ясно от изказване на главнокомандващия на сухопътните сили на САЩ в Европа генерал Бен Ходжес, цитиран от Ройтерс.

По думите му това „е част от операция "Атлантическа решителност", която има за цел да успокои балтийските държави и Полша, които са притеснени от действията на Русия в Украйна. Освен бронираните машини ще бъдат изпратени и сухопътни войски за няколко месеца и те ще участват в съвместни учения в тези страни. 

"Военнослужещите ще участват в ученията, след което ще се върнат, а техниката ще остане там на място", каза Ходжес и поясни, че това решение е много по-икономично.

"Ще обсъдим няколко варианта, като например разпределяне на оборудването на малки партиди, примерно за батальон или за рота. Може би в балтийските държави, Полша, Румъния или България", каза той.

По-рано Ходжес заяви, че САЩ ще запазят броя на войските си в Полша и балтийските държави поне и през следващата година, докато остане напрежението с Русия.  

Очаква се скоро генерал Ходжес да направи препоръки за начина на разпределение на тези танкове и бронирана техника из страните от Източна Европа, които са членки на НАТО.

Няколкостотин американски войници бяха разположени в Полша и трите балтийски държави Литва, Латвия и Естония по-рано през тази година, след като Русия анексира Крим през март. Дислоцирането е част от усилията на Вашингтон да успокои своите нервни източноевропейски съюзници и да ги увери, че НАТО ще предложи защита от руската заплаха, отбелязва агенцията.

Припомняме, че през август от изказване на генералния секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен стана ясно, че Алиансът ще разположи свои сили в нови бази в Източна Европа заради ситуацията в Украйна.

Източна Европа и най-вече Полша и балтийските страни настояват Алиансът да разположи постоянни бази в региона, които да възпрат потенциална руска атака, припомня изданието. Германия обаче отхвърли идеята заради споразумение с Русия от 1997 г., което предвижда организацията да не разполага значителни бойни сили на изток, въпреки че по-късно Расмусен посочи, че все пак се планират нови бази в региона.

Членките на Алианса също са на различни мнения за създаването на нови бази в Източна Европа. Франция, Италия и Испания по принцип се противопоставят, докато Великобритания и САЩ подкрепят исканията, а Германия не е заявила ясна позиция заради тревогите на страната около Русия. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:55 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

32
rate up comment 3 rate down comment 0
hex
преди 9 години
Не, бе! Съвсем отсъстваха! Съветските офицери бяха "невиждана" гледка с техните бричове и чизми дори през 80-те. Във военните поделения имаше затворени и засекретени обекти, наричани "комендатури". Съдържимото в тях беше първото нещо, което руснаците си прибраха след като станахме "демократъй".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 2 rate down comment 4
Сините камъни
преди 9 години
И кои бяха САЩ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 2 rate down comment 3
michaelis
преди 9 години
ми ньет имахме ракетите и миговете и от нас се искаше ако стане нещо да ги задържим докато дойдат терористите от Москва на помощ :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 12 rate down comment 4
dakl
преди 9 години
Някой да си спомня за разполагане на съветски войски в България , когато бяхме съюзници във ВД?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 6 rate down comment 6
michaelis
преди 9 години
айде Куртев сполай ви - да се почувствате наистина свободни, но първо малко службица в България да отчетат *** па тагай ... Лукарски: България настоява да отпаднат визите за САЩТова е настояване на страната ни при преговорите за търговското споразумение между САЩ и ЕСhttp://***.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/lukarski-bylgariia-nastoiava-da-otpadnat-vizite-za-sasht-184531/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 7 rate down comment 9
kurta007
преди 9 години
*** е оня *** който те гледа в огледалото ,*** :Д
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 15 rate down comment 8
Lesov
преди 9 години
***, ти при - 56 градуса ще си се насрал отдавна, даже ще ти е замръзнало гомното в гащите. Ще бутат кво да правят хората.Не се отклонявай от темата - ако се отклоняваш коментирай ми *** и фалита на цял град в най-развитата държава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 11 rate down comment 4
bgMan
преди 9 години
50 хиляди детонатора са изчезнали от завода за боеприпаси Миджур край Горни Лом, където в началото на октомври експлозия уби 15 души.Кражбата от завод е станала въпреки охраната, която пази обекта заради продължаващото разследване на инцидента.----Айдееее... нашенските червеноармейски партизани май започнаха саботажната подготовка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 9 rate down comment 18
kurta007
преди 9 години
Нали се сещаш че ако русия опита някви движения след 3мин от Украйна на изток до Чукотско море на запад ще се появи най-голямата пустиня на земята :)Така,че Запада ще ги еб* с акъл ,какъвто *** нямат и никога са нямали,затова и са на това ниво.Ще ги уморят от глад.До 1-2г максимум путин е пътник,въпроса е дали ще падне без бой или ще има екшън.Това е единствената неизвестна около тоя случай ! Но съм сигурен че в момента се мислят варианти как да стане най-добре и така и ще ги направят.путин няма никва дума вече !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 10 rate down comment 10
kurta007
преди 9 години
Малко офф ама сега го прочетох и не можах да се сдържа.Само в развита русия с най-новата и модерна техника в целия свят, може да се случи подобно нещо,пътниците да бутат самолет да запали ахахаха *** развитата държаваhttp://***.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4446836
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още