IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС не очаква проблеми с газовите доставки през зимата

Украйна още не е решила какви количества газ ще са й необходими до края на зимния сезон

16:03 | 27.11.14 г. 2
ЕС не очаква проблеми с газовите доставки през зимата

Европейският съюз не очаква проблеми с газовите доставки през зимата, макар че Москва още не е възобновила доставките за Украйна, а пък Киев не е изплатил напълно своите задължения към „Газпром“.

Това стана ясно от коментарите на новия комисар Марош Шефчович, отговарящ за енергийния съюз на ЕС, пише Ройтерс. “Досега всичко е наред“, обясни той, въпреки липсата на напредък след подписването на споразумението от 31 октомври.

Според постигнатите договорки между Украйна и Русия, за които помогна и ЕС, Киев трябва да плати общо 3,1 млрд. долара, за да покрие своите задължения към „Газпром“. „Нафтогаз“ вече направи първия превод на обща стойност от 1,45 млрд. долара, но все още не е поръчала доставки на природен газ.

„Сега чакаме Украйна да поръча газ“, коментира Шефчович и допълни, че украинската страна в момента обмисля колко газ ще й е необходима до края на зимния период и до края на декември ще плати и останалата част от договорената сума.

В украинските газови хранилища има запас от природен газ за три месеца и половина, независимо от метеорологичните условия през зимата, отбелязва още Ройтерс.

Агенцията припомня още, че споразумението от края на октомври реално не слага край на спора между Русия и Украйна относно задълженията към „Газпром“. Киев изчислява сумите на базата на по-ниската цена, договорена още по времето на президента Виктор Янукович и посочва сума от малко над 3 млрд. долара.

От „Газпром“ обаче имат друга формула, според която Украйна дължи над 5 млрд. долара. Въпросът за задълженията е отправен към Арбитражния съд в Стокхолм, който трябва да определи на каква цена Украйна е купувала природен газ от Москва.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:39 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 9 години
Принципно е така, но с едно малко технологично уточнение - за да може да се случва транзитът и към разни дребни запетайки като нас, това количество трябва постоянно да го има в хранилищата. Ако си го изпапкат хохлите, ние ще духаме супката. И вероятно това за никого от новите ни братя в ЕС или УСА нямаше да е проблем, но същото се отнася и за други, които са след Украйна по тръбата и са доста по-важни от нас - Германия, Полша, Унгария, Словения... Та даже и Румъния. Отделно Турция, Гърция, които са след нас по нашата тръбица... хехе! То тая работа не е като оная.... Хаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
IQ96
преди 9 години
В украинските газови хранилища има запас от природен газ за три месеца и половина, независимо от метеорологичните условия през зимата, отбелязва още Ройтерс??? А стига бе, те тогава няма що да пълнят касата на Газпром.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още