IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия е готова да построи "Южен поток", ако ЕС има нужда от проекта

Засега руската страна не демонстрира желание да се откаже от строителството на газопровода

11:14 | 26.11.14 г. 1
Русия е готова да построи "Южен поток", ако ЕС има нужда от проекта

Русия е готова да построи „Южен поток“, ако ЕС има нужда от проект, който да намали рисковете по транзита на руски газ към общността. Този коментар направи министърът на икономическото развитие на страната Алексей Улюкаев.

„Южен поток“ е начин за гарантиране и намаляване на риска за европейските потребители. Ако европейските потребители имат нужда от намаляване на рисковете, то ние ще построим „Южен поток“. Ако нямат – няма да го строим“, коментира той, цитиран от руското издание „Взгляд“.

Пред представителите на руските медии Улюкаев коментира още, че ако Европа се откаже от проекта, ще трябва да поеме и риска да бъдат нарушени гарантираните доставки.

Министърът беше категоричен и че строителството на нови газопроводи на Изток няма нищо общо със задълженията към Европа. „Става дума за естествена диверсификация и баланс на доставките“, обясни Улюкаев и допълни, че руският газ е достатъчен и за Запада, и за Изтока.

Припомняме, че „Южен поток“ се изправи пред редица трудности в Европа. През септември Европейския парламент призова в незаконодателна резолюция властите в Съюза да отменят редица споразумения в енергийната сфера и едно от тях е за строителството на „Южен поток“.

Самата Европейска комисия още от началото на годината се опитва да постигне договореност с руските власти, че газопроводът ще отговаря на европейските изисквания за либерализация на енергийния пазар. Москва обаче твърдо е на позицията, че проектът е международен и отказва да поиска изключение от правилата, както направи преди години със „Северен поток“.

На този етап строителството на проекта е спряно заради наказателна процедура, която Брюксел стартира срещу България. Подозренията на Комисията са за непрозрачна процедура за избор на изпълнител на проекта на наша територия.

Плановете за реализацията на проекта обаче не спират – вече беше обявено, че в средата на декември ще започне строителството на морската част на газопровода. Русия пък не спира да търси съюзници за сухоземната част и ги намира в лицето на Австрия и Унгария, макар и да е налице заплахата да изгуби Италия.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 8 rate down comment 8
meto76
преди 9 години
С начала текущего года ЦБ РФ лишил лицензий 68 банков и 13 НКО. От началото на годината 68 банки са фалиралив Русия.Нещо пияндурниците взеха да омекват.http://***.finmarket.ru/main/article/3873347
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още