IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Драги: Европейският валутен съюз е незавършен

Необходим е общ суверенитет върху икономическата политика на Европа, посочи президентът на ЕЦБ

15:47 | 27.11.14 г. 2
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Председателят на ЕЦБ Марио Драги и финландският премиер Александър Стуб. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Председателят на ЕЦБ Марио Драги и финландският премиер Александър Стуб. Снимка: Ройтерс

Марио Драги заяви, че европейският валутен съюз остава "незавършен" и трябва да бъде подсилен чрез по-мащабен надзор над икономическата политика на страните членки, предава ABC News.

В реч в Хелзинки в четвъртък президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) заяви, че "с цялата си гъвкавост, нашият съюз е още незавършен".

Драги отбеляза, че 18-те държави членки на еврозоната са постигнали споразумение да не се спасяват взаимно чрез фискални трансфери, така че те трябва да намерят други начини проблемите на една страна да не засегнат останалите.

Той призова за „общ суверенитет“ върху икономическата политика и настоя за по-твърд годишен преглед на Европейския съюз върху националните бюджети. Според него това е начин лошата политика на една страна да доведе до икономически проблеми в отделните държави.

В момента представители на Европейския съюз (ЕС) разглеждат националните бюджети за следващата фискална година. Имат време до края на месеца да вземат решение дали да глобят някои държави, като Франция и Италия, за това, че не са спазили договорените критерии.

Драги също така призова за повече трансгранична интеграция на финансовите пазари и банковите заеми. По този начин решението на евентуални проблеми би било споделено между акционерите и финансовите институции в зоната на валутния съюз като цяло.

Еврозоната се опитва да се измъкне от дълговата криза, започнала през 2009-2010 г. Проблемите в по-малките страни, като Гърция, Ирландия и Португалия, доведоха до опасения за бъдещето на валутния съюз. Пазарите вече са по-спокойни и тези страхове се разсеяха, въпреки че еврозоната все още е затънала в проблемите на слабия растеж и високата безработица, особено сред младите хора.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
Boicho Popov
преди 9 години
Благодаря, коригирано е
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
vzhekoff
преди 9 години
Оправете си заглавието
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още